Vor schimba corporatiile multinationale din tarile emergente, in curs dezvoltare, stilul de viata al vesticilor? Mediul de afaceri asiatic va schimba radical modul de viata occidental.


In plan international, oamenii de afaceri sint directionati catre economiile puternice, pentru a dezvolta afaceri puternice. In ani ’20 ai secolului trecut, companiile engleze detineau peste 40% din investitiile straine la nivel mondial. Pina in 1967, America a detinut suprematia, detinind peste 50% din investitiile straine la nivel global. In spatele acestor cifre stau adevarate revolutii culturale , pe care din pacate multi dintre noi le-am vazut-o si refuzam sa le vedem.
Britanicii au dezvoltat retelele de telegraf si feroviare in America de Sud. Companiile americane au vindut in exteriorul tarii o noua viziune a unei vietii mai bune, prin Hollywood si companii de publicitate. Kellog si alte companii care produc fulgii de porumb cu diferite arome si in diferite combinatii, au schimbat modul in care mincam in fiecare dimineata, in timp ce Kodak ne-a adus un nou mod de a rememora aspecte placute din vacantele noastre.
Capitalismul asiatic a devenit mai puternic, dar economia mixta a Chinei, condusa de departe de guvernul chinez, a devenit o forta indubitabila. Participarea continentului asiatic la PIB ul global a crescut cu peste 28% din 1984 pina in prezent. Asia a devenit o zona industriala a unui numar enorm de fabrici de o diversitate iesita din comun, care sint in competitie unele cu altele si impreuna au realizat un lant de furnizori internationali.
Asia furnizeaza 76% din otelul la nivel mondial si emite 44% din poluarea globala.
Multinationalele asiatice, detin insa, pina in prezent, numai 17% din investitiile straine la nivel mondial.

Intre 2002 si 2010, Asia a insemnat profit usor de realizat, printr-o dorinta de  crestere economica zonala rapida si obtinerea de credite ieftine de catre companiile ce doreau sa activeze in acest teritoriu, la fel si o mina de lucru ieftina.
Peste 70% dintre companiile asiatice de prima mina, sint controlate de guvernele din statele respective unde isi au sediul. Pina in prezent, jumatate din miliardarii din Asia, au facut banii in anumite sectoare ale economiilor lor, cum ar fi in real estate, fata de numai 15% dintre miliardarii vestului.

In afara Chinei, Japoniei, Coreeei de Sud si Taiwan-ului, restul tarilor asiatice, au neglijat aproape complet inovatiile si inventiile. Campionii asiatici ai constructiei de autovehicule, Mahindra&Mahindra si Great Wall, din India, respectiv China, au impreuna un buget afectat R&D de 3% din cit investeste Volkswagen in acelasi compartiment al companiei.
Acum, regulile care au guvernat capitalismul asiatic pentru zeci de ani, se vor schimba si chiar sint in scimbare cu o dinamica relevanta. Companiile asiatice devin din ce in ce mai inteligente si cu actiune globala. Ce se va intimpla?
Muncim zilnic, din ce in ce mai mult, cu un program de lucru din ce in ce mai lung si cu un salariu din ce in ce mai mic. Nimeni nu are curajul sa scrie in presa vestica despre acest aspect al apropierii vietii de zi cu zi a lucratorului vestic, de cel estic, asiatic. Problema este ca nu vom putea lucra mai mult si mai greu, pe mai putini bani si sa consumam cum faceam inainte, sa cerem un nivel de trai asa cum il aveam acum 10,20,30 de ani, ci va trebui sa ne adaptam unor conditii pe care nu le gindim acum. Schimbindu-se aceste coordonate ale vietii noastre si acceptindu-le, nu mai ramine decit sa ne adaptam consumul iar cultura asiatica a muncii si stilului de viata in general, sa o adoptam.
Trei coordonate ar trebui sa ne faca sa ne gindim cum ne apropiem de cultura  asiatica:
1. Costul miini de lucru este din ce in ce mai scump in Asia si China nu face exceptie, iar populatia asiatica imbatrineste in ritm exponential, in China politica o familie un copil dateaza doar de peste 25 de ani, dar imbatrinirea generatiei care a facut parte din familii extrem de numeroase este galopanta.
2. Clasa de mijloc asiatica, formata de capitalismul rapace vestic, incepe sa ceara din ce in ce mai mult, ceea ce necesita salarii mai mari si concentrarea anumitor structuri de productie pe continentul asiatic. Asiatici vor marfuri de firma, aer nepoluat, mincare mai sigura din toate punctele de vedere, o retea de internet mult mai extinsa si multe altele.
3. Competitia s-a inceput si intensificat de la multinationalele vestice, care au investit peste 2.000 de miliarde in Asia, creind fonduri pentru R&D, lanturi de aprovizionare sofisticate si creind la nivelul national al tarilor asiatice un mod  de gindire al eficientizarii productiei.
In raspuns la cresterea costurilor si evident a preturilor, multe fabrici se muta dintr-un stat asiatic in altul sau in Africa.
Cheltuielile lui Samsung cu R&D au crescut cu 24% in 2013, fata de 2012. Daca ar avea o politica economica comuna si sincronizata, India si Indonezia ar atrage un numar impresionat de locuri de munca, companiile lor devenind din ce in ce mai inteligente.
Alibaba, super gigantul chinezesc in Internet, si-a extins activitatile economice in domeniul telecomunicatiilor, bancilor si logisticii, valoarea companiei fiind cu mult peste 150 de miliarde de dolari, chiar mai mult decit valoarea totala a companiilor chineze din domeniul otelului.

