FMI a ajuns la fundul sacului de bani si al minciunilor fara acoperire. Congresul American pune Europa in pe jar si in mare dificultate printr-un joc abil.America a realizat ca acest conflict din Ucraina nu poate avea decit un singur cistigator si avind un simt mult mai puternic legat de afaceri, Congresul American a refuzat reforma dorita de FMI si propusa de conducerea acestei institutii malefice.

Ce inseamna REFORMA FMI sau ce se doreste prin intermediul ei? Nu este prima data cind FMI cere o aseenea reforma, de la activarea fondului, din 1944, cind la Bretton Woods, s-a luat decizia crearii celor doua mari institutii financiare, FMI si Banca Mondiala.

In acest moment, FMI este concentrat in directia Ucraina, o destinatie in care nu are decit de pierdut, unde SUA a promis un imprumut garantat de 1 miliard de dolari, in timp ce UE a pus 2,2 miliarde de dolari. In acelasi timp, cei de la FMI au promis Ucrainei un imprumut de 15 miliarde de dolari, pe care cu siguranta nu il pot onora decit eventual printr-un alt imprumut pe care trebuie sa il faca de pe piata internationala de capital, dar si-au dat seama “tirziu”.

Pentru 70 de ani, acest fond a fost folosit de tarile dezvoltate in rol de pompier financiar international, care a intervenit pentru a “stinge” casele arse, punind gaz peste foc si imprumutind pentru refacerea lor, care de fapt nu se mai putea.

Zilele trecute, Congresul American a refuzat categoric a sustine termenii de reforma anuntati de FMI, ceea ce inseamna ca acest fond nu isi va mai putea onora promisiunile sub nici o forma.

Ce stie SUA si nu stiu ceilalti sau stiu si nu au cum sa impiedice dezastrul sau caderea FMI?

http://www.npr.org/2014/04/13/302196849/frustrated-with-congress-imf-heads-leave-d-c-with-budding-idea

Reforma reprezinta o schimbare a cotelor de participare a tarilor, in special ale celor dezvoltate. Fiecare cota de participare a tarilor componente ale FMI, reprezinta cit plateste ea la fond, pozitia ei in institutie si cit de mult ea poate imprumuta daca are probleme financiare interne. Cea mai mare cota de participare o are SUA, americanii avind si dreptul de veto, ei impiedicind sistematic China in a avea o pozitie dominanta in cadrul fondului, a avea dreptul de veto si a lua deciziile care le crede necesare economic.

Intrebati de ce sint in aceasta situatie dificila, dupa ce au imprumutat cui au vrut si cit au vrut, mai ales pe considerente politice si mult mai putin economice, liderii FMI au raspuns ca situatia este generata datorita imprumuturilor masive acordate tarilor mici din sud estul si centrul Europei, dar si tarilor baltice.

Este de inteles ca FMI a riscat bani multi in aceste zone, printre care si in Romania si nu au dorit neaparat sa faca profit ci sa distruga economiile acestor state si sa le ancoreze cit mai puternic vestului, ca piete de consum. Acum incepe sa se razbune politica lor de imprumut paguboasa si sa vina ca un blestem al milioanelor de oameni din aceste zone si nu numai, pe care i-a distrus si unde au creat un cosmar economic.

Este mai mult decit evident ca SUA nu va mai pune bani pentru ca:

  1. Nu mai pot tiparii bani si pentru aceasta destinatie, Janet Yellen, sefa Rezervelor Federale, atragind atentia ca tiparirea trebuie sa se reduca gradual, altfel riscul unui colaps economic major fiind foarte posibil. Economia lor de minima rezistenta este una care nu mai permite clasei politice sa anunte masuri de austeritate pentru acordarea de imprumuturi altor state prin FMI.
  2. Un cosmar economic in Europa ii poate avantaja pe americani in vederea unei partiale iesiri din criza economica, facind din Europa, un teren de imprumut si deschiderea unor piete pe principiul “free trade”, ceea ce va adincii saracia in Europa, dar mai ales in Romania si tarile in curs de dezvoltare din zona.
  3. America are in vedere o participare mult mai mare la fond a Arabiei Saudite si altor tari bogate din golf, spre care se indreapta atentia si care vor fi atrase in capcana siriana a SUA, care le promite deschiderea culoarului sirian pentru gazul din Quatar si din Arabia Saudita catre Turcia si de acolo catre sudul Europei si vest, in detrimentul Rusiei. Arabi vor fi printre cei care vor pierde insa, ei sint in fata unui joc care nu este al lor, dar sint obligati sa il joace, altfel, pericolul chinezesc devine major pentru zona Golfului si se poate trece oricind de la petrodolar la petroyuan. O neparticipare cu mai multi bani a europenilor si a tarilor bogate din Golf la FMI, ar duce inevitabil la necesitatea ca fondul sa ia bani de la China si Rusia, care asteapta nerabdatoare de ani de zile sa se intimple acest lucru, ceea ce va avea un impact enorm in distributia fondurilor si se va crea o noua politica economica internationala. Cu siguranta Rusia si China nu vor dori cresterea cotelor de participare in actualele conditii geo politice si vor bloca si ele reforma fondului, pina cind deciziile lor politice(in Ucraina si sud estul Asiei), vor fi aprobate in unanimitate de un vest ingenuncheat, dupa care vor prelua conducerea fondului, de aceasta data in conditii si mai “dureroase” pentru Romania si alte tari vasale vestului, in curs de dezvoltare si cu economiile zdrobite de FMI de-a lungul anilor. Marinarul si mascariciul de Ponta &Co, vor fi in situatia in care saracia din tara le va schimba soarta si sper sa ii aduca cit mai aproape de Ceausescu.
  4. America realizeaza ca imprumuturile conditionate de distrugerea economiilor est europene si a Ucrainei in special, sint total nesigure si pierderile sint garantate, SUA trebuind sa suporte cea mai mare parte a pierderilor datorita celei mai mari cote pe care o are la FMI.

