O patroană unguroaică a unei pensiuni din Apuseni îi face CRIMINALI de război pe Horea, Cloşca, Crişan şi Avram Iancu. Mesajul unui istoric: Crâșmarii să aibă grijă de bere și gulas. Să nu transmită turiștilor aberații


O patroană unguroaică a unei pensiuni din Apuseni îi face CRIMINALI de război pe Horea, Cloşca, Crişan şi Avram Iancu. Mesajul unui istoric: Crâșmarii să aibă grijă de bere și gulas. Să nu transmită turiștilor aberații

Marta Lukacs este o afaceristă din satul Colţeşti din Munţii Trascăului. După ce a făcut avere dintr-o afacere cu lactate, aceasta a decis să ridice o pensiune în zonă, o parte din bani fiind obţinuţi prin fonduri SAPARD.

Pe site-ul pensiunii pe care o deţine, Marta Lukacs face un scurt istoric al zonei. Dând dovadă de tupeu, aceasta scrie că la “11 noiembrie 1784, revoluţionarii lui Horea, Cloşca şi Crişan devastează satul, ard bisericile si îl spânzură pe preotul reformat Farczadi”! Atacul la adresa românilor continuă câteva rânduri mai jos. La “30 iul. 1849, trupele lui Avram Iancu omoară cei 7 soli de pace ai satului, atacă, jefuiesc şi dau foc satului în urma căruia bisericile şi casele sunt arse”.

pensiune O patroană unguroaică a unei pensiuni din Apuseni îi face CRIMINALI de război pe Horea, Cloşca, Crişan şi Avram Iancu. Mesajul unui istoric: Crâșmarii să aibă grijă de bere și gulas. Să nu transmită turiștilor aberații

Iată cum cei patru eroi ai românilor din Ardeal care au luptat pentru eliberare sunt numiţi “criminali”, doamna de mai sus având mari lacune în ceea ce priveşte istoria locurilor. Conform lui Doru Radosav, directorul Bibliotecii Centrale Universitare “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, faptele prezentate pe site-ul pensiunii s-au desfăşurat cu totul altfel. Acesta afirmă că răsculaţii lui Horea, Cloșca și Crișan au trecut într-adevăr prin Colțești, dar nu a fost omorât niciun sătean. Iar preotul reformat Farczadi nici vorbă să fi fost spânzurat, acesta fugind din sat îmbărcat în femeie.

“E o minciună, preotul reformat nu a fost omorât. Răsculații au distrus conacul contelui de Trascău, dar atacul nu a avut nicio conotație etnică. Printre răsculații conduși de Horea Cloșca și Crișan care au fost la Colțești erau și țărani maghiari. Se știe că mulți țărani maghiari au fost alături de Horea, Cloșca și Crișan, aceștia văzând în răsculații români o reactivare a mișcării curuților a lui Francisc Rákóczi”, spune Doru Radosav pentru Vocea Transilvaniei.

Și acuzațiile la adresa revoluționarilor lui Avram Iancu sunt false, în 30 iulie 1849 nefiind consemnată în istorie nicio confruntare la Colțești.

Doru Radosav are un mesaj pentru Marta Lukacs: “Crâșmarii să aibă grijă de bere și gulas. Să nu transmită turiștilor aberații. Să lase în pace istoricii și să nu alimenteze conflicte istorice”.

http://activenews.ro/

Acest articol a fost publicat în UNGURI(tupeu). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la O patroană unguroaică a unei pensiuni din Apuseni îi face CRIMINALI de război pe Horea, Cloşca, Crişan şi Avram Iancu. Mesajul unui istoric: Crâșmarii să aibă grijă de bere și gulas. Să nu transmită turiștilor aberații

  1. Draga Eugen zice:

    Poale lungi si minte scurta de unde nu-i nici Domnul nu ia!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.