Vor finanta(imprumuta), bancile centrale, ale tarilor capitaliste, guvernele lor la nesfirsit? Unde se poate ajunge si de ce nu vor putea fi platite niciodata datoriile de catre guverne.


Mereu ne intrebam, pina cind bancile centrale vor imprumuta guvernele capitaliste cu bani. Ne intrebam daca vreodata se va pune problema ca banii imprumutati sa mai fie dati inapoi bancilor pentru a echilibra o balanta de plati. Ne intrebam cine va platii dobinzile in crestere nebuneasca, la imprumuturile permanent contractate de guverne, care au facut un obicei din a imprumuta de la bancile centrale, garantind cu actiuni ale statului.

Cum putem raspunde acestor intrebari si de ce poporul care este umilit, nu si le pune ? De ce nu se intreaba de ce si fata de cine cresc datoriile , care se reflecta in mariri de taxe inexplicabile pentru marea majoritate a oamenilor.

Vor putea bancile centrale, sau vor dori ele sa termine acest ciclu fara sfirsit de imprumut al guvernelor din tarile lor?

Rezervele Federale, banca centrala a SUA, are in proprietate peste 2.300 de miliarde de dolari in actiuni ale Trezoreriei SUA, bani pe care i-a imprumutat acestei trezorerii in contul actiunilor oferite si care vor trebui recuperati de trezorerie la diferite termene, cu dobinda stabilita, iar la rindul lui, Guvernul SUA se alimenteaza din Trezorerie cu ingaduinta celor de acolo.

Banca Angliei, detine 624 de miliarde de dolari in aceste bond-uri, sau actiuni ale trezoreriei statului englez(guvernul), bani imprumutati acestui guvern si care trebuiesc recuperati prin plati cu dobinda.

Problema este ca niciodata aceasta suma nu scade, ci din contra, ea creste si la fel si dobinda. In acelasi timp, guvernele capitaliste isi bat joc de bani si platesc fel de fel de contractori si lucrari in mod supraevaluat in interesul grupului din care fac parte liderii politici ai acestor tari, iar in final, acesti lideri anunta populatia ca vor trebui sa creasca taxele pentru ca nu se pot acoperii cheltuielile.

Care chelutieli? Asta se intreaba si omul de rind, vazind ca el nu beneficiaza de nici un drum corespunzator, ca sistemul medical este in cadere libera, ca sistemul educational este terminat si asigurarile sociale sint cosmetice. Toata lumea se intreaba de ce taxele cresc, pina cind vor creste si de ce nu le mai ramin bani in buzunar, iar in final nu vad nici o imbunatatire.

Pai, nici nu au cum sa o vada, pentru ca banii se duc in mare parte pe dobinzi, iar bancile centrale sint interesate sa imprumute cit mai mult, pentru ca cea mai mare parte a volumului de taxe colectat de guverne sa mearga la smecherii care conduc destinele bancilor nationale si altor mecanisme externe la care ele sint ancorate.

Niciodata Rezervele Federale ale SUA, nu vor inceta sa imprumute guvernul falimentar american, pentru ca deocamdata americanii au de unde plati taxe, chiar daca ei sint la capatul rabdarilor, iar in momentul cind nu vor mai avea, cresterea de taxe va fi mai mica, dar sistemele de sanatate, educatie, pensii si asigurari sociale vor avea masiv de suferit, parte din banii destinati lor vor merge la bancheri, lasind si o infrastructura in paragina si la indemina unui sector privat, pe motivul ca nu mai sint bani, iar spagile pentru lucrari, vor duce familiile acestor mascarici care conduc tara, la o bogatie de nedescris. Sectorul privat care va investii in infrastructura, va pune biruri pentru utilizarea ei, care vor trebui suportate tot din buzunarul amaritului care pleaca dimineata la munca, dar in mod direct.

Profesorii Joseph Gagnon si Brian Sack, de la Institutul Peterson, spun ca Rezervele Federale au creat o baza legala permanenta de a imprumuta guvernul SUA si aceasta banca centrala nu va reduce niciodata imprumutul in asa fel incit sa se ajunga la o situatie ce ar putea fi echilibrata contabil.

