Faţa „vorbeşte“: ce femei preferă bărbaţii


Un studiu internaţional arată că bărbaţii sunt atraşi de acele femei ale căror feţe au trăsături foarte feminine şi că există o legătură între frumuseţea femeilor şi nivelul de sănătate al ţărilor unde trăiesc.

O echipă de cercetători din 14 ţări, printre care şi România, a făcut un studiu ale cărui rezultate arată că bărbaţii mileniului trei preferă femeile cu trăsături feminine, dar şi că între opţiunile domnilor şi starea de sănătate a ţării unde locuiesc există o relaţie.

Potrivit studiului, care n-a trecut neobservat în presa străină, bărbaţii din ţările cu un nivel de sănătate ridicat au afirmat că sunt atraşi de acele femei cu chipuri foarte feminine (ochi mari, buze pline, bărbie mai puţin proeminentă). La polul opus, cei din ţări unde nivelul de sănătate e scăzut au optat pentru femei cu trăsături masculine. La aceste concluzii s-a ajuns plecând de la fotografii cu chipuri ale reprezentantelor sexului frumos.

Cercetarea a fost publicată, la sfârşitul lunii aprilie, într-o revistă internaţională foarte bine cotată şi citită de foarte mulţi specialişti, „Biology Letters“. Despre noutatea cercetării a amintit şi „The Economist“, la scurt timp după apariţia articolului ştiinţific.

Psihologi şi biologi din 14 ţări

„Studiul este realizat în cadrul unui consorţiu format din 14 de ţări, condus de Universitatea din Turku, Finlanda. Noi am fost invitaţi să participăm în urmă cu aproximativ doi ani. Rezultatele arată diferenţe transculturale interesante cu privire la preferinţele mai ridicate ale bărbaţilor din cadrul naţiunilor cu nivel crescut al sănătăţii pentru caracteristici feminine ale feţei femeilor”, spune lectorul Oana David (foto dreapta, sursa foto: UBB), de la Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Facultăţii de Psihologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Echipa de cercetare a fost cooptată de primul autor al studiului, Urszula Marcinkowska, de la Departamentul de Biologie al Universităţii din Turku, Finlanda, şi cuprinde biologi şi psihologi din 14 state ale lumii – le amintim în ordinea în care sunt semnate la articol – Finlanda, China, Mexic, Australia, România, Franţa, Singapore, Marea Britanie, Nigeria, Nepal, Iran, Slovacia, Columbia şi Brazilia.

„Este primul studiu despre atractivitatea facială în care este implicată şi România“, completează lectorul Oana David. La studiu au participat 1.972 de bărbaţi, heterosexuali, din 28 de ţări ale lumii, de la Japonia, China, Noua Zeelandă, Australia, Brazilia, Nigeria, Iran şi până la Anglia, Franţa, Finlanda, România şi Rusia.

În ce a constat studiul?

În cadrul cercetării s-a folosit un set de 20 de fotografii cu femei cu vârste între 18 şi 24 de ani. Printr-un program special, numit PsychoMorph, fiecărei imagini i s-a creat o a doua versiune, fie mai feminină, fie mai masculină. Fiecare dintre cei 1.972 de participanţi la studiu a primit câte două fotografii ale aceleiaşi feţe – o imagine redând cu un chip cu trăsături feminine, iar a doua – un altul cu trăsături masculine.  Dintre cele două, bărbaţii au spus pe care o preferă. 150 dintre respondenţi au fost din România, recrutaţi în urma unor anunţuri.

Fotografie comparativă, similară celor folosite la studiu. Fizionomie accentuat feminină (stânga) şi fizionomie cu trăsături masculinizate FOTO: UBB

Japonia şi Nepal, la poli opuşi

Majoritatea bărbaţilor care au participat la această analiză au răspuns clar că preferă trăsăturile feminine la chipurile reprezentantelor sexului frumos. Cei care apreciază cel mai mult trăsăturile feminine la femei sunt japonezii, iar la polul opus, bărbaţii din Nepal.

Riyo Mori a câştigat titlul de Miss Japonia, iar în 2007 a luat titlul de Miss Universe FOTO: missdatabase.blogspot.ro

În ceea ce-i priveşte pe bărbaţii români, ei se situează la nivel mediu, având preferinţe similare cu bărbaţii din Noua Zeelandă, Singapore, Portugalia, Slovacia, Rusia, Germania şi Marea Britanie. „Diferenţele ţin de indicele de sănătate mai degrabă decât de localizarea geografică“, adaugă Oana David. Deocamdată nu se cunoaşte legătura dintre nivelul de sănătate al ţării şi alegerile bărbaţilor. „Va face, probabil, obiectul unui alt studiu“, adaugă aceasta.

Daniela Di Giacomo , Miss Venezuela International în 2005, Miss International 2006 în China FOTO: missdatabase.blogspot.ro

 

FOTO: AFP

Specialiştii clujeni, recunoscuţi pe plan mondial

Proiectele pe care cei din Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al UBB le dezvoltă au pus Clujul pe harta cercetării mondiale şi transformă şcoala de psihologie de la Cluj într-un reper de profesionalism şi inovaţie.

Cel mai recent proiect e „pastila psihologică“, o invenţie care îi ajută pe oameni să treacă peste depresie, stres, furie sau panică. Acest proiect a fost coordonat de Oana David, conceptul de „pastile psihologice“ fiind introdus de Daniel David, şeful departamentului amintit mai sus. Cea mai mare asociaţie de psihologie din lume, Asociaţia Psihologilor Americani, a evaluat o aplicaţie pentru telefoane mobile dezvoltată, de asemenea, de specialiştii clujeni.

Alte două proiecte plecate din „capitala“ Ardealului au fost cel al primelor desene animate terapeutice din ţară şi cel al roboţelui terapeutic (cu ochelari) Retman, care seamănă cu Superman – ambele iniţiative au scopul de a-i ajuta pe copii să-şi gestioneze emoţiile. O altă ispravă a psihologilor clujeni, în derulare, este crearea împreună cu specialişti de top în informatică şi inginerie a unui roboţel inteligent, programat să gândească singur şi care să îi ajute pe copiii cu autism să comunice mai bine.

Până şi locul unde creează psihologii clujeni este unul unic în ţară. Are un nume de legendă, Complexul Camelot. Acesta e alcătuit dintr-o clădire cu design futurist, numită Avalon, şi dispune de un amfiteatru în aer liber, numit Rationalia. Clădirea are laboratoare de roboterapie şi psihoterapie, precum şi o platforma virtuală numită MATRIX, care este una dintre primele zece din lume ca şi complexitate.

http://adevarul.ro/

Acest articol a fost publicat în DIVERSE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.