Pentru mine, Monarhia înseamnă Alexandru Ioan Cuza


Ce jenant a fost cînd Ion Iliescu nu l-a lăsat pe Rege să intre în țară și l-a alergat pe la Aeroportul Otopeni. Urît! Fiarbă pe veci în cazanele iadului sufletul bătrînului bolșevic pentru ce i-a făcut atunci Regelui Mihai!

Dar uite că, pe măsură ce informația vine, anii trec și începi să te maturizezi, perspectivele se schimbă. Ani de zile, Regele și Monarhia au reprezentat un fel de formă de rezistență în fața micului totalitarism reprezentat de FSN, apoi PDSR și PSD. Îl mai făcea și Vadim de tot rahatul, 24 din 24, și asta spunea totul.

După 2000, cînd a venit Guvernul Năstase, perspectiva de care vorbeam a început să se schimbe. Într-o zi, pe înserat, Regele a făcut pace cu Năstase, și-a luat castelul, proprietățile și o pensie zdravănă pentru el, și de atunci nu am mai auzit nici pîs de la marea instanță morală. A venit, ca o perversă de pe Tîrgu Ocna, și căsătoria Margaretei cu Radu Duda.

Sincer, pe lîngă zvonurile dublate uneori de informații că Duda ar fi gay și fost securist, că această căsătorie e de formă, pentru ca familia regală să pună mîna pe niște pensii permanente de la statul român la schimb cu acceptarea unui om al serviciilor în sufragerie și transformarea personajului într-un Mare Principe, cu limbajul, morga și înțepeneala aferentă, au mai dat o lovitură monarhismului meu centrat pe Regele Mihai.

Astăzi mă întreb și vă întreb: îl vedeți pe Rege ieșind în curte, convocînd o conferință de presă și spunînd că readucerea jocurilor de bingo la TV e făcută pentru binele trustului Intact?

Va ieși vreodată Principesa Margareta, roșie ca focul de indignare, să se pună goală în fața utilajelor care se pregătesc să exploateze subsolul prin metoda fracturării hidraulice?

Va ieși vreodată prințul nu știu cum să spună că totuși Ponta și-a plagiat doctoratul și că e rușine?

Va abandona Prințul Consort, Radu Duda, a patruzecea călătorie jubiliară a familiilor regale la Polul Nord organizată pe transatlanticul Queen Mary 2 ca să se ducă printre muncitorii de la Mechel sau Oltchim și să le promită că vorbește cu Ponta?

Nu prea îi văd pe distinșii membri ai familiei regale de România să facă vreun gest din ăsta. Adică să mai întrupeze o dată ideea de rezistență.

Astăzi pot să spun: îmi pare rău, prefer regimul republican. E mai cinstit și e mai pe față, în timp ce Regele și puștoaicele sale cu ginerele par o familie de ipocriți fără scrupule, cam în stilul celor două personaje animaliere care îl jefuiesc pe Pinocchio și-l vînd la circ.

De aceea, trebuie să mai spun o dată chestia din titlu: un rege mișto, sau, mă rog, domnitor e Alexandru Ioan Cuza. Dacă acum, pe 10 mai-ul ăsta sau în următoarele, o să fie în vogă vreo adulație facebookistă pentru Regele Mihai, dacă la Antena 3 și TVR o să se înalțe osanale, am să zic cîh și o să mă gîndesc la bietul domnitor Cuza și la soarta lui. Împroprietărirea țăranilor, organizarea unei armate moderne, secularizarea averilor mănăstirești și celelalte reforme au fost idei, acțiuni, principii clare, chestii curajoase, plătite cu un exil adevărat. Simplul fapt că partidele cu interesele lor, liberalii și conservatorii, s-au unit împotriva lui și i-au organizat o lovitură de stat mi-l face și mai simpatic. A mai fost cineva care a pățit o lovitură de stat, recent. O să mă gîndesc, de 10 mai, și la el.

Alexandru Vărzaru

http://www.kmkz.ro/

Acest articol a fost publicat în MONARHIE(editoriale). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.