Cind a inceput tiparirea banilor in SUA (QE – quantitative easing), masiv, avind loc fabricarea a peste 65 de miliarde de dolari pe luna, s-a lasat sa se inteleaga de catre bancheri, ca este o masura de urgenta, de avarie, o operatie de urgenta.

Urmatoarea sarja de bani tipariti , a fost “considerata” ca fiind un ajutor economic pentru “pacient” in vedrea recuperarii, refacerii financiare. Al treilea pas a fost de a solicita ca bancile centrale sa ofere suma pe care o luau ca dobinda de la guverne, inapoi guvernelor si in acest fel sa ia dobinda la dobinda, acumulind si mai multe bond-uri(actiuni de trezorerie ale statului). Dupa care mecanismul s-a permanetizat si acum asistam la o spirala permanenta a datoriilor din ce in ce mai mari ale guvernelor, catre bancile centrale capitaliste.

In toata acesta perioada, autoritatile capitaliste si in special cele americane, au refuzat cu tarie sa recunoasca faptul ca acest proces este unul de “monetizare”(finantare monetara a datoriilor guvernului). Dar aspectul cumulativ al imprumuturilor si mecanismul, arata ca este de departe, o reala “monetizare”.

Dupa explicatiile de mai sus, cu siguranta va veti intreba: Unde este eroarea si pe cine afecteaza negativ?

Ultimele masive “monetizari”, au fost intilnite in Zimbawe sau Republica Weimar (Germania) si au condus la hiperinflatii. In aceasta perioada, inflatia este foarte jos si incepe chiar sa cada si mai jos. Aici apar doi termeni de care voi vorbii mai mult in articolele viitoare si anume deflatia si dezinflatia.

Daca autoritatile nu foloseau QE, adica banii tipariti in sens “stimulativ”, era posibila o noua recesiune de proportii, cu somaj de masa si un standard de viata scazut. Deci “monetizarea” era si este un procedeu simplu si la indemina bancherilor.

Sigur ca vine intrebarea: De ce ar trebui guvernele sa imprumute de la investitori privati, carora sa le dea actiuni ale trezoreriei in contul banilor impurmutati cu dobinda la termen, din moment ce poate lua bani de la bancile centrale ale tarilor lor ?

Pai, este simplu de ce. Acest proces face pe politicieni mult mai putini responsabili pentru actiunile lor si ei pot imprumuta pentru a-si mentine pozitiile, fara sa se teama de o scurgere de informatii si in conditiile unui “parteneriat” permanent. Liderii politici pot creste preturile bunurilor personale detinute de ei, prin introducerea sub forma de imprumut a banilor in economie, in felul asta toate averile lor si ale acolitilor, sint la un pret foarte mare, artificial, dar care le asigura suprematia bogatiei in fata poporului amarit si din ce in ce mai vaduvit de orice drepturi.

In felul acesta se dezvolta din ce in ce mai mult , un nivel al inegalitatii economice si sociale in sistemul capitalist cu tenta de sclavagism modern, fara ca poporul sa poata sanctiona acesti politicieni la vot, pentru ca multi oameni nu realizeaza ce se intimpla si de ce ei devin din ce in ce mai saraci, muncind mai mult….

In citiva ani, procesul va ajunge la apogeu si sistemul capitalist va fi la o rascruce in care nici o directie nu va mai fi pe placul magarilor care il conduc si isi protejeaza bogatiile, in final, prin taxele platite la imprumuturi de la bancile centrale catre guverne….

Cam asa arata sistemul capitalist actual, raportat la buzunarul din ce in ce mai mic si mai rupt al contribuabilului…

Daca ne dorim acest capitalism, va trebui sa ne luam riscul de a trece prin aceasta faza…. asta numai daca il dorim.

Adrian Cosereanuhttp://www.alternativaromaniei.com/

Acest articol a fost publicat în BANCI-FMI și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.