BBC minte de îngheaţă … gazele


Relatând despre o întâlnire de lucru a preşedintelui Rusiei cu membri ai guvernului la reşedinţa sa de la Novo-Ogariovo, corespondentul BBC, invitat alături de alţi jurnalişti la faţa locului, a dezinformat o lume întreagă cu privire la declaraţiile lui Vladimir Putin.

Uneori e nevoie de două lecturi ale unui text, fie el şi simplu, respectiv de două vizionări ale unui material video, fie el şi scurt, pentru a pricepe o minciună cât roata carului, o încercare de manipulare grosolană a unui aşa zis jurnalist. Daniel Sandford de la BBC, primit la Novo-Ogariovo alături de alţi colegi de breaslă, acreditaţi tocmai pentru a nu se crea impresia că subiectul livrărilor de gaze spre Ucraina ar fi unul discutat în taină, sub forma cine ştie cărui complot, a reuşit să îşi facă firma şi meseria de râs transmiţând că „Preşedintele Putin a spus că Ucraina va trebui să plătească pentru importurile sale de gaze ruseşti în avans”. A scris asta şi a şi rostit-o repetat, cu ton de mare ştire, în materialul filmat postat pe pagina de internet a BBC. Al doilea paragraf al textului publicat s-a apropiat, oarecum, de adevăr, dar cu perfidie: „Preşedintele rus a declarat că furnizorul său de stat, Gazprom, are dreptul să invoce o clauză din contract şi să ceară plata în avans dacă Ucraina nu îşi achită datoriile din trecut”. Pentru ca povestea să fie credibilă, operatorul de imagine al BBC l-a surprins pe domnul Sandford în sala de şedinţă la care începuseră deja discuţiile preşedintelui cu înalţii demnitari invitaţi.

http://www.bbc.com/news/world-europe-26961670

Corespondenţa BBC,conform timerului propriu, a fost afişată pe internet în jur de 18.30, ora României. Dacă Daniel Sandford sau şefii săi de la Londra s-ar fi deranjat să citească, însă, pagina în limba engleză a postului Russia Today, ar fi aflat cu câteva ore bune înainte adevărul. Şi s-ar fi scutit de situaţia penibilă în care au fost surprinşi. Relatând despre discuţia la vârf de la Novo-Ogariovo sub titlul „Rusia nu poate sprijini economia Ucrainei la nesfârşit”,Russia Todayscrie negru pe alb: „Preşedintele Putin a mai cerut Gazpromului să se abţină de la a cere plăţi în avans Ucrainei, până când nu vor avea loc alte consultări.<<Asta ar respecta cu certitudine contractul, dar, dată fiind situaţia dificilă din Ucraina şi negocierile cu Uniunea Europeană încă incomplete, aş cere guvernului să se abţină de la asemenea măsuri (plăţi în avans – RT) care apar în contract, până la consultări adiţionale, dacă, desigur, partenerii noştri sunt de acord cu asemenea consultări. Dacă nu vor fi de acord, vom acţiona conform contractului existent>>, a adăugat Putin”. Simplu, clar, pe înţelesul tuturor, mai puţin al celor fie rău intenţionaţi, fie cu alte misiuni decât consemnarea şi transmiterea adevărului.

http://rt.com/business/putin-ukraine-economy-gas-353/

Evident, corespondentul BBC nu a scos o vorbă despre situaţia cel puţin ciudată în care se află Rusia, care sprijină încă economia Ucrainei, deşi această ţară face tot ce poate pentru a denigra şi submina poziţia Moscovei, de o manieră extrem de agresivă. „Situaţia este, ca să folosesc termeni amabili, stranie. Se ştie că partenerii noştri din Europa au recunoscut legitimitatea guvernului de la Kiev şi cu toate astea nu au făcut nimic pentru a ajuta Ucraina – nici măcar cu un dolar sau cu un euro. Federaţia Rusă nu recunoaşte legitmitatea autorităţilor de la Kiev, dar continuă să furniezeze sprijin economic şi să subvenţioneze economia Ucrainei cu sute de milioane şi miliarde de dolari. Această situaţie nu poate dura pe termen nedeterminat”, a declaratpreşedintele Vladimir Putin. Dacă angajatul BBCar fi citat şi acest pasaj, poate şi-ar fi amintit de decizia liderului rus de a nu elimina imediat după lovitura de stat de la Kiev ajutoarele convenite cu fostul regim ucrainean, tocmai pentru că se gândea – şi a spus-o la momentul respectiv foarte clar – la cetăţenii de rând, la oamenii simpli, care ar avea cel mai mult de suferit în cazul în care Moscova ar fi reacţionat energic. Iată că timpul a trecut. Puciştii de la Kiev nu au soluţii şi Occidentul nu oferă decât promisiuni şi negocieri nesfârşite, urmate foarte probabil de paleative financiare care vor pune până la urmă ţara pe butuci. Nu e de mirare că tocmai oamenii simpli, ucrainenii de rând sunt acum îngrijoraţi de direcţia adoptată de grupul uns la putere de puteri străine din Occident. Nu e de mirare că oamenii de rând sunt incapabili să înjure şi să muşte mâna întinsă în ajutor de Rusia.

Încurcate de lipsa de acoperire a promisiunilor lor, unele state occidentale ce nu doresc binele Ucrainei, ci doar slăbirea cu orice preţ a revenirii în poziţia de mare putere globală a Rusiei sub preşedinţia lui Vladimir Putin, coboară până la cele mai imunde niveluri de manipulare a informaţiei. Paradoxal, anumite instituţii de presă cu acoperire lungă uită că munciuna are, de cele mai multe ori, picioare scurte.

Cristian Ulea

http://romanian.ruvr.ru/

Acest articol a fost publicat în RUSIA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.