Dupa ce a creat o natiune de datori vinduti si fara speranta, mai ales in rindul tinerilor, liderii americani din sistemul de educatie creaza cursuri de literatura financiara in scoli.


In urma unor teste simple, s-a constata ca un numar mare de consumatori americani nu au nici un fel de cunostiinte legat de sistemul bancar si cum actioneaza el la nivelul buzunarului lor, cum ii afecteaza si unde se poate ajunge. Studiul a fost realizat de TIAA-CREF Institute. Americanii au dovedit ca nu stiu ce inseamna dobinda, ce efect poate avea inflatia si care este conceptul de risc in finantele personale. Sub aceste circumstante le-au fost oferite imprumuturi pentru zeci de ani…..

Este adevarat ca deciziile financiare la nivel de buget de familie si chiar personal sint mult mai complexe acum decit in trecut, iar in acest sens guvernul american a decis ca sistemul de educatie sa includa o materie eliminatorie care se va numii “Financial Literacy”, in licee. Deocamdata un numar destul de mic de state au adoptat aceasta materie, insa numarul lor creste.

Gradul de incultura legat de finantele personale ale americanilor, difera enorm de la o rasa la alta si de la modul cum si-au insusit limba engleza si aici ma refer la emigranti, care sint primele victime ale sistemului bancar. Minoritatile si femeile sint printre cei mai putini educati financiar, au cele mai putine cunostiinte si sint cei mai vulnerabili.

De unde vine acest dezinteres total in a intelege sistemul financiar capitalist american si cine l-a generat?

Este evident ca atunci cind ti se dau putine sanse si esti in situatia in care muncesti de dimineata pina seara, consumind bazal, iar la sfirsitul lunii esti dator bancilor, nu are cum sa te mai intereseze acest sistem, pentru ca este foarte clar ca el lucreaza impotriva ta si nu iti lasa nici o sansa de a mai putea economisii, calcula sau a traii mai bine.

http://www.dailyfinance.com/2014/04/01/financial-literacy-high-school-courses-problem-unqualified-teachers/

Pentru ce sa mai inveti sistemul? Dupa mai multi ani in care multi isi pun aceasta intrebare in vest, ei cad psihic si merg in directia valorificarii programelor sociale, pentru ca finantele personale sint conduse din birourile bancilor in interesul unui grup.

Acesta este fenomenul actual, in care americanii de rind si vesticii in general, compara cu simt al “business-ului”, munca cu nemunca. Dezinteresul fata de un sistem financiar potrivnic i-a dus la situatia aceasta si in final la gasirea de solutii pentru a nu mai muncii in ideea de a se razbuna pe un sistem care i-a facut sclavi cu carte de munca, un sistem care nu are si nu a avut nici un respect fata de ei.

Pe acest fond, autoritatile americane doresc sa revitalizeze interesul americanilor pentru cultura financiara, insa cei mai multi dintre ei fiind ancorati in programe sociale, ceea ce arata ca nu au de ce sa mai fie interesati de aceste programe educationale in finantele personale.

Pentru ce ar fi interesati cei peste 100 de milioane de americani in cursuri de educatie financiara, din moment ce ei sint ancorati la cel putin un program guvernamental de unde primesc pomana?

Dragi bancheri americani, cu regret trebuie sa o spun ca aceste programe au venit foarte tirziu si nu au cum sa se bucure de succes, decit in rindul profesorilor care le predau si isi iau ceva bani, tot de la amaritii care inca mai muncesc.

Gindirea de afaceri a americanilor a fost creata de o coordonata bazala, dar inexistenta actualmente in sistemul capitalist si anume, INVESTITIA. Totul s-a invirtit in jurul acestui termen in sistemul capitalist. Oamenii au muncit cu gindul sa faca bani si sa isi deschida propria afacere, au invatat pentru a face un lucru de calitate mai buna, au cuplat familia la diferite activitati pentru a dezvolta un sistem de afacere de familie si pentru un grad de prosperitate mai mare, au furat chiar pentru a investii si dezvolta o afacere si asa mai departe.

Investitia nu mai are sens si nu mai exista. Omul de rind este frustrat de o forta financiara distructiva pentru el, pe care o pun in miscare marile corporatii, profesiile in care se pregatesc si cred ca pot avea performanta si crea un profit nu mai exista, sint duse de aceste corporatii in zonele unde mina de lucru este ieftina, scoala este de calitate scazuta la toate nivelele si pregatirea tinerilor nu le permite sa poata avea pretentii in conditiile unei competitii globale si in final, omul de rind si familia nu mai investesc in nimic, iar cei ce o pot face, nu o mai fac sau o fac in tarile considerate de ei comuniste sau socialiste, pe care cind este vorba de investitii, le iubesc mai mult decit pe parintii lor. Lipsa investitiei si posibilitatii de a o crea, a dezvoltat un sentiment de inutilitate a muncii, a dezvoltat o cadere psihica de proportii, mai ales vazind ca investitiile marilor companii, reprezinta o capcana pentru marea majoritate a lor, o capcana care ii poate lasa oricind fara locuri de munca si fara un venit bazal din care sa se poata sustine.