FMI a investit si continua sa investeasca extrem de putin in tarile emergente, unde sentimentul anti american si anti vest este din ce in ce mai puternic.

Valoarea totala a cotelor de participare a tuturor membrilor FMI, este de 370 de miliarde de dolari, din care o mare parte este in “miscare”, dar chiar si asa , volumul este total nesatisfacator comparativ cu capitalul global in miscare si necesarul dictat de saracia indusa tot de acest FMI.

Trebuie spus ca intre 2008 si 2009, FMI, sau bisnitarii globali, au luat linii de credit de la citeva tari dezavoltate, cu o anumita dobinda si au imprumutat tarile in curs de dezvoltare cu o dobinda cu mult mai mare, punind si conditii de distrugere a economiilor lor. Fara discutie ca FMI a ascultat de cei ce le-au dat liniile lor de credit acestui organism si au distrus in interesul acestui grup, toate economiile pe unde au trecut.

     http://www.imf.org/external/np/exr/facts/gabnab.htm

Culmea este ca toate tarile au luat momeala americana in 2010, cind SUA a propus dublarea cotei de participare a 38 de state bogate din cadrul fondului, propunere pe care au inghitit-o in grup tarile vestice europene, acum fiind in situatia in care americanii spun ca nu ii mai pot sprijinii.

Congresul american nu apropba si nu va aproba acest plan, pentru ca de la inceputul propunerii lui se stia ca nu poate fi sustinut si nu se vrea a fi sustinut de SUA.

Republicanii din Congresul SUA, ies la bataie impotriva planului prin a arata ca acceptarea lui si a reformei dorite de FMI, ar pune prea mare presiune la contribuabilii americani, care si asa au ajuns la sapa de lemn in marea lor majoritate, deci ar fi un risc prea mare al unor revolte de strada violente in SUA si ar slabi si mai mult puterea economica a Americii.

Decizia SUA a infuriat si mai mult partenerii lor vestici din FMI, ei fiind acum in situatia de a nu mai sustine prioritatile americane investitionale in plan mondial, dar fiind convinsi ca America va detine totusi dreptul de veto in FMI, ceea ce complica mult viata tarilor bogate din vest, legate de miini si de picioare in fata unei Americi slabite, dar cu dorinta de a conduce ostilitatile si fiind sigura ca ceilalti participanti majori ai FMI, nu au cum sa riste fonduri de proportii, datorita starii economiilor lor.

Situatia Ucrainei este in aer si europenii din UE se vad in situatie imposibila, lasati la indemina Presedintelui Putin care va calca saptamina viitoare pe pedala de acceleratie si va duce in ridicol sistemul vestic si deciziile lor negindite de inceput, legat de Ucraina.

Cu o cota din ce in ce mai mica a unor tari dezvoltate din FMI si cu o dependenta a fondului de imprumuturi de pe piata mondiala de capital, prin intermediul creditelor contractate si in final oferirea unor impurmuturi cu dobinda mult mai mare celor ce au nevoie, va duce la slabirea fortei FMI si in final caderea acestui fond draconic.

Arsenalul diplomatic vestic este la pamint si incepe sa se vada caderea sistemului capitalist chiar si in conditiile in care tiparirile ar fi din nou la cotele de acum patru ani.

America a abdicat de la princiipile capitaliste ca ultim refugiu in disperarea ei de a mai rezista si a echilibra ceea ce nu mai poate fi echilibrat.

Americanii ar trebui ca in termen de o saptamina sa puna la fond cel putin 63 de miliarde de dolari, care ar insemna cresterea cotei lor in cadrul noii reforme – NAB(New Agreeement of Borrowing).

De unde ar putea lua americanii acesti bani si unde ar duce aceasta suma economia americana si pe contribuabilul de rind ? Mai poate el suporta o crestere de taxe in conditiile in care America devine pe zi ce trece o “economie a salariului minim generalizat”?

Principiul “boala lunga, moarte sigura” incepe sa se vada in finatele capitaliste, in timp ce Presedintele Putin si Presedintele Xi, rid in barba de neputinta si improvizatiile ridicole ale mai marilor FMI.

Adrian Cosereanuhttp://www.alternativaromaniei.com/

Acest articol a fost publicat în BANCI-FMI și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.