Banca Angliei, complice cu nazistii in furtul aurului din Cehoslovacia


Un document istoric scris in 1950, dar publicat online pentru prima data marti in The Telegraph, prezinta in detaliu cum ,,Batrana Doamna” a transferat aurul aflat in seifurile sale catre germani, in pofida faptului ca guvernul britanic de la acea data inghetase toate bunurile cehe detinute in Londra.

Banca Angliei sustine in documentul redactat in 1950 ca rolul sau in tot acest episod, care a continuat putin dupa 1940, a fost ,,inteles complet gresit”.

Nazistii au invadat Cehoslovacia in septembrie 1938, iar in martie anul urmator, BancaAcordurilor Internationale (BIS) i-a cerut Bancii Angliei sa transfere aur in valoare de 5.6 milioane de lire sterline dintr-un cont al bancii nationale din Cehia catre unul apartinand Reichbank-ului.

Cea mai mare parte a aurului – aproape 2.000 de lingouri- au fost depozitate in Belgia, Olanda si la Londra. BIS era prezidata la acel moment de unul din directorii Bancii Angliei, Sir Otto Niemeyer. Banca Acordurilor Internationale (BIS) a fost infiintata in 1930 drept un organism non-politic, cu scopul de a facilita platile pentru reconsolidarea Germaniei dupa Primul Razboi Mondial.

Banca centrala al Regatului Unit a vandut de asemenea aur nazistilor in iunie 1939, fara a astepta aprobarea guvernului. Documentul istoric dezvaluie ca ,,a existat o tranzatie de aur la 1 iunie 1939, cand s-au inregistrat vanzari de aur de 440.000 de lire sterline si transporturi de lingouri de aur catre New York, in valoare de 420.000 lire sterline,din contul nr. 19 al BIS.”

Jurnalistii de la The Telegraph sustin ca acestea sunt practic cantitatile de aur livrate la Londra, de catre Reichsbank. ,,In acest caz, inainte de a actiona, Banca Angliei s-a adresat lordului Cancelar, care a spus ca doreste sa ceara opinia unor juristi ai Coroanei.” Cu toate acestea, la cerea Bancii Acordurilor Internationale, pentru a nu cauza intarzieri si, implicit, penalizari in ziua urmatoare, Banca Angliei a actionat, fara a mai astepta alte opinii.

Trei luni mai tarziu, guvernul britanic a declarat razboi Germaniei, dupa ce aceasta a invadat Polonia.

Banca Angliei insista in documentul oficial din 1950, ca ar fi fost ,,gresit si periculos” pentru viitorul BIS ca institutia bancara sa ia alte decizii decat cele pe care le-a intreprins. ,,Guvernul britanic si cel francez ar fi incalcat tratatele de pace daca ar fi blocat tranzactiile cu germanii”.

Cu toate acestea, istoricii consultati de The Telegraph sustin ca guvernatorul Bancii Anglieidin acea perioada, baronul Montagu Norman, i-a sustinut pe nemti pana in Al Doilea Razboi Mondial. Ei afirma ca baronul ar fi participat la botezul fiului presedintelui Reichsbank-ului, chiar inainte de declansarea razboiului.

Documenul scoate la iveala recomandarea pe care guvernul britanic a facut-o BanciiAngliei, chiar inainte de inceputul conflictului, de a nu accepta niciun ordin de la BancaAcordurilor Internationale de pe urma caruia ,,dusmanul” ar putea beneficia.

http://muntenia-news.ro/

Acest articol a fost publicat în ISTORIE RECENTA (europeana). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.