Companiile de stat chineze au inceput sa priveasca piata intr-un mod agresiv constructiv si sa creeze planuri de marketing adaptate la cerinte. Seful companiei de stat China Mobile, care detine 800 de milioane de abonati, a anuntat ca intentioneaza in citeva luni, sa ofere angajatilor actiuni in cadrul companiei. Lenovo, marea firma de productie computere din China, are in conducere multi straini si un stil de guvernare hibrid adaptat oricaror modificari ale pietei. O alta firma chinzeasca, Huawei a trecut in fata lui Ericsson in ceea ce priveste productia de echipament de telecomunicatii. Facebook-ul chinezesc, mai prcis firma Tencent, a semnat un contract cu faimosul fotbalist Lionel Messi de la FC Barcelona pentru ca acesta sa faca publicitate firmei.
Pe cine pune in pericol acest esafodaj economic asiatic, extrem de complex? Pe cei cu salarii mici, care sint din ce in ce mai multi, in primul rind, iar in al doilea rind incep sa distruga clasa de mijloc si sa elimine salariile mari in vest sau sa le duca la o scadere semnificativa. Daca in 2000, muncitorii chinezi erau platiti cu un salariu sub 5% din cel al unor muncitori in acelasi domeniu din vest, acum ei sint platiti cu 25% fata  acesti munctori vestici.
Acesti asiatici vor dicta nu numai ce maninca cei din vest, dar si obiceiurile si modul de viata mult mai modest,vor modifica imaginea familiei si vor oferii tinerei generatii un alt tip de educatie.
Ne vom adapta? Pai, avem si alta solutie? Se pare ca nu si va trebui sa ne gindim bine la modul cum abordam acest aspect, pentru ca unele detalii s-ar putea sa nu ne placa…..

In perioada urmatoare vom asista la mecanisme ale disperarii economice a sistemului capitalist prin crearea de nesiguranta consumatorilor, dictata de fluctuatii ale preturilor produselor de baza si nu numai, acest aspect creind premisele unei extinderi si mai mari a companiilor chineze si asiatice pe piata vestica, ele venind cu preturi mult mai stabile si neputind fi impiedicate nici de politici fiscale protective.Vinzarile in vest au scazut masiv si cererea in capitalism este la un nivel minim istoric. Economistii capitalisti isi doresc inflatie si crearea de mecanisme inflationiste, ceea ce nu se mai poate, datorita concentrarii banilor in citeva miini si saracirii marii majoritatii a popoarelor.

Psihologii capitalisti au adus un alt mecanism si anume au generat in prezent o crestere graduala a preturilor la produsele strategice, fara de care nu se poate functiona, cum ar fi anvelopele, piese pentru autovehicule, apa, gazele, hainele si mai ales hrana de toate felurile, dar si alte multe obiecte de stricta necesitate.

Cresterea graduala a preturilor la aceste produse, coroborata cu propaganda mincinoasa vestica, prin care se arata ca au fost create locuri de munca si inflatia creste la cote admisibile, deci exista cerere, va face ca omul de rind sa se napusteasca in magazine si sa cumpere, in ideea ca inflatia va produce o si mai mare creste a preturilor,dupa cum evolueaza ele.

Evident ca va veni un moment al saturatiei si piata nu va mai cere multe din produse, pentru ca minciuna cu locuri de munca create si cu salarii minime adaptate, se va naruii. Piata va cadea total si vor veni companiile asiatice care vor crea un nou mecanism al cererii si ofertei, bazat pe o stabilitate a preturilor mult mai mare si pe gasirea pirghiilor necesare pentru a exista un profit, mai mic, dar suficient si a reinvestii in conditii de taxe pe care de data asta le vor impune ei, fiind imposibil de refuzat de catre clasa politica care isi va vedea sansa de supravietuire in aceste companii asiatice si din tarile emergente in curs de dezvoltare. Procesul a ineput deja si este in derulare chiar sub ochii nostri si in Romania…

Adrian Cosereanuhttp://www.alternativaromaniei.com/

Acest articol a fost publicat în ECONOMIE-FINANCIAR ( international). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.