Pedeapsa cu moartea, reintrodusa de Tratatul de la Lisabona


Intr-o analiza publicata de yogaesoteric.net aflam cu stupoare inca o prevedere cel putin stranie, bine ascunsa in filele stufosului Tratat European de la Lisabona: pedeapsa cu moartea va fi posibila in noua Uniune Europeana, odata ce Tratatul de la Lisabona va intra in vigoare.

Am mers pe firul oferit si am constatat ca, cel putin aparent, informatiile se verifica.

Articolul 6 (1) al Tratatului prevede ca “Uniunea recunoaste drepturile, libertatile si principiile din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene din 7 decembrie 2000, adaptata la Strasbourg, pe 12 decembrie 2007, care va avea aceeasi valoare legala ca si Tratatele.”

La prima vedere, nimic nu pare a ne alarma, cata vreme art. 2 al Cartei Drepturilor Fundamentale interzice pedeapsa cu moartea in orice circumstante.

Numai ca, in conformitate cu art. 52 aliniatul 3 al aceleiasi Carte a Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, prevederile acesteia sunt completate de cele ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului (ECHR 1950), actualizata ulterior:

3. In so far as this Charter contains rights which correspond to rights guaranteed by the Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms, the meaning and scope of those rights shall be the same as those laid down by the said Convention. This provision shall not prevent Union law providing more extensive protection.

Articolul 2 al ECHR 1950 arata ca:

Deprivation of life shall not be regarded as inflicted in contravention of this article when it results from the use of force which is no more than absolutely necessary:

* (a) in defence of any person from unlawful violence;
* (b) in order to effect a lawful arrest or to prevent escape of a person lawfully detained;
* (c) in action lawfully taken for the purpose of quelling a riot or insurrection.

De asemenea, Art. 2 al celui de Al Saselea Protocol Aditional la ECHR (incheiat in 1983) arata ca:

Article 2 – Death penalty in time of war

A State may make provision in its law for the death penalty in respect of acts committed in time of war or of imminent threat of war; such penalty shall be applied only in the instances laid down in the law and in accordance with its provisions. The State shall communicate to the Secretary General of the Council of Europe the relevant provisions of that law.

Asadar, pedeapsa cu moartea este interzisa… mai putin in caz de razboi sau iminenta de razboi, sau pentru actiuni legale de aplanare a unei stari de insurectie sau dezordine sociala.

Odata ce isi va produce efectele, Tratatul de la Lisabona va avea prioritate asupra legislatiei romanesti, mai exact asupra Constitutiei Romaniei, care prevede, la art. 22 (3) ca “Pedeapsa cu moartea este interzisă” (asadar, este interzisa in toate circumstantele).

In conditiile in care Uniunea Europeana se va transforma intr-un supra-stat federativ, asa cum se anunta deja:
– cine va decide care sunt masurile necesare si ne-excesive care trebuie luate intr-o stare de dezordine sociala sau insurectie?
– cum este definita starea de insurectie sau dezordine sociala? Spre exemplu, impotrivirea fata de implantarea de microcipuri de urmarire si identificare de tip RFID, sau protestele fata de exercitarea abuziva a atributiilor de putere, vor fi considerate “stare de dezordine sociala sau insurectie”?
– cine va feri cetateanul de abuzul supra-statului european in aplicarea acestei prevederi?
– este acesta unul dintre motivele pentru care, cu exceptia Irlandei, clasa politica a refuzat sa convoace referendumuri?

http://www.eurosceptic.ro/

Acest articol a fost publicat în EUROPA ( U.E). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Pedeapsa cu moartea, reintrodusa de Tratatul de la Lisabona

  1. Cami Camelia zice:

    sunt multe legi ascunse in acest tratat- si noi cei de rand nu le stim. Dar ma intreb asa ca un om neinformat cei care l-au semnat al de Base de exemplu stie ce a semnat?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.