Tot mai mulţi români acceptă să fie cobai umani pentru teste clinice


Sărăcia şi disperarea transformă mii de români în cobai. Oamenii îşi pun viaţa în pericol şi sunt de acord să fie testate pe ei medicamente noi, cu efecte secundare necunoscute.

România e preferata companiilor farmaceutice, ce fac anual 300 de experimente, pentru că subiecţii acceptă bani puţini şi îşi asumă riscurile imediat. Profitul firmelor de cercetare e mare. O piaţă care le aduce aproape 200 de milioane de euro anual, notează Digi24.

Sute de români acceptă să devină subiect de experiment pentru industria farmaceutică. Studiile clinice sunt mai ieftine decât în Occident, spun specialiștii. Pentru voluntari, experimentele au devenit singura şansă de a avea acces la medicamente de ultimă generație și de a primi o îngrijire adecvată.

Românul speră. El speră să intre mai devreme într-un tratament modern”, spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului, în România se desfăşoară în prezent aproape 300 de astfel de cercetări. Se investesc in jur de 200 de milioane de euro anual în domeniu numai în România. Pentru mulţi doctori, studiile clinice au devenit un mod în care îşi rotunjesc veniturile.

În opinia mea, e una dintre puţinile activităţi medicale demn şi corect recompensată şi practic ne pune pe picior de egalitate cu colegii noştri din străinătate”, spune medicul Nicoleta Mândrescu.

În ultimii ani însă mai multe scandaluri au pus la îndoială modul în care unele experimente s-au desfăşurat în România. În anul 2009, Corneliu Nedelcu, om de afaceri din Iași, a fost inclus într-un studiu clinic fără să-şi fi dat acordul. Bărbatul şi-a pierdut complet vederea la unul dintre ochi, după ce un medic oftalmolog i-a injectat o substanță folosită la tratarea cancerului.

Ni se spunea cu foarte mare tam-tam că ce reuşită bună a fost şi să aşteptăm să vedem îmbunătăţirile. Singurul lucru pe care l-am văzut a fost lipsa banilor din economiile mele. (…) Iar rezultatul ştiinţific al doamnei doctor: pierderea vederii pe ochiul drept”, spune Corneliu Nedelcu.

Pentru medicii care s-au specializat în studii clinice în România, astfel de scandaluri nu sunt altceva decât accidente care strică imaginea domeniului. De multe ori, boala-i împinge pe români să accepte să testeze medicamentele noi pe propria lor piele.

Din cauza lipsei de medicamentelor de ultimă generaţie, un studiu clinic poate însemna pentru alţii, în viitor, o şansă la viaţă. „Mi-a fost teamă. Doar că era singura mea şansă ca să trăiesc!”, spune Milica Ghindoc, fost pacient într-un studiu clinic.

http://activenews.ro/

Acest articol a fost publicat în SANATATE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.