Trei cărări


Cu mult timp in urma, erau trei prieteni care au facut juramant sa urce pe varful inzapezit al unui munte, ca sa se aseze la picioarele unui om intelept care traia acolo si sa invete din intelepciunea lui.

Pornind impreuna la drum, au ajuns la o rascruce, de unde se faceau trei carari diferite,  fiecare ducand spre creasta muntelui si spre omul cel plin de  intelepciune.

Prima carare urca drept pe munte. Era calea cea mai scurta, dar foarte abrupta si plina de pericole.

A doua cale,  patrundea si urca printr-un canion ingust si accidentat, batut de vanturi puternice.

A treia cale mergea de jur imprejurul muntelui, in curbe line, pana in varf.

Dupa lungi discutii despre calea pe care ar fi trebuit s-o urmeze,  fiecare dintre cei trei prieteni si-a ales o alta carare din cele trei,  nereusind sa se puna de acord nicicum, astfel ca s-au despartit si fiecare a pornit spre varful muntelui, pe calea lui.

Dupa sapte  zile,  a ajuns in varf cel care urcase pe calea directa dar abrupta, extenuat si sangerand tot de pe urma ranilor dobandite pe cale. El se aseza la picioarele inteleptului si astepta, in tacere, sosirea prietenilor sai.

Dupa  sapte  saptamani, al doilea prieten, care urcase prin canionul cel ingust si batut de vanturi, sosi si el  in varf, ametit si tulburat si el de dificilul drum. Si el se aseza la picioarele inteleptului, asteptandu-l pe cel care alesese calea cea lunga, cea care serpuia in jurul muntelui.

In fine, dupa sapte luni sosi si cel de-al treilea, plin de lumina si de pace launtrica. De cum se aseza si el la picioarele inteleptului, ceilalti doi si-au manifestat furia fiindca il asteptasera atat de mult si fiindca ei avusesera atat de mult de suferit, in timp ce urcusul lui fusese o binecuvantare.

Inca o data se luara la cearta, discutand care carare era cea mai corecta de urmat catre intelept.  Si il intrebara pe intelept, care era adevarul.

Inteleptul il intreba pe primul sosit, ce a invatat pe calea aleasa de el. Cel care suferise cel mai mult a raspuns: “Am invatat ca viata poate fi foarte scurta si ca drumul ei poate fi greu de indurat.  Am  alunecat si am cazut pe drum si m-am ranit in cazaturile mele si pentru fiecare pas inainte, faceam efort cat pentru doi pasi. Inteleptule, am ales eu calea cea justa catre tine? ” Inteleptul ii raspunse printre lacrimi de compasiune: ” Da, iubitul meu, justa a fost calea ta! “

Apoi inteleptul  il intreba pe al doi-lea sosit, ce a invatat pe calea sa.  Cel care a ajuns sus cu mintea tulbure din cauza vanturilor puternice, a raspuns:” Am invatat ca drumul vietii nu poate fi prevazut intotdeauna si ca nu te conduce mereu catre tinta dorintelor tale. Uneori credeam ca stiu calea, ca sa constat apoi ca drumul isi schimbase directia si ma conducea din experienta in experienta, pana cand m-am trezit ca am ajuns in fata ta. Inteleptule, am ales eu calea cea justa catre tine ? ” Inteleptul  ii raspunse cu vocea intelegerii: ” Da, iubitul meu, justa afost calea ta! ”

In fine,  inteleptul  il intreba si pe cel de-al treilea, ce a invatat el pe calea lui. Cel care a ajuns luminos si calm, a raspuns: ” Am invatat ca daca mergi prin viata, avand rabdarea ca tovaras de drum, calatoria nu mai este o povara pe care o porti, ci un miracol pe care il traiesti. Calea e dreapta si urcusul e bland, atunci cand iti luminezi drumul cu iubire. Inteleptule, am ales eu calea justa catre tine ? ” Inteleptul  raspunse cu zambetul luminos al iubirii: ” Da, iubitul meu, justa a fost calea ta ! “

Atunci cei trei prieteni si-au inclinat capetele cu reverenta, caci aflasera, in sfirsit, adevarul etern.

 http://filedelumina.ro/

Acest articol a fost publicat în POVESTIOARE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.