Dansul CAPNOBATILOR


sarmi1Atracția pe care o simt unii față de misterele nedeslușite ale istoriei declanșează energii nebănuite. Dorința de cunoaștere, de înțelegere a trecutului, de pătrundere în atmosfera unor epoci de mult apuse, de atingere a puținelor artefacte rămase, este de-a dreptul fascinantă și îl determină pe om să călătorească, să caute, să cerceteze, să se documenteze, și, de ce nu, să încerce să simtă fizic măcar o parte din fiorul vremurilor pe care și le imaginează în diferite feluri.

Citind destule texte și cărți despre Dacia preromană, mi-a fost trezită curiorizitatea de a vizita unele locuri care mi s-au părut interesante, sperând să găsesc răspunsuri la multiplele întrebări pe care mi le puneam. Și nu puteam să încep cu altceva decât cu misteriosul sanctuar din Grădiștea Muncelului…

Sarmizegetusa Regia este fără doar și poate un loc fascinant, și nu o spun din perspectiva unui dacoman exaltat sau turist care are obiceiul să laude gratuit orice loc vizitat. Fosta capitală dacică situată în actualul județ Hunedoara, este mai mult decât o simplă fortăreață și un centru strategic al sistemului defensiv din Munții Orăștiei. Este un loc impregnat de o mistică tăcută, ferecat de tăcerea pietrelor și împrejmuit de luminile mijite printe crengile arborilor și peste crestele munților.

Oamenii care au proiectat sanctuarul solar de la Sarmizegetusa aveau cunoștințe înaintate de geometrie, astonomie, medicină și geografie. Precizia milimetrică de calcul a unor mecanisme (aparent rudimentare) de piatră indică indubitabil existența unei civilizații avansate. Mi se pare absolut incredibil că în România se vorbește atât de sumar despe acest epicentru spiritual al vechii Europe, inadmisibil de puțin cercetat și lăsat aproape la voia întâmplării. Se vede cu ochiul liber că intervenția unor amatori, arheologi-braconieri, căutători de comori, muncitori neavizați sau tineri teribiliști a distrus lucruri de o valoare inestimabilă.

Istoricii susțin că în sanctuarul dacic de la Sarmizegetusa nu aveau acces oamenii de rând, ci doar regele, înalții demnitari și preoții, care transmiteau tainicele învățături pe cale orală neofiților aleși.

Pădurile transilvănene sunt ele însele niște locuri înțesate de mistere și umbre ciudate, tărâmuri magice în care se întrepătrund dimensiunile cunoscutului și necunoscutului, întunericul și lumina, realitatea și mitul. Și mai e și acea frumusețe sălbatică, copleșitoare, intangibilă, care te învăluie asemenea unui descântec sau a unei mantre șamanice, pogorâte din negura timpurilor.

Sarmizegetusa emană simplitate, înțelepciune și demnitate, adică tot ceea ce lipsește lumii contemporane care o înconjoară. Se spune că oamenii care încearcă să deslușească tainele trecutului se pierd tot mai adânc în desișurile misterelor. Se prea poate să fie așa. La fel cum se poate ca necunoscutul să nu fie altceva decât o parte a științei la care încă nu avem acces. Din păcate, între înțelepciunea antică și prezentul hâd se întinde un mare hiat civilizațional, dominat de întuneric și haos, presărat cu mici oaze de lumină. Dovada vie este lipsa de respect pentru adevăratele altare ale strămoșilor și paragina în care se află întreaga istorie, începând cu vetrele ei din munții Orăștiei.

Nu îmi voi da cu părerea despre misterele Sarmizegetusei. Mi-a fost suficient să mă conving că ele există, că sacerdoții nevăzuți își țin în continuare ritualurile solare, că duhul mistuitor al primelor vetre dăinuie și că la rădăcinile fagilor impunători se odihnesc în continuare cei ce ne-au dat nume. De Goran Mrakichttp://www.frontpress.ro/

Acest articol a fost publicat în URMASII DACILOR (Sarmizegetusa). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.