Morti celebre, sub semnul ridicolului si absurdului


Moartea este oricum un lucru tragic, insa cand aceasta survine ca urmare a unei intamplari stupide sau ridicole, totul pare absurd, lipsit de sens. O serie de personalitati au murit in urma unor evenimente care ies din sfera a ceea am numi dramatic si intra in alta, in care hazardul sau ora nefasta par sa guverneze.

Quo iti prezinta cateva astfel de exemple, in care moartea a survenit in urma unor intamplari banale si nefericite.

1Eschil

Parintele tragediei clasice grecesti si martor al maretiei Atenei, Eschil (525 – 456 i.Hr.) a scris mai mult de 90 de opere, din care s-au pastrat insa numai sapte. Felul in care a murit e in sine o poveste.

Se pare ca decesul sau a fost provocat de un vultur care a dat drumul unei broaste testoase in capul lui Eschil, care nu avea par. Vulturul a confundat capul lui cu o piatra pe care o cauta pentru a sparge carapacea broastei testoase. Broasca testoasa a spart capul dramaturgului, provocandu-i moartea.

2Plinius cel Batran

Pasionat de natura, Plinius cel Batran a fost autorul “Istoriei Naturale”, o carte foarte importanta pentru stiinta din antichitate. Ambitia a fost aceea care l-a omorat, pentru ca, desi era un om intelept, nu a tinut seama de anumite lucruri.

Avea 56 de ani, astm si s-a apropiat de vulcanul Vezuviu, care erupea. In aceste conditii, a facut o criza cardiaca si a murit.

3Papa Adrian al IV-lea

Potrivit istoricilor, Papa Adian al IV-lea (1115-1159), singurul suveran pontif englez din istorie, se intorcea acasa dupa ce tinuse o predica impotriva imparatului Frederic I, cand s-a oprit in fata unei fantani publice pentru a se racori.

In timp ce bea apa, o musca i-a intrat in gura accidental, ramanand la nivelul gatului. Meidicii nu au putut sa i-o scoata, iar suveranul a murit sufocat.

4Allan Pinkerton

Allan Pinkerton (1819 – 1884), fondatorul Pinkerton Detective Agency, a fost un detectiv scotian celebru. In 1884, in timp ce calarea, si-a muscat limba si a facut cangrena. Logo-ul agentiei sale, “We Never Sleep”, alaturi de un ochi deschis, este originea celebrei expresii “private eye”, detectiv particular. In prezent, Pinkerton este o institutie de servicii de securitate celebra din SUA.

5Jean-Baptiste Lully

Acest compozitor francez de origine italiana era un muzician desavarsit. A murit la Paris, in 1687, in urma unei cangrene cauzata de o rana pe care si-a facut-o in picior cu propria sa bagheta de dirijor.

Cu aceasta tinea ritmul lovind-o puternic de podea. Rana pe care si-a facut-o a fost rezultatul supararii pe care i-au provocat-o membrii orchestrei sale.

6Filip cel Frumos

Se pare ca Filip cel Frumos (1478-1506) a murit din cauza obiceiului sau de a bea un vas de apa rece dupa ce facea exercitii fizice. A facut febra foarte mare si a murit in cateva zile dupa un astfel de episod. Unele cercetari mai recente atribuie insa decesul sau ciumei.

7Alexandru cel Mare

Cele mai recente cercetari privind moartea lui Alexandru cel Mare evidentiaza faptul ca un tantar i-ar fi transmis malarie. Exista diverse versiuni in ceea ce priveste moartea imparatului Macedoniei: in urma unui chef, a unei orgii, de febra tifoida etc.

S-ar putea insa sa fi murit ca urmare a iubirii pierdute, febra si intoxicatia cu etil fiind rezultatul starii de melancolie in care a cazut dupa ce a murit iubitul sau, generarul Hefestion.

8Tycho Brahe

Astronomul si matematicianul danez Tycho Brahe, profesorul lui Kepler, a murit in timpul unei calatorii la Praga, din cauza politetii sale excesive. In timp ce lua cina in casa baronului Rosenberg, nu a indraznit sa mearga la baie din cauza educatiei si respectului, desi bause multa apa.

A continuat sa bea, simtind ca tensiunea asupra vezicii sale crestea. In cele din urma a aparut febra, iar apoi moartea.

9Arnold Bennet

Moartea dramaturgului englez Arnold Bennet (1867-1931) a dovedit ca acesta nu stia prea multe lucruri despre boli.

Incercand sa demonstreze parizienilor “inculti” ca apa pe care o beau nu era cauza epidemiei de tifos care facea ravagii in oras, a baut un pahar din acea apa in fata lor. Dupa cateva zile, a murit de tifos.

10Primula Susan Rollo

Primula Susan Rollo, sotia actorului scotian David Niven, a murit dupa ce a jucat “baba oarba”. Clark Gable a organizat o petrecere in casa lui, iar unul dintre invitati a propus acest joc.

In timp ce se juca alaturi de ceilalti, Primula s-a impiedicat si a cazut din cauza unei gauri in scara si a murit pe loc. De Daniela Gradinaru – Ziare.comhttp://www.frontpress.ro/

Acest articol a fost publicat în CURIOZITATI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.