Scrisul medicilor poate duce la moartea pacientilor!


Toti medicii se caracterizeaza oare printr-un scris ilizibil si greu de descifrat sau poate ca exista o conspiratie a cadrelor medicale pentru ca prin scrisul de mana urat, uneori de-a dreptul groaznic, sa-l tina departe detainele lor pe pacient?

Universitatea clinica Inselspital din Berna a publicat recent in paginile revistei BMC Health Services Research rezultatele unui studiu care confirma faptul ca medicii au un scris oribil.

Astfel, in 52% din cazurile studiateretetele aveau un scris urat, iar in 4% din cazuri – de-a dreptul ilizibil, imposibil de descifrat.

Mai mult, conform rezultatelor aceluiasi studiu, din 200 de cazuri de deces survenit in urma utilizarii incorecte de medicamente, 25% au avut drept cauza reteta cu scrisindescifrabil.

Pana si presedintele Federatiei medicilor elvetieni, Jacques de Haller, a recunoscut cascrisul sau seamana mai degraba cu hieroglifele egiptene decat cu literele alfabetului latin.

Administrarea gresita de medicamente reprezinta o cauza majora amortalitatii crescute din spitalele elvetiene. In acest sens, cercetatorii din Berna au incercat sa stabileasca proportia erorilor aparute in urma descifrarii gresite a retetelorscrise urat, examinand retetele prescrise timp de o luna in anul 2005 intr-unul din spitalele elvetiene. Concluzia a fost ca in general caracterul lizibil al retetelor lasa de dorit si inlocuirea retetelor scrise de mana cu unele bazate pe tehnologia informatiei poate spori siguranta procesului medical. Cu toate acestea, studiul nu a stabilit o relatie clara cauza-efect intre scrisul ilizibil si eroarea medicala.

http://www.efemina.ro/

Acest articol a fost publicat în SANATATE și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.