Luatul spagii, este o practica mai mult decit comuna in occidentul care critica Romania. Ziceti ca noi, dar nu faceti ca noi, se pare a fi deviza.


Mita, inseamna in dictionarul vestic, ”primirea sau oferirea oricarei sume nedatorate oficial de partile in contact, ceea ce ar putea influenta comportamentul unei  oficialitati si ar actiona contrar obligatiilor ei”. Aceasta definitie dateaza din 1856 si o putem gasii in Dictionarul Legislativ Bouvier, ea fiind in exercitiu si in acest moment in vest.

De zeci de ani, s-a impaintenit in lumea occidentala, faptul ca investind sau facind comert cu o tara saraca in care coruptia este la una numit nivel, vesticii ar trebui absolviti si chiar intelesi in sensul integrarii in aceste structuri de coruptie bazate pe spaga si influenta. Ei gindesc ca este vorba de o adaptare la viata comunitatii economice unde penetreaza ei.

In 1977, americanii au vrut sa inceapa o cruciada a corectitudinii si au infiintat Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), prima legislatie care incrimina spaga pe un teritoriu strain data de americani.

Cind treaba nu a mai mers din punct de vedere economic, cum se asteptau ei, americanii au inceput sa se plinga organizatiilor internationale ca ei sint dezavantajati pentru ca alti dau spaga si ei nedind nu pot primii contractele cele mai avantajoase, fiind devansati de japonezi, europeni si canadieni, care in opinia lor, miscau bani pe sub masa.

OECD si Natiunile Unite, au luat in serios acest flagel al spagilor in economiile capitaliste, presind membri in a introduce legi corespunzatoare si aratind cit de nocive sint aceste practici permanetizate de vest, pentru tarile sarace sau in curs de dezvoltare.

In final, aceste organizatii au pierdut lupta  cu coruptia, pentru ca in majoritatea cazurilor, oficialii de stat au deturnat bunurile si mijloacele fixe, convertindu-le in bani in buzunarele lor. Au pierdut lupta pentru ca pietele capitaliste au inceput sa fie invadate cu produse mult sub standardul necesar de calitate. Au pierdut pentru ca oamenii de afaceri onesti au stat deoparte fara sa se implice major.

In Canada, legea Corruption of Foreign Public Officials Act (CFPOA) a fost promulgata in 1999.

Intrebarea care ar trebui pusa acestor sustinatori ai capitalismului viciat in detaliu, ar fi: Ce se intimpla, daca spaga este data unui oficial intr-un cont dintr-o banca din Elvetia si nu ar fi la vedere si nici descoperita, sau cel putin, foarte greu de dovedit? Poate fi ea comision sau spaga ? Cine decide ?

In ultimi ani, a luat amploare in vest un nou tip de definitie a unei parti a spagii, pentru ca ea a inceput sa fie structurata dupa sume si interese.

A aparut in legislatie grupul de cuvinte “Plati de Facilitare”. Acesta este un eufemism pentru spaga marunta si generalizata in vest, in intentia ca o persoana oficiala sa resolve un caz de rutina in ultima instanta, in mod mult mai rapid. Este simpla definitie a legalizarii in vest a spagii generalizate.

Acceptarea acestor plati de facilitare reprezinta cel mai larg mod de actiune si sint considerate ca necesare si fara efecte nocive. Oare asa sa fie?

Toate legile anti spaga (Anti Bribery Laws), permit aceste plati explicit.

In Canada, CFPOA, permite aceste plati pentru ca persoana oficiala la care se apeleaza legal “sa fie mai expeditiv, mai rapid si sa ofere un serviciu de performanta clientului” si chiar mergind mai departe, se face referire si la ce departamente in special se considera ca necesara spaga si anume, pentru eliberearea de premise de munca in diverse activitati, licente in anumite domenii sau procesari de vize.

Oare nu “corodeaza” aceste spagi societatea occidentala, sau pentru acest motiv au fost create? Mai conteaza nivelul de coroziune?

Numarul investigatiilor pentru luare de mita au fost din ce in ce mai scazute de-a lungul anilor, iar in ultimi ani s-a inregistrat o scadere alarmanta in SUA, Canada si Marea Britanie. Acest aspect este datorat incurajarii marilor corporatii de a  face legea spagii atit in tara dar mai ales afara.

Dar in Germania, lucrurile sint la fel de nocive, chiar daca nemti vor sa para diferiti. Siemens, marele conglomerat german, procedeaza la fel. Siemens a platit 2 miliarde de euro in penalizari si amenzi catre statul american si cel german, pentru spagi masive oferite autoritatilor in vedrea obtinerii unor contracte grase. La fel se intimpla si cu Daimler AG si Alcatel – Lucent.

Companiile farmaceutice ne ofera cel mai bun exemplu de coruptie la toate nivelele si ne ofera o imagine a cum se schimba regulile dupa bunul plac al celor care finanteaza. Aceste companii, cheltuie 13% din intreg venitul lor, pentru promovarea produselor lor. Doctorii, singurii cu puterea de a prescriee aceste medicamente, sint cele mai importante tinte ale acestor companii si ei sint mituiti cu bani cash sau excursii, conferinte internationale, hoteluri luxoase si multe altele.

