„Untdelemn de la Bunica”, miezul unui scandal fara precedent: Va fi retras de pe piata?


"Untdelemn de la Bunica", miezul unui scandal fara precedent: Va fi retras de pe piata?Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) din Romania acuza producatorul sortimentului de ulei de floarea soarelui „Untdelemn de la Bunica” de practici comerciale incorecte.

Intr-un comunicat al APC se arata ca pe ambalajul uleiului produs de Expur SA scrie ca acesta rezista la prajit pana la 6 – 8 utilizari repetate, lucru ce nu poate fi dovedit in absenta unor studii si rapoarte de evaluare concrete.

„Pe ambalajul produsului este mentionat clar ca acest ulei rezista la prajit pana la 6 – 8 utilizari repetate. Mentiunea aceasta nu este insotita de niciun fel de referinta la date statistice sau studii din care sa reiasa concluzia ca untdelemnul produs de compania pe care o reprezentati poate fi utilizat de 6 pana la 8 ori, fara a pune in pericol sanatatea consumatorilor”, se arata in documentul citat.

Totodata, reprezentantii ONG-ului care lupta pentru drepturile consumatorului sustin ca pe eticheta produsului ar trebui mentionate detalii despre conditiile in care s-a ajuns la concluzia ca untdelemnul poate fi reutilizat in siguranta.

„Exista, intr-adevar, o recomandare asupra utilizarii si pastrarii uleiului, dar care nu asigura eliminarea potentialului negativ asupra sanatatii consumatorilor, in cazul in care afirmatia nu s-ar dovedi reala in practica”, se mai arata in comunicatul APC.

In realitate, prajirea repetata a uleiului produce substante cancerigene sau toxice, cum ar fi acroleina sau acrilamida.

Costel Stanciu, presedintele APC, a declarat pentru Ziare.com ca a solicitat autoritatilor competente retragerea produsului de pe piata, avand in vedere ca eticheta nu este conforma.

De asemenea, firma producatoare a transmis ONG-ului ca departamentul de cercetare din cadrul companiei-mama a facut niste teste care au confirmat cele scrise pe eticheta.

„Numai ca, pentru credibilitate, testele ar trebui facute de catre un organism independent. Totodata, s-au angajat ca vor publica pe site-ul lor rezultatele acestui studiu”, ne-a precizat Costel Stanciu.

In afara de Ministerul Agriculturii, APC a facut o adresa in acest sens si catre Ministerul Sanatatii si la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), „avand in vedere ca e si o problema de sanatate publica, deoarece oamenii se vor imbolnavi daca refolosesc uleiul de opt ori”, potrivit presedintelui ONG-ului, care a adaugat ca ANPC ar trebui sa se autosesizeze in acest caz.

Momentan, autoritatile nu au oferit niciun raspuns.

Potrivit unui sondaj despre marcile in care romanii au cea mai mare incredere, la categoria ulei de gatit, primul produs din top este „Untdelemn de la Bunica”.

\http://www.ziare.com/

Acest articol a fost publicat în ALIMENTATIE(produse). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.