Atlandida ar fi putut exista


Adrian Constantinescu

IDEEA, GINDUL, FANTEZIA PRINDE CONTUR SI DEVINE REALITATE

Este stiut ca planeta noastra, PAMINTUL

– o oarecare planeta ratacita intre celelalte 8 planete care alcatuiesc SISTEMUL nostru SOLAR

– sistem solar care si el la rindul lui este un oarecare sistem solar/stelar ratacit in imensitatea galaxiei noastre din care facem parte (este vorba de CALEA LACTEE)

– galaxie care si ea este o bagatela ratacita in imensitatea fara de inceput si fara de sfirsit a UNIVERSULUI/COSMOSULUI…..

….. deci planeta noastra nu a aratat din veci asa cum arata, cum ni se prezinta astazi si nici nu va arata in veci asa cum arata, cum o cunoastem azi. In multe locuri unde momentan exista uscat, era cu sute de milioane de ani in urma apa si invers.

Incredibil, dar cu sute de milioane de ani in urma, Oceanul Atlantic nici macar nu exista, America de Sud fiind practic lipita de coasta de vest a Africii iar America de Nord se gasea la citeva sute de kilometri de Irlanda, Marea Britanie si coasta sud-vestica a Europei. Peninsula americana Florida era aproape lipita de peninsula Iberica europeana, terenul pe care se afla situat azi celebrul oras american Miami fiind vecin cu cel pe care se afla capitala portugheza Lisabona.

Si …, si mai incredibil, dar chiar si in zilele noastre, sub ochii nostri (ca sa zic asa) cele doua Americi se indeparteaza de Europa-Africa, cu o viteza bineinteles extrem de redusa, insesizabila noua, fiintelor umane, dar se indeparteaza. Peste alte zeci si sute de milioane de ani, eventuali extraterestri vor vedea din Cosmos probabil o cu totul alta configuratie a continentelor si oceanelor decit cea stiuta azi. In fond, tot Mapamondul nostru pe care il cunoastem astazi asa cum il cunoastem nu este altceva decit rodul intimplarii. Ca si toate celelalte lucruri.

Noi stim si cunoastem ceea ce stim si cunoastem pentru-ca este/exista asa cum stim si cunoastem. Absolut totul ar putea arata (ar fi putut arata) si altfel caci totul este relativ.

Ce este viata noastra, a unei generatii de paminteni, fata de eternitatea in timp si in spatiu a Universului? Un strop de apa intr-un ocean. Sau mai bine zis, nici macar atit. Ce-a fost, ce este, ce va fi? De unde venim, unde suntem, incotro ne indreptam? Unde si cind a fost inceputul, unde si cind va fi sfirsitul? Intrebari care nu au avut, nu au si nici nu vor avea pentru noi pamintenii, vreodata, raspuns. Vorba marelui poet-filozof roman Cosbuc: „Nu cerceta aceste legi, Devii nebun de le-ntelegi!”

Hai sa ne imaginam ca micul segment de timp cunoscut al civilizatiei noastre (vreo citeva mii de ani) nu s-ar afla acum, la inceput de mileniu trei, ci cu numai citeva sute de mii de ani in urma (in istoria de citeva miliarde de ani ai Pamintului, ce conteaza citeva sute de mii de ani mai inainte sau mai inapoi?) Geologia si geofizica zic ca pe atunci, insulele pe care se afla situata azi Irlanda si Marea Britanie nu existau, terenul lor fiind unit cu coasta de vest a Europei continentale formind o mare peninsula; se mai zice ca terenul pe care se afla situate azi Belgia, Olanda, nord-vestul Germaniei se intindea pina hat-departe in Marea Nordului iar in ceea ce priveste Italia peninsulara, aceasta semana vazuta din Cosmos mai mult cu un bocanc de puscas marin american (fiind unita cu Sicilia si alte mici insule din sud) decit cu o eleganta cizma de dama cu toc cum ni se infatiseaza azi, pe harti.