Sistemul de stat este capitalist si nu intervine, iar atunci cind o face, este impotriva intereselor muncitorilor. Pe de alta parte, cei ce lucreaza in sistemul de stat, sint bine platiti si considera pe cei ce muncesc in sectorul privat ca fiind persoane de mina a doua.

Pe acest fond, autoritatile americane doresc sa cultive financiar populatia si sa le ofere posibilitatea de a invata mecanisme financiare prin care sa isi dezvolte prorpiile finante, de altfel inexistente. Un circ de proportii pe care chiar americanii nu il mai inghit.

http://www.hypeorlando.com/jason-henry-project/2014/04/10/should-we-teach-financial-literacy-to-high-school-students/

Bancile editeaza contracte tip pentru contractarea de imprumuturi de catre populatie, contracte din care chiar americanii si canadienii spun ca nu inteleg nimic, pentru ca limbajul este unul extrem de profesional, dupa care merg in fata unui “ofiter de mortgage” care interpreteaza contractul dupa cum convine bancii, in termeni mai comuni, dar oricum extrem de delicati pentru potentialii contractanti de credit.

Pe de alta parte, nimeni nu le spune acestor amariti care cred in corectitudinea sistemul bancar capitalist, ca in josul tuturor paginilor contractelor de imprumut, sint clauze scrise atit de mici ca nu le poti vedea decit cu lupa si de care se vor prevala bancherii atunci cind nu vor mai fi platite ratele scadente.

In cadrul acestor cursuri, nu li se spune cursantilor ca trebuie sa limiteze consumul ci unde trebuie sa il directioneze, deci se discuta de o schimbare de destinatii, care in final va duce omul de rind la pierederi si mai mari.

Pentru mine, faptul ca nu exista un faliment legat de imprumutul facut de tinerii care au urmat cursurile unei institutii de invatamint superior, este cea mai elocventa dovada a lipsei de respect pentru acesti tineri.

Deci au fost construite facultati si colegii, au fost fixate preturi, au fost vindute manuale la preturi exorbitante, tinerii au inteles ca trebuie sa isi imbunatateasca cunostiintele, au fost platiti regeste niste profesori care au transformat actul de educatie in afacere si asa mai departe. Iar in final acesti tineri nu au de lucru, depun sute de resume-uri si nu pot gasii un loc de munca, sint datori vinduti si presati de banci sa dea banii inapoi si unii dintre ei se injosesc la munci necalificate pentru a da banii inapoi celor care beau sampanie din pahare de cristal in sfidarea fata de acesti tineri care nu gasesc un loc de munca.

In opinia mea, nu se poate ca sa iti cumperi o casa(decizie personala pentru a traii mai bine), iar in momentul in care nu o mai poti plati, mergi la banca si le pui cheile pe masa si declari faliment personal, iar atunci cind inveti si depui sute de resume-uri fara sansa de a gasii un loc de munca, nu poti merge nicaieri pentrua declara faliment. DE CE? Este corect??

Eu cred ca, dupa dovada depunerii unui numar de resume-uri si negasirii unui loc de munca cu un salariu bine platit, din care sa se poata plati si scoala facuta, falimentul trebuie sa fie ceva normal si persoana respectiva sa nu mai plateasca loan-ul pentru scoala pe care a absolvit-o ci acest loan sa fie platit de sistemul bancar, care nu a facut decit sa distruga economia si de guvern, care a incurajat marile corportii sa investeasca in eliminarea de locuri de munca din tara respectiva.

Nu ar fi la fel de normal ca si in situatia imposibilitatii de plata a casei? Asta ar forta mina atita a bancherilor pentru a oferi investitii si fonduri tinerilor pentru dezvoltarea unor afaceri personale si ar pune presiune pe guverne pentru a crea legi de natura sa portejeze si nu sa exploateze oricum si oricind, o generatie care a crezut in perspectiva.

Capitalismul nu va face acest lucru si va crea o pirghie importanta din saracie si lipsa de educatie, pentru ca este imposibil de discutat de “Financial Literacy” din moment ce sint eliminate din scoli cunostiintele bazale de matematica.

Cum se poate discuta in Canada si SUA de “Financial Literacy”, din moment ce jumatate din cei din ultimul an de liceu nu pot calcula o inmultire sau o impartire elementara si mai mult de jumatate nu pot scrie dupa dictare….

De unde ar trebui inceput procesul “Financial Literacy”?

Adrian Cosereanuhttp://www.alternativaromaniei.com/

Acest articol a fost publicat în INVATAMANT-EDUCATIE și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.