Arte martiale dacice…


 

Pumnalul curbat “sika”.

Temutul “falx” dacic, sabia curbata! Denumirea vine din latina si inseamna “secera” (de-asemeni termen latin)  – (http://en.wikipedia.org/wiki/Falx%5B). Aceasta arma, cea mai performanta a timpului ei, nu era facuta sa „decapiteze” sau sa impunga organele vitale ca sabiile drepte, ci strapungeau armuri si scuturi, cu ea atacai capul, bratele si mai ales picioarele oponentului producandu-i  taieturi adanci iar acesta murea prin sangerare! Adica era „secat” si „secerat” (atacul la picioare).  Falxul era singura „sabie” care se manuia cu doua maini, alaturi de „katana” japoneza! ( La noi pana si azi a ramas numele de „catana”  pentru ostasii pedestrii inarmati cu sabii – alta „coincidenta”?) Deci razboinicul renunta la scut  pentru a o manui. Sa ne mai amintim ca si  „tracul” Spartacus  in lupte se folosea adeseori de doua sabii deodata!  Prefer denumirea originala daca „sika” decat cea  latinizata  de „falx”. De fapt aceasta a fost folosita in timpul ei si a ajuns sa se imprastie in lume in diverse forme:

sickle= secera (engl)

sick= bolnav (engl) – (ranit/slabit/fara  vlaga,  atins de de sika?)

„a da cu sic” (rom)= a-i face in ciuda, a-l face sa sufere, etc

a seca (durere de te seaca)= a pierde tot sangele

„secatura” (fig.)= om rau ca… sika 

secara= cereala care se aduna cu „sika” – secera

pisica = pi(cior  cu) sika

etc

Sabie „shotel” din Etiopia

http://www.oriental-arms.co.il/item.php?id=1162

Arme feniciene

Secera/arma asiriana

Dacia se intindea pe un teritoriu imens, mult mai mare decat al Imperiului Roman de mai tarziu! O parte din ea era Turcia de azi (Capadochia= Capul Dacia – forma de cap a peninsulei turce, Frigia ( a ramas cuvantul „frigare” – tepusa pe care se pune mielul/berbecul/vitelul la perpelit pe foc ), toata Iudeea – care facea parte din Marele Imperiu hittit (hittiti erau daci, ca si palestinienii, patria „arameilor, arimilor” cu limba dacica aramaica si cea „nisseana” – a Zeului Nissa Dio-Nissos – fenicienii care erau de neam hittit ), probabil si Irakul de azi, parte din Etiopia de azi si mult mai mult inspre Asia incluzand tarile de azi Georgia, Cecenia, Osetia, Gruzia, Armenia,etc,  parti din N-V ale Indiei! 

Punjab – locuit azi de indienii „sikh” (sick= secera, doar o coincidenta?) Dansul razboinic se numeste Gatka. Atat in romana cat si in limbile slave (dacice) „gotka” inseamna „cocos de munte”!

Nu toate miscarile si armele din clipuri sunt pur dacice, (unele miscari cu ciomagul – vine de la populatia „chumak” din Ukraina – a dat si „ciuma” – se regasesc si in „calusarii” nostrii!) dar cu siguranta mare parte, iar manuirea lor s-a pastrat cu grija in traditiile altor popoare care isi respecta si iubesc trecutul si datinile, poate chiar mai mult decat noi!

Inca ceva: toate aceste popoare au in traditie “caciula” ca forma de respect de sine, de putere si apartenenta la o anumita forma superioara de casta!

3d falx shield model - Dacic Falx + bonus shield... by TubaMirium

http://georgevalah.wordpress.com/

Acest articol a fost publicat în URMASII DACILOR. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Arte martiale dacice…

  1. unlupalb zice:

    ma bucura faptul ca in ultimul timp parca a crescut interesul pentru stramosii nostri Dacii

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.