Corporaţiile europene sunt de partea Rusiei


Presiunea exercitată de Occident asupra Rusiei că se vor aplica sancţiuni are drept scop reducerea preţului la gaz pentru Ucraina şi slăbirea poziţiilor Moscovei, consolidate în ultimul timp.

Companiile occidentale sunt nemulţumite de apelurile de introducere de sancţiuni împotriva Rusiei. Concernele germane deja au refuzat să-şi retragă activele din Rusia. Cine le poate urma exemplul, ţinând cont de faptul că se dezvoltă cooperarea economică dintre Rusia şi Occident? De exemplu, livrările de gaze în Marea Britanie au crescut cu 40%. Cine se va dovedit mai puternic în această luptă – politicienii sau corporaţiile?

De la tribunele politice europene răsună ameninţări, însă Europa este legată de Rusia de un număr uriaş de obligaţii financiare şi de interese comerciale, în valoare de sute de miliarde de euro. Europa nu poate rupe aceste legături, consideră politologul Dmitri Abzalov.

„Piaţa rusească este una dintre cele mai mari şi dinamice din Europa. Jucătorii europeni, în primul rând companiile italiene, germane, olandeze nu vor să plece de pe piaţa rusească. Este vorba de companii, precum Volkswagen, întreaga industrie auto germană, companiile din domeniul tehnologic, începând de la Siemens şi Phillips, în domeniul energetic – ENI, Gas de France şi multe altele. Nimeni nu vrea să-şi schimbă direcţia de activitate din cauza demersului politice.

Dmitri Abzalov consideră că o situaţie mai grea se va înregistra până la alegerile prezidenţiale din Ucraina, după aceea lucrurile se vor calma.

„În prezent, are loc o presiune din partea Washingtonului. Dar ea nu va ţine mult. Exemplul Georgiei a demonstrat acest lucru. În viitorul apropiat, până la alegerile prezidenţiale din Ucraina, situaţia va fi destul de dificilă. Însă împotriva Rusiei nu se vor introduce niciun fel de sancţiuni economice importante”.

Politicienii nu cred întotdeauna ceea ce spun. Dmitri Abzalov dă exemplul rolul Angelei Merkel în dezvoltarea relaţiilor ruso-germane.

„În pofida declaraţiilor ei dure, Merkel a fost unul dintre iniţiatorii Nord Stream şi South Stream. De aceea se poate spune că business-ul este acum un partener al Rusiei cu o resursă politică importantă”.

Problemele economice sunt strâns legate de cele politice. Iar cazuri precum restricţiile parţiale de deservire a două bănci ruseşti de către Visa şi Mastercard confirmă că sub presiunea politică reacţia mediului de afaceri nu poate să aibă pondere mare. Dar lozincile politice şi realitatea sunt lucruri diferite.
http://romanian.ruvr.ru/

Acest articol a fost publicat în RUSIA și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.