Bombardiere Tu-22M3 și rachete Iskander vs. scutul antibalistic de la Deveselu


Potrivit analiștilor militari, coctailul ofensiv compus din Tu-22M3 și rachetele Iskander-M (rază de acțiune 500 km), dislocat de ruși în Crimeea, ar avea scopul compromiterii desfășurării scutului antibalistic american de la Deveselu.

Peninsula Crimeea, cu rețeaua de șapte aerodromuri militare ale sale, a intrat într-un proces de modernizare pentru transformarea ei în platforma de operare a aviației maritime rusești care are ca zonă de responsabilitate Marea Neagră și regiunea mediteraneană. Ministerul rus al Apărării a anunțat demararea unui vast program de modernizare și de extindere a acestor aerodromuri, între care și baza aviației maritime Gvardeyskoye de lângă Simferopol. La ora actuală, baza găzduiește 22 de avioane rusești Sukhoi Su-24M/MR, ai căror piloți s-au specializat în razmuturi și acrobații aeriene la catagul distrugătoarelor antibalistice americane, prezente în marea Neagră. În 2016, când baza aeriană Gvardeyskoye va lucra la capacitate maximă, acestea vor fi înlocuite de un regiment de bombardament, înzestrat cu avioane supersonice cu geometrie variabilă Tu-22M3.

Intrate în serviciu în 1983, astăzi mai sunt operaționale în aviația rusă circa 150 de Tu-22M3, trecute prin mai multe etape de modernizare. De altfel, în anii 1980, Divizia a 2-a de aviație sovietică, subordonată Flotei Mării Negre, dispunea de trei regimente înzestrate cu Tu-22M3. Unul din ele operând chiar de la baza Gvardeyskoye de lângă Simferopol. Tupolev Tu-22M 3 (Tupolev Tu-26) este un bombardier supersonic (Mach 2.3) având raza de acţiune de 2.400-4.000 km (operează până pe un aliniament situat la vest de teritoriul Marii Britanii), dispunând de aripă cu geometrie variabilă. El este propulsat de două turboreactoare Kuzneţov NK-25, putând transporta 24 t de bombe (69 Fab-250) sau rachete. Inclusiv 10 rachete de croazieră după cum urmează: 6 x Kh-15 (viteză Mach 5, bătaie 250 km) în lansatorul rotativ carenat din interiorul fuzelajului şi 4 x Kh-22/27 (viteză Mach 4, bătaie 500 km) sau Kh-55 (bătaie 2.000 km) sub fuzelaj sau pe pilonii din aripi.

O formaţie de Tu-22 M3 poate neutraliza într-o singură misiune, elementele de infrastructură a trei baze aeriene, nimicind şi 72-100 de avioane inamice la sol, adăpostite în buncăre de beton. Coincidența a făcut ca în 2012 China să ceară Rusiei să-i vândă 36 de aparate Tu-22 M3 şi ruşii au refuzat cererea. Chinezii au oferit 4-6 miliarde USD ca să achiziţioneze cu totul linia de producţie Tu-22 a fabricii de la Kazan care şi-a sistat activitatea din 1997 şi care mai repară şi mai modernizează totuşi aparatele Tu-22 M3. Şi această propunere a fost refuzată de Rusia.

Pe celelalte șase baze din Crimeea vor fi dislocate trei escadrile de avioane multirol Sukhoi Su-27 M și MiG-31BM, una de patrulare navală și anti-submarin dispunând de avioane Tupolev Il-38 și Tu-142 și două de elicoptere antiblindate Ka-52.

Valentin Vasilescu

http://romanian.ruvr.ru/

Acest articol a fost publicat în ARMATA(Deveselu) și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.