Generatia Bumerang, in crestere numerica exponentiala, genereaza un mediu social tensionat. Tineretul nu mai are nici o sansa. Ii putem ajuta?


Prin generatia Bumerang, este definita tinara generatie, care inceraca sa se desperinda de cuibul parintesc, pleaca in viata ca intr-o aventura in acest sistem distrugator pentru ei, capitalismul, dupa care revin cu coada intre picioare la casa parinteasca. Peste  38% dintre tinerii americani care parasesc locuinta parintilor in ideea de a-si construi propria lor viata, se intorc inapoi pentru a treia oara, o statistica de o tristete de neimaginat, care reflecta rolul tinarului in societate si modul cum este vazuta viata si integrarea lui sociala si profesionala.

 Peste 21,6 milioane de americani, cu virstele cuprinse intre 18 si 31 de ani, care reprezinta peste 36% din totalul acestui segment de populatie, locuiesc cu parintii, dupa cum releva un studiu recent al Pew Research Center.

Este cel mai mare procent de tineri care locuresc cu parinti, incepind din 1968, de cind a fost intitiat acest studiu statistic.

Pentru ca ei sa se desparta de casa parinteasca, primul pas ar fi ca ei sa aiba un loc  munca sau propria lor afacere pe care sa o dezvolte. Statisticile arata ca peste 16% dintre tinerii cu virste cuprinse intre 16 si 24 de ani, sint someri, multi altii nedeclarindu-se in aceasta postura, dar fiind fara loc de munca.

Evan Feiberg, presedintele organizatiei Generation Oportunity, o organizatie care se ocupa de studiul integrarii tinerilor in viata economica si sociala, spunea de curind ca aceasta generatie pare sa nu aiba nici o sansa de a realiza American Dream.

Publicatiile americane, abunda in sfaturi de cum pot face parintii pentru a indeparta copiii de acasa si a-i indrepta catre propriul camin. Multi specialisti spun ca primul pas ar fi sa li se ceara chirie la locuinta sau parte din mortgage, proportional cu numarul de persoane din locuinta. Alti spun ca ei trebuie sa participe la cheltuiele casei, iar altii spun ca una dintre metodele de a-i face sa se gindeasca la propriul viitor, ar fi sa li se dea sarcini de curatenie, spalat vase, pregatit mincarea si altele.

Sfaturile sint bune, dar ce pot face tinerii in acest sistem capitalist, in care au disparut chiar ciclurile economice si a ramas doar supravietuirea in plan economic ? Ei au devenit speriati si raspund la orice impuls social si economic real cu o teama de neimaginat.

Cum pot tinerii sa gindeasca despartirea de parinti, in situatia in care nu pot gasii un loc de munca, iar angajatorii prefera sa angajeze pe cei in virsta, datorita faptului ca sint mai eficienti , au o prezenta la locul de munca mai buna, sint mai motivati si nu in ultimul rind, acesti parinti fac tot ce pot sa isi sustina copiii, dar daca eventual tinerii ar fi angajati, ei nu  ar sustine parintii dintr-un salariu de mizerie, iar angajatorii ar trebui sa plateasca sume mari in compensatii pentru a scoate din cimpul muncii pe cei mai in virsta, plus pensiile care de multe ori depasesc salariile pe car le pot obtine tinerii, la un loc de munca.

Multi dintre americani locuiesc cu parintii, pentru ca nu sint casatoriti, ei manifestind o teama majora si fata de acest aspect social. Numai 25% dintre tinerii cu virste cuprinse intre 18 si 31 de ani, erau inregistrati ca fiind casatoriti, la finalul anului 2012, fata de peste 30% cit se inregistrau in 2007.

In general barbatii tineri, care locuiesc cu parintii sint considerati de sociologi, in cea mai mare parte a lor ca fiind necasatoribili.

Criza economica generata de acest sistem capitalist si speculatiile financiare ca singura sursa de cistig gasita de sistem, au dus situatia sociala la o tensiune greu de imaginat, iar perspectivele sint sumbre. Este foarte clar ca va scadea extrem de mult natalitatea si odata cu ea va veni o presiune economica si sociala extrema, datorita unui sistem  sanatate ca nu va avea de cine sa fie intretinut in cazul unei imbatriniri a populatiei si unui numar din ce in ce mai mic de angajati. Spatiile locative vor fi din ce in ce mai aglomerate si psihoza casei ieftine oferite dupa Revolutie, incepe sa dispara. Acest element, neasteptat in analize, a tras inapoi Romania pentru cel putin 20 de ani, prin faptul ca romanii, in cea mai mar parte a lor, nu au fost nevoiti sa plateasca pentru a achizitiona o casa, ei cumparind majoritatea apartamentelor construite in vechiul regim, la un pret modic. Daca acestia trebuiau sa cumpere caselr in acest moment sau trebuiau sa isi construiasca unele noi, nu ar mai fi existat situatia de automultumire si ar fi fost necesar ca ei sa aiba salarii mari, nu ar mai fi fost situatia in care Basescu, Iliescu si alti magari ar fi putut sa aduca in Romania industrii falimentare si care platesc foarte putin muncitorii si specialisti. Acesti tradatori de tara au profitat de propriul popor si au creat un haos economic pe care l-au valorificat favorabil lor. 

A venit vremea cind noua generatie nu mai are unde sa locuiasca, pretul caselor este mult prea mare ca sa si-l poata permite, locuri de munca nu mai sint, iar parintii sint inca in cimpul muncii si au nevoie de un confort, nemaivorbind de diferentele de mentalitate intre genratii, toate amplificind tensiunile sociale la nivelul  societatii.

Vor cere tinerii propriile lor locuinte pentru propriile lor familii? Vor incepe sa inteleaga tinerii ca sint victimele unui sistem capitalist care ii trateaza ca pe „second class citizens”?

Vor incepe tinerii sa invete si sa inteleaga faptul ca si copiii lor vor depinde intr-o oarecare masura de ei si ca nu ii pot lasa la indemina unei societati care are nevoie de sclavi asa cum este acest capitalism? Vor intelege tinerii ca singura varianta pentru ca ei sa participe la viata economica si sociala a societatii, este schimbarea de sistem?

Ei sint in masura sa repare ceea ce generatia noastra a stricat involuntar, crezind balivernele capitaliste. Trebuie sa fim alaturi de ei, de acesti tineri lipsiti de orientare si sa ii ajutam, sa le aratam ca impreuna trebuie sa indreptam lucrurile si sa cream o generatie a sperantei, daca nu, chiar a rezolvarii problemelor care vor confrunta societatea dupa caderea cortinei peste acest capitalism de grup, transformat in timp in sclavagism modern, cu oameni de calitate josnica la timona, ca sa folosesc un cuvint actual pentru Romania.

Adrian Cosereanuhttp://www.alternativaromaniei.com/

Reclame
Acest articol a fost publicat în GENERATIA TANARA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.