O poveste fără Făt-Frumos: Căsătoriile de la 9 ani, aproape legalizate în Irak


Într-o bună zi, o oarecare fetiță irakiană care de-abia a împlinit 9 ani se va trezi brusc întreruptă acasă din jocul ei. Vândută și căsătorită forțat cu un străin, ea va fi retrasă de la școală și despărțită de prieteni. Copilăria furată îi va fi înlocuită de violență domestică și abuz, iar inocența, de izolare socială. Deși nepregătită emoțional sau fizic, ea va deveni o soție și o mamă căreia i-au fost răpite încă din startul vieții dreptul la sănătate, educație sau viitor.

Aceasta ar putea fi realitatea în Irak, dacă legea care permite căsătoriile cu și între minori va fi acceptată în parlament în data de 30 aprilie.

Cunoscută sub numele de„Ghid al Statutului personal Jaafari”, cu referire la numele imamului shiit irakian, legea, în forma actuală, permite abuzul sexual din timpul mariajului și îi conoferă soțului control total asupra partenerei de viață.

De asemenea, custodia copiilor este transferată automat tatălui în cazul unui divorț, împreună cu dreptul la proprietate și domiciliu. Mult mai șocant, proiectul permite căsătorirea cu minori, începând de la 9 ani. „Ceea ce am decis este strict democratic”, a declarat, în apărarea hotărârii, Ali al-Moussawi, purtător de cuvânt al prim-ministrului irakian. „Am trimis regulamentul pentru a fi votat în parlament și membrii au hotărât să nu se opună. Unele dintre rețelele media pretind o degenerare a situației din țară, dar nu este adevărat. Este o situație similară cu dezbaterile privind căsătoriile între homosexuali din Vest.”

Mariajul cu fete tinere nu este, din păcate, o noutate la nivel internațional. Ca urmare a unui studiu recent efectuat de ICRW (Centrul Internațional de cercetare a drepturilor femeilor), s-a putut observa că nu mai puțin de o treime dintre femei s-au căsătorit înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, iar una din nouă înainte de vârsta de 15 ani. Zona sud-vestică a Saharei și sudul Asiei cunosc cea mai mare densitate a cazurilor de acest fel.

Consecințele nefaste ale problemei sunt evidente de-a lungul fiecărui meridian. Soțiile-copil sunt de cinci ori mai predispuse să moară în timpul sarcinii, la aceasta adăugându-se un risc de șase ori mai mare de fi infectate cu HIV sau cu alte boli cu transmitere sexuală. În plus, șansele de a fi amenințate sau agresate fizic de către soț cresc invers proporțional cu vârsta fetelor, „miresele timpurii” dovedind deseori simptome constante ale stresului posttraumatic: sentimente de neputință, depresie și disperare.

Consecințe neprevăzute

Căsătoriile cu și între minori au loc, cel mai des, în comunitățile din zonele rurale, ca efect al aranjamentelor părinților, în vederea unui profit pe termen scurt. Ele perpetuează însă cercul distrugător al sărăciei. În ceea ce privește legea care permite unirea civilă cu fetele de peste 9 ani, datele sugerează că legea este una dintre inițiativele politice ale mișcării Shia, înainte de alegeri.

Contextul a fost creat de ocupația americană din 2003, când a fost suspendată constituția Irakului și s-a hotărât pedepsirea responsabililor pentru căsătorirea minorilor cu închisoarea pe viață. Reacția a fost, din păcate, diametral opusă celei scontate, conducând la un naționalism extrem. Ali Shukri, ministrul Dezvoltării, declara în campania sa de după plecarea americanilor, cu mândrie: „Irak este țaranumarul 1 în lume în ceea ce privește mariajul cu fete tinere.

În mod curios, într-un spațiu care pretinde a avea și un spirit religios, un fenomen de aceeași parte a controversei este și așa-numită Zawaj al Misyar, un tip de cununie temporară („a călătorului”), care îi permite bărbatului să abuzeze fizic de partenera sa, în mod legal, până când hotărăște să rupă uniunea.

Schimbarea este posibilă

În ciuda faptului că tradiția milenară a relațiilor disproporționate ca vârstă este întipărită în cultura țării, schimbarea este totuși posibilă. Cel puțin aceasta este ceea ce declară tot mai frecvent guvernele și organizațiile care lucrează în mod activ să descurajeze practica unor astfel de căsnicii prin programe de informare referitoare la urmări, alternative viabile și legile existente deja în cadrul comitetelor internaționale. Multe dintre inițiative sunt legate de mișcarea globală „Girls not Brides” (Fetițe, nu mirese) care alături de problema discutată, își propune să prevină traficul de copii, muncitorii infantili și discriminarea femeilor, printr-un proiect al educației pentru toți.

Propunerea mizează pe obținerea a patru mari reușite: dispariția căsătoriilor cu minori, a discriminării, a analfabetismului, a muncii prestate de copii.

Într-o lume în care se estimează că până la 15,4 milioane de fete minore se vor căsători până în anul 2030, Națiunile Unite se află aproape pe ultima sută de metri a pistei, înainte ca acțiunile împotriva drepturilor copilului să prindă avânt. Urmărind progresul inițial — trimiterea a aproape 40 de milioane de elevi în școli, ONU își dorește pentru acești tineri mai multe șanse la sănătate, angajare și un nivel mai înalt de trăi. Doar în acest fel, cei peste 57 de milioane de copii marginalizati, de la fetița irakiană vândută unui necunoscut la micul muncitor neplătit și copilul orfan sau fără cămin, vor putea să-și înceapă existența având viitorul la un pas distanță.

http://www.semneletimpului.ro/s

Acest articol a fost publicat în SEX - FAMILIE și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.