Birourile open space înseamnă zgomot, stres și boli


Amenajarea birourilor open space (săli necompartimentate) este tot mai frecventă, însă această configurare a locului de muncă are și dezavantaje, scrie passionsante.be.

În afară de costul de exploatare mai redus, ideea este de a facilita comunicarea, a încuraja împărtășirea informațiilor și cunoștințelor și a ușura rezolvarea problemelor printr-o interactivitate mai accentuată. Mai multe studii au arătat însă că această configurare ridică și mari probleme, legate îndeosebi de zgomot (soneriile de la telefoane, conversațiile între colegi), care afectează semnificativ concentrarea și dă naștere la stres. Și iluminarea este un factor de perturbare, ca și ventilarea și temperatura, la care se adaugă un mediu depersonalizat (în orice caz față de birourile mai clasice).

Un studiu desfășurat în Danemarca, pe circa 2.000 de salariați între 18 și 59 de ani, dezvăluie un impact negativ și în privința absenteismului: la un profil asemănător (vârstă, sex, greutate, consum de alcool și fumat), funcționarii care lucrează în birouri open space au avut cu 62% mai multe zile de concediu de boală decât cei din birouri individuale. Cauza, arată cercetătorii, ar fi stresul, dar și microbii care se răspândesc mai ușor între colegi. Sugestia ar fi nu o întoarcere radicală la birourile mici, ci angajatorii ar trebui să revizuiască aceste amenajări și să se gândească la modificările necesare, încheie passionsante.be.AGERPRES/ (AS — editor: Lelia Bretan)

http://www.agerpres.ro/

Acest articol a fost publicat în LOCURI DE MUNCA, SANATATE( diverse).. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.