Castroanele din plastic ne expun la melamină toxică


Într-o seară de toamnă rece, nimic nu este mai apetisant decât un castron aburind de supă. Dar oamenii de ştiinţă ne spun că dacă vasul este făcut din melamină, căldura face ca acele chimicale din melamină să pătrundă în alimente, care la rândul lor pătrund în corp şi apoi cresc riscul de probleme de sănătate, scriewww.wakeup-world.com.

  •  Ce este melamina?

Melamina este un produs chimic folosit în realizarea ustensilelor de gătit, o moleculă folosită ca bază în procesele de sinteză pentru fabricarea răşinilor, materiale plastice sau adezivi.

Expunerea la melamină într-o doză mică, dar regulată, a fost asociată cu producerea pietrelor la rinichi şi la vezica urinară, precum şi insuficienţă renală sau cancer, în studiile care s-au făcut pe animale.

În anul 2008, în China a avut loc un scandal în care a fost implicat acest produs chimic, melamina, când cantităţi de pudră de melamină au fost adăugate în Infant Formula (produs care creşte pofta de mâncare la sugari) pentru a creşte conţinutul de proteine. Acest dezastru a provocat boala a 300.000 de copii, dintre care şase au murit.

  • Studiul ridică probleme

Într-un studiu recent, cercetătorii au făcut un test pe două grupuri de participanţi: unii au mâncat supă fierbinte dintr-un vas de ceramică, iar ceilalţi dintr-un castron de melamină. Li s-a testat urina înainte de masă şi la fiecare două ore de când au mâncat, timp de 12 ore. Astfel că specialiştii au descoperit că o cantitate de 8,35 mcg de melamină a fost excretată în urina celor care au mâncat supa în castronul de melamină şi doar 1,31 mcg la cei care au mâncat în castronul de ceramică.

Vasele de bucătărie produse din melamină au avantajul că nu se sparg, de aceea mulţi părinţi recurg la ele. Acesta este şi motivul pentru care farfuriile pentru copii, colorate cu personaje din desene animate şi din basme, sunt create din melamină. Însă, această substanţă poate afecta mirosul şi conţinutul specific al alimentelor atunci când vasele sunt încălzite în cuptorul cu microunde sau, pur şi simplu, datorită mâncării fierbinţi.

Nu se poate spune dacă această cantitate este suficientă pentru a provoca probleme mari de sănătate, însă cercetătorii sunt convinşi că, în timp, castroanele de melamină încălzite aduc daune sănătăţii noastre.

Un alt factor important subiniat de specialişti se referă la cantitatea de melamină dizolvată în alimente atunci când mâncăm din castroane de plastic, care variază şi în funcţie de firma care produce castronul.

Deşi melamina nu a fost obiectul multor studii şi a trecut nebăgată în seamă, ea este o substanţă toxică şi ar trebui să fie tratată cu prudenţă în ceea ce priveşte sănătatea publică, este de părere Dr. Ken Spaeth, director al Centrului de Medicina Muncii şi Mediului la Spitalul Universitar North Shore din New York.

El explică faptul că melamina se poate infiltra în mâncare dacă alimentul este deosebit de acid sau dacă vasele sunt deteriorate, precum şi atunci când vasul de plastic este folosit pentru a reîncălzi mâncarea.

http://www.financiarul.ro/

Acest articol a fost publicat în SANATATE ( pericol).. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.