Binefacerile cianurării. Dezastrul de la Mount Polley, pe un proiect comun cu RMGC VIDEO GALERIE FOTO


Binefacerile cianurării minereurilor aurifere au devenit foarte cunoscute după 4 august anul acesta, când lacul de reziduuri cianurate de la Mount Polley a deversat în aval, după ce barajul de arocamente, făcut pe baza unui proiect realizat de proiectantul barajului de la Roşia Montană, a cedat.

Dezastrul ecologic de pe 4 august, de la exploatarea auriferă şi cupriferă a firmei Imperial Metals, care ne scoate astfel ochii cu binefacerile cianurării, a avut loc în Regiunea Cariboo, Columbia Britanică, din Canada.

În dimineața zilei de 4 august, iazul de decantare de la Mount Polley, parțial încărcat, a eliberat 10 milioane de metri cubi de apă și 4,5 milioane de metri cubi de suspensie reziduală în Lacul Polley şi binefacerile cianurării au devenit faptă. Iazul de decantare de la Roşia Montană ar trebui să aibă o capacitate mult mai mare…

Iazul de decantare, care s-a vărsat efectiv în valea din aval, avea o suprafaţă de patru kilometri pătrați. Pe 8 august, la patru zile după ruperea barajului, iazul de decantare se golise complet, conform preşedintelui Imperial Metals, Brian Kynoch.

Suspensia a contaminat tot, inclusiv arborii tăiaţi de către muncitorii forestieri, care au fost acaparaţi de lavina imensă de moloz toxic, ce a acoperit malurile pârâului Hazeltine, care curge din Lacul Polley, până în apropiere de Lacul Quesnel.

Scurgerea iazului de decantare a determinat creşterea nivelului apei în Lacul Polley cu un metru şi jumătate. Hazeltine Creek a fost transformat, dintr-un curs de apă de doi metri lățime, într-un fluviu de peste 50 de metri lăţime, care a lăsat în urma sa un pustiu toxic.

Şi pârâul Cariboo a fost, de asemenea, afectat. Peştii au fost ucişi. Toată valea în care s-a vârsat valul de toxine e un pericol pentru sănătate şi va fi nelocuibilă pentru sute de ani de-acum încolo.

Deversarea aceasta este considerată deja, deşi a trecut foarte puţin timp de la dezastru, unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din istoria modernă a Canadei.

Aviz celor ce sunt plictisiţi de frumuseţea răpitoare a Apusenilor şi vor să îi transforme într-un deşert toxic, de dragul banilor…

Mai jos, imagini de la dezastrul ruperii barajului de la exploatarea minieră de la Mount Polley.

pentru video:

http://activenews.ro/binefacerile-cianurarii-dezastrul-de-la-mount-polley-pe-un-proiect-comun-cu-rmgc-video-galerie-foto_1855700.html

Reclame
Acest articol a fost publicat în ROSIA MONTANA(alte cazuri). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.