Compania Jhnoson & Johnson a platit doctorilor greci care instalau rotule artificiale pentru genunchi, articulatii pentru sold si alte implanturi, produse de marea companie, sume ce depasesc sutele de milioane de dolari in ceea ce ei descriu ca “support” sau “educatie profesionala” in contabilitatea lor. Aceasi companie a platit doctorilor polonezi zeci de milioane de euro si mai mult, au platit administratorilor unor importante spitale, calatorii scumpe in afara tarii impreuna cu famiile. In Aprilie 2011,compania a platit fara sa apeleze sentinta in tribunal, suma de 77 de milioane de dolari in amenzi si penalizari.

Glaxo,compania engleza,este campioana furaciunilor si spagilor,ei pltind constant amenzi si penalizari astronomice ,din care ne dam seama cit de bine stie jocul si ce volum de frauda accepta. In 2006,mare colos farmaceutic a platit 3,1 miliarde de dolari in amenzi si penalizari.In 2010,a platit 700 de milioane de dolari.In 2011,pina acuma platit peste 3 miliarde de dolari si jocul continua, dupa cum vedeti, ei recunoscind chiar ca au pus in vinzare medicamente ce au cauzat moarte a numeroase persoane.

Rockwell Automation, un gigant al automatizarilor industriale, a platit intre 2003 si 2006, angajatilor din conducerile sucursalei din China, sume fabuloase si deplasari de agrement in locuri de un lux inimaginabil. La inceputul anului, Rockewell a platit peste 450.000 $, numai pentru transportul conducerii chineze din fabricile lor din tara asiatica catre Europa, Australia si alte destinatii. Dupa care, au platit cu nonsalanta 2,7 milioane de dolari in amenzi.

Ceea ce nu le mai convine occidentalilor, dar mai sint resurse pe care le pot specula, este globalizarea relatiilor intre tari, deplasarea libera fortei de munca si a capitalului si cresterea in ultima instanta a nivelui de trai in unele tari unde ei pot si doresc sa penetreze.

Occidentalii vorbesc de sume care pot constituii infractiuni de dare si luare de mita, dar nu spun de faptul ca o mie de dolari in SUA, nu inseamna mare lucru, insa cind oferi in Sri Lanka 1000 de dolari unui oficial, poate insemna salariul lui pe doi ani si numarul tarilor in aceasta situatie este destul de mare. Ei pornesc cu calculul de la referinte false si discuta de cit costa o masa de protocol in SUA sau Canada, dar nu evalueaza corect sumele pentru aceasi masa de protocol in tarile subdezvoltate si in curs de dezvoltare. Fac o raportare gresita voluntar, pentru a-si acoperii sistemul de mita international pe care il genereaza. Concurenta pe tema mitei si spagii in multe domenii o conduc ei fara discutie, acesti vestici “corecti”.

Unul dintre indici, il reprezinta sumele din ce in ce mai mari cerute de oficialii din diferite tari pentru facilitarea diferitelor activitati, ceea ce nu reflecta potentialul celor care traiesc in tara respectiva si care nu ar fi putut da atitia bani.

Ce putem spune de cadourile fizice oferite de acesti occidentali promotori internationali ai coruptiei, ale caror reguli le stiu si le inventeaza?

Filiala IBM din Coreea de Sud, a oferit oficialilor de la Seul computere pe gratis pentru a crea o bresa legala si a securiza produsele lor pe piata sud coreeana. IBM a admis ca a dat spaga mare prin intermediul cadourilor si a platit 10 milioane de dolari penalizari la inceputul lui Aprilie 2011.

Cazurile la vedere si pe care le simtim cu totii, sint cele in care se ofera pentru avantaje zilnice, ceea ce se numeste “Gift Certificate”, care poate fi de la bilete la meciurile importante de hochei si pina la excursii in tarile tropicale, feriti de ochii celor ce ar putea sa isi puna intrebari.

Asta este sistemul capitalist, un sistem care nu este la vedere, un sistem ascuns si care ne ofera imaginile pe care le-am dori, dar ele sint artificiale si in spatele cortinei domneste frauda legalizata. Traim trecerea de la secretarul de partid care venea acasa cu sacosa plina, cu tigari si cafea, la acei vecini ai nostri pe care ii consideram modesti, dar care au conturi in Elvetia cit nu ne putem imagina, care au case de vacanta in locuri de un lux sclipitor, care au proprietati in marile orase, care au afaceri peste tot in afara tarii si multe altele,nimic la vedere. Deocamdata, popoarele capitaliste inca mai rezista sfidarii, dar va veni in curind perioada cind farfuria va fi goala pentru popor, iar cea din fata acestor magari va fi diferita si asta va face diferenta cit de curind.

Adrian Cosereanuhttp://www.alternativaromaniei.com/

Acest articol a fost publicat în ECONOMIE ROMANEASCA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.