Cei mai multi dintre noi nu sintem pregatiti pentru situatia economica cataclismica care va veni. Putem face ceva sau vom fi victime sigure?


Credem cu totii ca sintem permanent intr-o dinamica constructiva zi de zi, ca avem realizari care de fapt nu exista, ca sintem utili atit noua insine cit si celorlalti din jur, ca am mai avea nevoie de timp pentru a ne indeplinii planurile, ca sintem respectati pentru efortul facut, dar in realitate ne gasim in situatia in care ne este foarte greu sa ne concentram asupra unui subiect sau fenomen, mai mult de citeva minute.

Am inceput sa ne obisnuim sa traim intr-o „societate instanta”, unde nu trebuie, in opinia noastra, sa asteptam pentru nimic. In acest fel de societate, incepem din ce in ce mai mult sa ne cream cicluri de rezolvare a problemelor extrem  de scurte, care pun presiune inimaginabila pe psihicul nostru. Nu mai avem nici rezolvari si nici vederi de perspectiva asupra nici unui fenomen.

O alta problema majora careia trebuie sa ii facem fata in cadrul acestui sistem capitalist actual si anume fenomenul de „prejudiciu ca stare de normalitate” sau cum il denumesc cercetatorii si sociologii americani, „normalcy bias”.

Acest fenomen al „normalitatii prejudiciului”, se refera la o stare menatala a oamenilor cind trebuie sa faca fata unui dezastru. Starea aceasta ofera oamenilor un sentiment prin care subestimeaza atit posibilitatea ca dezastru sa se intimple cit si posibilele lui efecte. Aceste reactii fac ca, de cele mai multe ori, oamenii sa nu se pregateasca adecvat pentru un eventual dezastru.

Aceasta stare mentala presupune ca prejudiciul nu va avea loc, rezultind in inabilitatea oamenilor de a actiona in caz contrar, adica daca se intimpla.

Noi incercam sa interpretam in mod optimistic probabilitatea aparitiei dezastrului, de toate felurile.

Mecanismele economice actuale ale capitalismului nu mai sint destinate rezolvarii situatiei pe ansamblu ci in mod special pentru a oferii o falsa securitate sociala si economica, cei mai multi americani crezind in continuare ca este o stare economica tranzitorie, ceea ce de departe nu mai are cum sa fie.

Un studiu recent, arata o situatie economica jalnica la nivelul americanului de rind si sint convins ca situatia se poate extrapola pe multe coordonate geografice capitaliste:

1. Prima intrebare in cadrul studiului a fost: ” Poti sa imi arati 2.000 de dolari cash in acest moment la tine acasa sau sa ii scoti din banca fara sa imprumuti? In urma intrebarii, s-a constatat ca 40% dintre americani nu au avut cum sa arate si nici nu au economisit la banci aceasta suma, care in final ar fi insemnat ceva aproape de un salariu mediu lunar. Va imaginati ca ei nu sint pregatiti pentru nici o situatie neprevazuta, absolut sub nici o forma.

http://abcnews.go.com/Business/shocking-facts-financial-security-americans/story?id=23224877

O alta intrebare in cadrul analizei studiu, a  fost: ” Aveti la indemina un fond de rezerva pentru trei luni, in caz de imbolnavire, pierderea locului de munca sau o situatie conomica dificila pe ansamblu? „. Peste 60% au raspuns negativ, procent enorm si care a pus pe ginduri pe multi sociologi americani si chiar mediul economic.

2. Un alt studiu relevant, arata ca peste 25% dintre americani nu au economii pentru a acoperii cheltuielile bazale , de hrana si intretinere, pe o perioada de sase luni in cazul unui eveniment neplacut in viata.
http://money.cnn.com/2013/06/24/pf/emergency-savings/index.html?iid=HP_Highlight

3. Americanii cheltuie mai mult in taxe, anual, decit pentru mincare, imbracaminte, incaltaminte si plata cheltuielilor curente de intretinere.

http://o.dailycaller.com/all/2014-04-07-tax-freedom-day-falls-three-days-later-this-year#1

 4. In aceasta perioada, din ce in ce mai multi americani sint dependenti de guvernul american, mai multi decit oricind in istoria SUA.

Oare asa sa arate capitalismul si noi sa nu stim? Da, curios ca cea mai dezvoltata tara capitalista a lumii, gaseste ca poporul sa fie hranit de stat, iar sistemul in care traiesc sa se numeasca capitalist,

oamenii stind cu mina intinsa la un stat vlaguit  de probleme si criticind comunismul din Coreea de Nord, dar nicidecum capitalismul din America si nici pe cel din Somalia sau Haiti (care capitalista fiind, se poate mindrii cu cea mai saraca tara a lumii).

US Census Bureau ne arata ca peste 49% dintre americani, traiesc intr-o gospodarie care primeste in mod direct ajutor de la guvernul federal….
http://news.investors.com/business/012612-598993-entitlements-soar-under-president-obama.htm

5. Daca in Romania si in tarile in curs de dezvoltare stim ca oamenii isi creaza economii prin a achiztiona aur, pe care ar putea sa il vinda intr-o situatie economica dificila in familie sau pentru alte necesitati,

in America, mai putin de 10% din populatie detin aur sau argint sub forma de economii si pentru investitii. Este incredibila ignoranta americanilor in fata unei situatii economice dificile care este inevitabila.

http://survivalandprosperity.com/2012/02/09/the-percentage-of-adult-americans-that-own-investment-gold-is/

6. Peste 44% dintre americani nu au in casa nici o trusa sau un medicament pentru prim ajutor.

7. Mai mult de 48% dintre americani nu au in casa nici un fel de alimente pentru o situatie de urgenta, nu au nici un fel de alimente neperisabile si nici rezerve de apa.

8. Un procent de peste 55% dintre americani inca mai cred ca in cazul unei situatii limita, guvernul le va sari in ajutor in timp util, ceea ce este greu de crezut in situatia actuala.

9. Aproximativ 42% dintre americani nu stiu numerele de telefon ale celor din familia apropiata si nici pe cel de acasa, de unde locuiesc.

10. Un procent de peste 52% dintre americani nu au o copie a asigurarii de sanatate pentru cazuri de urgenta, pentru a dovedii.

http://chi.adelphi.edu/think-about-it/the-adelphi-university-center-for-health-innovation-poll/emergency-preparedness/

Media americana ii infecteaza in permanenta pe americani, spunindu-le ca in orice situatie dificila, guvernul va prelua toate problemele lor, ceea ce este de departe imposibil.

In SUA, numai unul din sase americani stie, aproximativ, unde este Ucraina pe harta mondiala.
http://www.washingtonpost.com/blogs/monkey-cage/wp/2014/04/07/the-less-americans-know-about-ukraines-location-the-more-they-want-u-s-to-intervene/

Cred ca este suficient deocamdata, pentru a vedea cam in ce situatie este puterea economica mondiala numarul unu a planetei si ce sansa are in perspectiva…..

Ceea ce este trist, este ca popoare ca Romania, sint condamnate sa merga in gaura acestui capitalism, prin intermediul unor politicieni de duzina, niste tradatori de tara, care fac jocul acestui sistem, pentru avantaje personale, pe care romanii ar trebui sa le inteleaga.

Fundatia capitalismului se crapa din zi in zi mai mult si din pacate, romanii sint in continuare indusi in eroare de fanteziile si palavragelile unui marinar chior si fara busola, sau cu o busola aratind prosperitatea lui si a familiei lui…

Adrian Cosereanuhttp://www.alternativaromaniei.com/

Acest articol a fost publicat în ECONOMIE ROMANEASCA și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.