Vestul bate din nou la poarta Moscovei si incheie contracte cu Presedintele Putin, in numele „sanctiunilor” hilare declarate de unii lideri politici iresponsabili din occident. Romania ramine in continuare la nivelul lui Bercea Mondialu.


Este clar ca Ucraina nu isi mai poate permite sa cumpe gaz rusesc din propriul buzunar. Este la fel de clar, ca promisiunile americane sint povesti de adormit copiii si nu au adus nici un aport la crearea unei baze energetice a Ucrainei, ba din contra, americanii doresc sa profite de situatie si sa imprumute bani pentru ca Ucraina sa plateasca Rusiei un gaz scump, dupa care sa ramina pe veci datoare SUA si dependenta de dolarul american, ei neajutind nici o tara si neimbunatatind relatiile diplomatice cu nici o tara in ultimii 30  ani, datorita in special minciunilor debitate de liderii americani si mecanismele prin care doresc sa faca bani cu orice asa zis partener.

Este tot atit de clar, faptul ca vest europeni incep sa intelaga faptul ca ei sint tinta de distrugere a Americii si nu Rusia, careia nu ii poate face nimic, ba chiar se teme ca fenomenul sa nu fie inteles gresit de Rusia si sa aiba loc repercursiuni grave la adresa Americii.
Ceea ce mai stim in cadrul acesti ecuatii, este ca exista o magistrala de gaze (conducta), care trece din Rusia prin Ucraina spre occident si pe care ucrainienii o pot inchide lasind vestul fara energie, acest vest care s-a declarat loial lor si care le-a promis ca ii sprijina, dar care nu doreste decit sa le imprumute bani si sa gaseasca modalitati de a construi cit mai repede o alta conducta din Rusia pina in vestul Europei..
Toti aliatii NATO sint clientii Gazprom si chiar retelele de distributie din tarile vest europene sint in mare parte rusesti.

Criza din Ucraina a mai adus un mare avantaj pentru Rusia, anume conducta de sud, South Stream, proiect care va fi construit si care va pleca de pe malul Marii Negre din Crimeea, spre Bulgaria, Iugoslavia, Ungaria si va intra in Austria, dupa care isi va continua ramificatiile in tot vestul continentului, cu un ax central de alimentare in Baumgarten, Austria, iar Germania va continua sa fie principalul benficiar al gazelor rusesti.
Proiectul va ocolii Ucraina, dar si Romania si va fi o alternativa la proiectul Nabucco, care prin prostia diplomatica americana, vestica si chiar a mongoloidului Ponta si marianrului chior si betiv, ar fi trebuit sa fie aprovizionat din zona Caspica, mai precis din Turkmenistan si Azarbaidjan, tari care sint cuplate politic la Eurasia, impreuna cu Rusia si care vor trebui sa aiba o politica comuna cu Federatia Rusa….
Prin proiectul Nabucco, gazele din tarile din zona sudica a Rusiei ar trebui sa circule paralel cu conducta South Stream si sa mearga chiar mai departe de Austria.
Prosti din politica romaneasca au crezut in aceasta farsa, au crezut ca este mai bine sa trateze cu tarile din sudul Rusiei pentru aprovizionarea cu gaze, decit direct cu Rusia,ceea ce a facut ca Romania sa piarda o multime de locuri de munca si bani, dar mai presus de orice, competitivitatea produselor romanesti, pretul lor fiind mult prea mare datorita energiei scumpe consumate. Deci implicatii economice devastatoare pentru economia Romaniei si pentru tara, care acum se confrunta cu mascariile lui Basescu si povestile cu ciori jegoase, acoliti ai presedintelui si fratelui acestuia.

