Cele mai mari mistere legate de Pamant, ramase nedescifrate de foarte mult timp


Desi oamenii de stiinta au reusit de-a lungul timpului sa afle multe dintre enigmele care invaluie planeta noastra, exista inca numeroase mistere care nu au fost descifrate. Dintre aceste lucruri de nepatruns mentionam dilemele cercetatorilor legate de aparitia vietii pe Pamant sau a provenientei apei pe Terra.

In anul 1970, in Statele Unite s-a nascut ideea sarbatoririi planetei noastre prin Ziua Pamantului, iar din 2009 Organizatia Natiunilor Unite a declarat data de 22 aprilie ca o sarbatoare a Pamantului, potrivit Live Science.

Mai multe sonde spatiale au reusit sa cartografieze suprafata planetei Marte, cu o precizie mai mare decat a reusit omenirea sa patrunda in adancurile oceanelor lumii.

Va prezentam unele dintre cele mai mari mistere nedescifrate ale Pamantului pe care oamenii de stiinta incearca de secole sa le desluseasca.

De unde provine apa pe Pamant?

Oamenii de stiinta sustin ca Pamantul a fost o planeta stancoasa uscata, acum 4,5 miliarde de ani. Si atunci, de unde provine apa, aceasta substanta chimica esentiala vietii? Probabil dintr-un sistem interstelar sub forma unui impact urias cu Terra, in urma cu aproximativ 4 miliarde de ani.

Lovit de asteroizii de gheata, Pamantul ar fi putut fi alimentat cu apa in timpul perioadei cunoscuta ca „Puternicul Bombardament Tarziu”. Dar aparitia apei pe Pamant este invaluita in mister, deoarece sunt putine roci care s-au pastrat din acea epoca.

Ce se gaseste in miezul Pamantului?

Miezul Pamantului a fascinat mult timp, atat scriitorii, cat si oamenii de stiinta. Pentru un timp, compozitia miezului Terrei a fost o enigma greu de rezolvat. De-abia dupa anii ’40-’50, oamenii de stiinta au descoperit faptul ca in adancul planetei exista fier si nichel, metale absente in scoarta terestra.

Astazi, cercetatorii incearca sa gaseasca si alte elmente care s-ar gasi in miezul Pamantului. Multe lucruri raman necunsocute, precum schimbaruile periodice ale campului magnetic al Terrei, care este generat de miezul exterior compus din fier lichid.

Cum s-a format Luna?

A fost o coliziune titanica intre Pamant si o alta protoplaneta de marimea lui Marte, care a dus la formarea Lunii? Nu exista un consens universal in legatura cu aceasta teorie. De exemplu, compozitia chimica a celor doua corpuri sunt asemanatoare, ceea ce sugereaza faptul ca Luna s-ar fi desprins dintr-o parte din Terra.

De unde a venit viata pe Terra?

Viata a aparut pe Pamant sau ea provine din spatiul interstelar, adusa de meteoriti? Componente ale vietii, precum aminoacizii si vitaminele au fost descoperite in bucatile de gheata din interiorul asteroizilor si in mediile extreme.

De unde provine oxigenul?

Datoram existenta noastra cianobacteriilor, niste creaturi microscopice care au ajutat radical la transformarea atmosferei Pamantului. Ele au „pompat” oxigen si au umplut atmosfera pentru prima data in urma cu aproximativ 2,4 miliarde de ani.

Daca vom intelege transformarea planetei noastre intr-una bogata in oxigen, atunci vom putea decoda istoria vietii de pe Pamant.

Ce a cauzat explozia cambriana?

„Aparitia vietii complexe din perioada timpurie a Cambrianului, dupa 4 miliarde de ani de istorie a Pamantului, marcheaza un punct de cotitura unic”, a declarat Donna Whitney, geolog la Universitatea din Minnesota.

Astfel, in urma cu aproape 540 de milioane de ani au aparut varietati ale unor forme multicelulare de viata.

Cand s-au format placile tectonice?

Geologii inca nu stiu cand s-au format placile tectonice ale Pamantului. Cele mai multe probe care datau din urma cu 4,4 miliarde de ani au fost distruse, doar niste minerale de dimensiuni mici numite zirconiu mai exista.

Geologii inca se mai intreaba cum s-au format continentele. „Este uimitor cum aceste aspecte fundamentale ale modului de ‘functionare’ al Pamantului raman atat de enigmatice”, a spus G. Lang Farmer, geochimist la Universitatea din Colorado.

Vom prezice vreodata cutremurele?

In cel mai bun caz, modelele statistice pot face o prognoza de probabilitate a viitoarelor cutremure, similara cu cele meteorologice.

Dar incercarile specialistilor de a prezice cu exactitate producerea unui cutremur au esuat. Una dintre marile enigme ale geologilor este de ce cutremurele se declanseaza si apoi se opresc. 

http://www.ziare.com/

Acest articol a fost publicat în MISTERE și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.