Vom cumpăra de la străini gaze românești la prețuri liberalizate Cine controlează gazele şi petrolul de pe platforma Mării Negre va controla şi piaţa internă a gazelor


Azi toată lumea prezintă,pe un ton triumfalist,marea veste că România nu va mai fi independentă de gaze naturale. Asta însemnând,chipurile,că ar fi un lucru bun pentru români și economie.

Gazele descoperite de OMV Petrom şi Exxon Mobil în Marea Neagră ar putea face ca România să nu mai depindă de importurile de gaze, a declarat miercuri directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, la seminarul ZF Power Summit, organizat de Ziarul Financiar.

“Această descoperire este pentru România accesul la resurse noi de gaze. Putem deveni independenţi din persectiva gazelor. Vor fi investiţii de miliarde de euro acolo. Este o veste bună pentru toată economia românească. Încă nu ştim cât se poate produce de acolo, vom afla în următorii ani”, a afirmat Gheorghe. Dar cu toate că “putem deveni independenți din perspectiva gazelor”, prețul acestora se va mări tot mai mult în următorii ani din cauza liberalizării prețului,firește măsura fiind luată de statul român la “recomandarea ” FMI. Un număr de 7-7,2 milioane de consumatori casnici, reprezentând 83-86% din total, ar putea plăti de anul viitor preţuri mai mari la energie şi gaze, odată cu începerea liberalizării tarifelor, în timp ce doar 14%-17% ar urma să primească spijin de la stat, însă tariful social va fi eliminat treptat.

Preţurile plătite de populaţie sunt reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), din considerente de protecţie socială. Comisia Europeană (CE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au cerut Guvernului să liberalizeze preţurile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar. Dacă vă dați seama că toate aceste măsuri sunt luate de guvern pentru binele poporului român și dezvoltarea economiei naționale. Firește,Exxon Mobil și OMV Petrom fac totul din spirit de sacrificiu și altruism față de românii. Ei vor fi doar prestatori de servicii și doar vor extrage petrolul și gazele,iar beneficiarul va fi poporul român care va avea gaze gratuit în următoarele decenii. Din păcate realitatea este crudă. Ca și în cazul Petrom,rezervele de gaze mai mult ca sigur,că acum sunt în proprietatea celor care fac deja exploatarea,iar România este clientul care își va achiziționa propriile gaze la prețuri liberalizate,după pofta inimii al FMI și UE. Iar în ceea ce privește contribuția la bugetul de stat a firmelor străine ce să mai vorbim ? După ce Elena Udrea a suspendat în trecut printr-o ordonanță,taxa de autorizație pentru lucrările din spațiul marin în favoarea celor de la Exxon Mobil,cu două săptămâni înaintea începerii explorărilor,parcă văd că firmele care vor exploata resursele de gaze din Marea Neagră vor fi scutite pe zeci de ani de plata impozitelor la stat,pe motiv că sunt investitori strategici ! Pentru fraieri și naivi,pentru ca jaful să treacă neobservat,Băsescu și PDL a mai aruncat în presă niște fumigene,pentru efect. : Gazele importate din Rusia sunt folosite pentru incalzire pe vremea friguroasa de acum, insa se spera in gasirea unei alte solutii in perioada urmatoare, a declarat, , Basescu . Seful statului a spus, la inceputul unei intalniri cu Ian Fisher, director general al sucursalei ExxonMobil Explorare si Productie Romania, si Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom, ca nu ar vrea sa piarda ocazia de a vizita vasul Deepwater Champion, care executa forajul in ape de mare adancime din sectorul romanesc al Marii Negre. Ceea ce uită Băsescu să precizeze este faptul că prețul gazelor importate din Rusia este mare și datorită faptului că importul nu se face direct,ci prinr-o firmă elevețiană. Iar acest lucru se datorează politicii externe catastrofale a lui Băsescu în raport cu Rusia. Dar vorba aceea,decât gaze scumpe de la ruși,mai bine gaze românești și mai scumpe de la americani ! Sursa articol : http://dantanasescu.ro/2012/02/29/vom-cumpara-de-la-straini-gaze-romanesti-la-preturi-liberalizate.html

https://www.facebook.com/pages/Noua-Ordine-Mondial%C4%83/143141262536653?fref=ts

Acest articol a fost publicat în ROMANIA-RESURSE NAT.. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.