Deocamdata Basescu a indus ,ca intotdeauna, Romania in scandaluri controlate, generate si intretinute de el sub cea mai mizerabila forma, facind ca lucurile sa se intimple si apelind la o gasca de tigani nespalati si infractori, pentru a deturna atentia oamenilor de la o saracie, care il pune in lumina favorabila in vest, pentru ca o poate intretine atit el cit si mascariciul mongoloid de la Palatul Victoria.
In Iunie 2013, seful companiei OMV, austriacul Gerhard Roiss anunta proiectul Nabucco ca fiind defintivat in starea de proiect, dupa ce consortiul turc Shah Deniz a ales o alta cale pentru conducta Trans Adriatic Pipeline, lasind Nabucco in faza  proiect neterminat, Romania fiind si ea vaduvita de o eventuala cooperare si aprovizionare in cadrul proiectului. Gazul transportat prin Trans Adriatica Pipeline urma sa treaca prin Italia in loc de  Austria.
Bulgarii au dovedit ca au o diplomatie la fel de prost pregatita ca si Romania si cu numai doua luni  inainte inlaturarii guvernul ucrainian, bulgarii aveau informatii conform carora vestici vor veni si vor face ordine in domeniul aprovizionarii cu energie in Europa, vor forta mina Prsedintelui Putin si totul va fi OK pentru bulgari, in acest sens. Premierul bulgar Plamen Oresharski, un mascarici ca si Ponta, surprinzind prin ordonarea suspendarii lucrarilor la conducta South Stream, la recomandarea UE. Decizia a fost luata dupa consultari intre el si citiva senatori americani, care stiau ce fac, dar prostul de bulgar a luat momeala americana. Lucrurile nu numai ca nu au stat asa, dar a luat o intorsatura capitala. Premierul pacalici al Bulgariei a fost laudat in bataie de joc, in acea perioada, de catre McCain, senator de Arizona si figura cunoscuta romanilor.
Dar lucrurile nu au mers dupa placul lui McCain,  chiar dupa ordinul celor de la Bruxelles dat bulgarilor de a inceta lucrarile la South Stream.
Cu numai trei zile in urma publicarii acestui articol, Presedintele Putin a cimentat o realitate care nu putea fi altfel decit dorea el, spunind partenerilor austrieci la intilnirea de la Viena, ca „SUA s-a opus Rusiei si doreste sa produca o stare de confuzie in Europa, incercind sa scoata din functiune proiectul South Stream, pentru ca americani vor sa vinda ei gaz cu mult mai scump Europei”.
Tot in cadrul acestui miting, cu trei zile in urma, Presedintele Putin ii spunea Presedintelui austriac, Heinz Fisher, la Viena, ca „americani ar face orice pentru a controla acest contract si energia din Europa la pretul dorit de ei, folosind cele mai perverse unelte politice”.
Americanii au mai fost odata „deranjati” de Rusia, in 1962, cind a fost demarat in Germania, proiectul „gaz for pipes”, pentru a aproviziona vestul cu gaz rusesc, iar acum sint din nou suparati, dar consecintele vor fi altele, dupa cum sublinia Presedintele Putin, in continuare promitindu-le vesticilor europeni ca ” sub nici o forma gazul rusesc pe care il vor primii prin conducta nu va fi mai scump decit gazul american lichefiat, al carui pret il vor controla americanii si odata cu el, competitivitatea produselor americane fata de cele vest europene”.
Tot in acest miting, austriecii au dat aprobarea finala pentru proiectul rusesc, sfidind oficialii prefacuti de la Bruxelles, ai UE si imbratisind toate propunerile Presedintelui Putin.
Presedintii companiilor Gazprom si OMV au semnat deja contractul.
Cu alte cuvinte, in numai 28 de zile, dupa succesul Presedintelui Putin in semnarea contractului cu partenerul chinez, dupa parafarea altui comtract cu tarile incluse in Eurasia, a venit rindul celui cu Austria, ceea ce ii duce pe americani in faza de spectatori la o comedie regizata de ei si cu actorii lor si care eset o satira la adresa diplomatiie americane.
In cadrul mitingului, Gerhard Roiss, a avut o interventie care spune totul despre relatia cu Rusia in domeniul energetic si anume ca „Presedintele Putin este , in acest moment, mult mai important pentru Austria decit Mario Draghi, Presedintele BCE, care cauta solutii monetare in care nu cred prea multi, pe cind Rusia este un partener care ne poate furniza energia de care avem nevoie in economiile noastre, pentru a produce competitiv, iar Europa trebuie sa inteleaga acest lucru”.
Seful terminalului companiei Cheniere, a fost intrebat daca America poate furniza gaz in aceleasi cantitati, aceasi calitate si la aceleasi pret ca si Rusia. Raspunsul lui a fost: „Este un nonsens sa se faca o analiza la asa ceva…, pentru ca nimeni nu poate crede prostia asta…”.
S-ar putea ca gestul Austriei cu trei zile in urma, sa fie un inceput al separarii politice a celor care inca mai cred in muribundul SUA si cei care isi vad interesele economice puse in pericol de politica paguboasa a SUA. Presdintele Putin le-a dat tema de cercetare din nou occidentalilor, o tema grea dar cu un singur raspuns, pe care liderul de la Kremlin il stie deja…
Ceea ce este interesant, este faptul ca in urma acestor demersuri, Prsedintele Putin a pus industria europeana impotriva politcienilor de la Bruxelles, care isi pot pierde pozitiile.
Austriecii i-au amintit presedintelui rus, mai in gluma mai in serios, ca Ucraina a apartinut Austriei in 1914, la care Putin i-a intrebat: ” Ce vrea sa insemne comentariul asta? Aveti vreo propunere serioasa?” Dupa ca le-a amintit subtil de Ungaria, care a fost parte a imperiului dar acum este dependenta de imprumuturile ruse si energetic este aproape total dependenta de Rusia, mai ales in domeniul nuclear.
Proiectul South Stream pe teritorul Austriei este finantat si in proprietatea Gazprom 50% si celelalte 50% in proprietatea austriecilor de la OMV.
Presedintele Fisher a spus in incheiere, ca „in cazul in care voi fi criticat de partenerii europeni, ei ar trebui sa critice alte tari pentru politica dusa si companiile din acele tari sustinute pervers de anumiti politicieni…”
Pe teritorul Austriei, cele doua companii vor plati egal, dar conducta se va intinde pe mai mult de 2.446 kilometri si va costa in final peste 40 de miliarde de dolari, iar rusi vor crea parteneriate cu toate tarile prin care conducta va trece.
Daca Gazprom nu va putea finanta in totalitate, deja exista propunerea chineza de a cofinanta proiectul rusesc.
Presedintele  Putin a pus fata in fata toate fortele din UE si cu siguranta va crea o mare diviziune intre tarile acestei uniuni a bataii de joc.
Jewmerica( ma scuzati, America), incepe sa piarda masiv din credibilitate in rindul aliatilor care s-au cam lamurit cui ii sint de ajutor sanctiunile glumete ale SUA pentru Rusia…..

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com/

Acest articol a fost publicat în ECONOMIE-FINANCIAR ( international). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.