De ce nu-şi mai plătesc românii dările către stat? Oficial: Contribuabilii se simt furaţi când văd ce se întâmplă cu banii lor


Pentru a strânge mai mulţi bani la buget, Guvernul alege de fiecare dată calea cea mai uşoară: inventează noi taxe. Aşa a procedat Guvernul Boc, la fel şi Guvernul Ponta. Problema este că gradul de colectare a veniturilor este tot mai scăzut, cu alte cuvinte românii găsesc şi ei portiţe prin care să nu mai plătească taxele şi impozitele.

Din calculelele făcute de Consiliul Fiscal reiese că gradul de conformare la plata impozitelor şi taxelor a fost în 2012 la nivelul de 64,3%. Cu alte cuvinte, românii au achitat către bugetul de stat mai puţin de 65% din dările pe care le aveau de plătit. Comparativ, în anul 2006 gradul de colectare era de 76,1% din obligaţiile teoretice de plată.

De ce nu mai vor românii să îşi achite taxele către stat? „E un cerc vicios aş putea spune. Nici cel care este contribuabil de bună credinţă nu este stimulat să-şi plătească taxele, birocraţia fiind una infernală. Pe de altă parte, pe zona de cheltuieli bugetare, (adică ce se întâmplă cu banii tăi dacă tu îşi plăteşti în mod onest obligaţiile la stat), iarăşi eşti descurajat pentru că vezi că banii tăi se cheltuie ineficient, ca să nu zicem altfel. Sistemul sanitar este în moarte clinică de mult timp, sistemul de învăţământ de asemenea este subfinanţat cronic, autstrăzile ne costă de cinci ori mai mult decât ar trebui să coste”, a explicat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului fiscal, într-o emisiune la TVR.

În opinia sa, reforma administraţiei fiscale trebuie dublată de o transparentizare a cheltuielilor bugetare şi a eficienţei. „Degeaba reduc birocraţia şi reduc costul de conformare. Vor fi în continuare foarte mulţi contribuabili care nu vor plăti pentru că se simt furaţi când văd ce se întâmplă cu banii lor”, a punctat Dumitru.

Evaziunea fiscală a fost de aproximativ 14% din PIB în 2012

Din calculele făcute de Consiliul fiscal reiese că evaziunea fiscală a fost de aproximativ 14% din PIB în anul 2012. „O reformă profundă a administrării taxelor şi impozitelor în România ţintită în direcţia creşterii gradului de colectare a taxelor este absolut necesară. Aproximativ 60% din evaziunea fiscală este generată la TVA, evaziunea la TVA atingând un maxim de 9,6% din PIB în 2010 (nivel similar celui din 1996), în 2011-2012 înregistrând o reducere până la 8,3% din PIB”, se precizează în raportul dat publicităţii de Consiliul Fiscal. De remarcat că în 2010, când a fost crescută cota legală de TVA de la 19% la 24%, evaziunea fiscală a crescut de la 8% din PIB în 2009 la 9,6% din PIB în 2010.

Ce a promis USL că va face în primul an de guvernare

„Reducem evaziunea fiscală, înăsprim controlul muncii la negru, prin măsuri care pot atrage până la 2% din PIB. Intensificăm măsurile de reducere a evaziunii fiscale în domenii precum petrol, panificaţie, industria alcoolului şi tutunului, turism, hoteluri restaurante, comerţ etc. Implementăm rapid un program de reformă a administrării taxelor promovat de Banca Mondială”, scrie în programul electoral al USL. Măsurile erau promise pentru primul an de guvernare.

Majorarea taxelor a dus la scăderea colectării

Cel mai scăzut grad de conformare se înregistrează la TVA, de doar 50% TVA încasat din obligaţiile teoretice de plată a TVA în 2012. Pe de altă parte, la CAS şi impozitul pe profit se remarcă o deteriorare a conformării în perioada 2011-2012. De asemenea, în cazul impozitului pe venit şi, într-o măsură mai mică, în cazul impozitului pe profit, se remarcă o îmbunătăţire a gradului de conformare în perioada 2005-2006 după introducerea cotei unice de impozitare de 16%, după care în perioada 2007-2012 se remarcă o stagnare a gradului de conformare şi ulterior o deteriorare a acestuia până la nivele chiar inferioare perioadei de dinainte de 2005. Deasemenea, se remarcă o deteriorare a gradului de conformare în cazul CAS în perioada 2009-2012, după creşterea cotelor de CAS în anul 2008.

http://www.cotidianul.ro/

Reclame
Acest articol a fost publicat în ECONOMIE ROMANEASCA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.