Oltchim cere falimentul Astra Asigurari


Combinatul chimic Oltchim se asigurase impotriva managementului defectuos pentru 10 milioane de euro, administratorul judiciar a constatat managementul defectuos al fostului director, dar Astra nu a dorit sa plateasca prima.

Combinatul chimic Oltchim, prin administratorul judiciar Rominisolv, cere in instanta falimentul Astra Asigurari pentru neplata unei polite de 10 milioane de euro pe asigurarea managementului profesional al fostului director Constantin Roibu. In raportul asupra insolventei facut de administratorul judiciar, se constata managementul defectuos al fostului director Roibu, care a produs prejudicii de sute de milioane de euro. Cum Oltchim era asigurata la Astra contra managementului defectuos, administratorul judiciar a cerut companiei de asigurari cei 10 milioane de euro.

De mai mult de un an, de cand le-am facut solicitarea de plata, nu am primit nimic, asa incat nu ne-a ramas decat solutia cererii de faliment. Nu ne asteptam sa plateasca nici acum, ca ne-au transmis ca nu o vor face, invocand motive precum ca practicile internationale spun ca trebuie ca un expert international sa certifice managementul defectuos sau ca . Ei uita insa ca legea romana spune ca acest lucru este apreciat tocmai de administratorul judiciar”, explica Gheorghe Piperea, administrator judiciar al Oltchim.

Oltchim este in insolventa, de anul trecut. Are datorii de circa 700 de milioane de euro si asteapta sa fie privatizata. Investitorii interesati sunt un consortiu chinez si SIF Transilvania.

Astra Asigurari, cea mai mare companie locala de profil, a intrat la inceputul acestui an in administrare speciala dupa ce un raport al ASF a evidentiat probleme mari in ceea ce priveste indicatorii de solvabilitate si lichiditate. Ulterior, administratorul special, KPMG, a dat publicitatii concluziile unui prim audit care arata ca actionarul companiei, milionarul Dan Grigore Adamescu, va trebui sa aduca un plus de capital de peste 100 de milioane de euro pentru a stabiliza firma. Printre marile probleme ale Astra se inscrie si o despagubire de peste 25 de milioane de euro pe care trebuie sa o achite CNADNR in contul firmei Romstrade a lui Nelu Iordache.

Romstrade a intrat in insolventa iar patronul sau este arestat preventiv motiv pentru care a nu a putut duce la capat lucrarile asumate prin contract. Situatia poate fi comparata cu cea de la Oltchim. Si in cazul Romstrade, Astra a refuzat sa plateasca si a fost obligata sa faca acest lucru in urma unei sentinte judecatoresti.

http://www.juristpedia.ro/

Acest articol a fost publicat în ECONOMIE-FIRME-BANI și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.