In aceste conditii probabil ca:

– eventualii olandezi si flamanzi n-ar mai fi tremurat de frica inundarii tarii lor (numite si „Tarile de Jos”) si n-ar mai fi fost obligati sa-si construiasca celebrele „dam”uri si „poldere”;

– Hamburgul n-ar mai fi fost cunoscutul oras hanseatic care i-a adus maretia si prosperitatea datorita comertului pe mare intrucit ar fi fost situat la circa 200 km de tarmul marii de atunci;

– turistii nu ar mai fi admirat lagunele, canalele si gondolele Venetiei intrucit Marea Adriatica ar fi fost pe atunci doar un mic lac interior, poate ceva mai intins ca lacul Balaton de azi;

– sicilienii n-ar mai fi fost probabil mafiotii si saracii Europei, fiind uniti de continent si avind alte conditii socio-economice;

– celebrul tunel feroviar de sub Canalul Minecii (care a costat citeva zeci de miliarde dolari) n-ar mai fi fost necesar, Anglia fiind o peninsula a continentului.

Si…., si de ce sa nu o spunem si pe aceasta: un eventual Napoleon sau Hitler n-ar mai fi avut nici-un obstacol in ocuparea Marii Britanii (primul in 1803, al doilea in 1940) – Perfidul Albion, cum le placea sa spuna, cu o alta scriitura a istoriei lumii.

Si dupa aceasta lunga (dar mai mult decit necesara) introducere, sa ne aruncam privirea putin, pe harta zonei sudice a Oceanului Atlantic – in anexa – Harta No.01. Ceea ce vedem este o uriasa suprafata (imensa masa de ape a oceanului) punctata ici si colo de citeva grupuri de insule sau de insule izolate cum ar fi (de la nord la sud): insulele FERDINAND DA NORONHA,

insula SFINTA HELENA (celebra prin faptul ca aici a fost deportat si si-a petrecut ultimii ani de viata, Napoleon, imparatul Frantei), insulele TRISTAN DA CUNHA, insulele GOUGH, insula BOUVET, insulele SOUTH-GEORGIA si infine, grupul de insule FALKLAND (cunoscute si ele prin faptul ca in 1983 au fost teatrul de lupta a unui scurt, dar costisitor razboi intre Marea Britanie si Argentina pentru suprematia lor).

Harta nr. 1

Ceea ce noi nu vedem, dar cercetatorii, cartografii, oceanografii cunosc de mult este forma reliefului fundului oceanic. Daca ne aruncam privirea pe harta reliefului submarin a partii de sud a Oceanului Atlantic – in anexa – Harta No.02 vom constata ca de la nord catre sud-est, pina aproape de paralela 60 grade latitudine sudica, fundul oceanului este mult mai ridicat, in anumite portiuni chiar pe suprafete destul de mari formind un adevarat platou/podis submarin numit Platoul BROMLEY (BROMLEY PLATEAU) si fiind strabatut cvazi-longitudinal de un lant muntos submarin numit Creasta Submarina SUD-ATLANTICA (SOUTH-ATLANTIC SOUBMARINE RIDGE). La est si la vest, Platoul Bromley este despartit de platoul continental al Africii, respectiv al Americii de Sud prin cinci cuve/bazine cu adincimi cuprinse intre 5.000 si 6.000 de metri. Aceste cuve se numesc: la est de la nord la sud – ANGOLA BASIN, CAPE BASIN si AGULHAS BASIN iar la vest, tot de la nord la sud – BRAZIL BASIN si ARGENTINA BASIN.

Cea mai mare adincime a platoului Bromley este de 3.144 metri iar cele mai mari inaltimi sunt chiar cele trei grupuri de insule de care am pomenit inca de la inceput, adica insulele TRISTAN DA CUNHA cu punctul cel mai inalt, Virful LICHINGO (LICHINGO PEAK) de 1.721 metri peste nivelul marii, insulele GOUGH cu punctul cel mai inalt, Virful GOUGH (GOUGH PEAK) de 1.306 metri si insula BOUVET cu punctul cel mai ridicat, 330 metri peste nivelul marii.

Sa ne imaginam ca in decursul zecilor si sutelor de milioane de ani cit a durat probabil despartirea placii Americilor de placa Eurasia-Africa, acest platou Bromley n-ar fi ajuns (datorita miscarilor tectonice si a … intimplarii) sub apele oceanului, ci ar fi ramas la suprafata. Sau altfel (mai stiintific si geografic) spus, ceea ce azi se afla la 3.144 metri adincime ar fi (ipotetic) cota/nivelul 0 al platoului, adica cota nivelului marii, a tarmurilor platoului.

Stiti cum ar arata in aceste ipotetice conditii harta Atlanticului de Sud? Priviti va rog in anexa – Harta No.03, harta NOULUI CONTINENT NASCUT DIN APE si veti gasi raspunsul.

Harta nr. 3

Avind astfel la dispozitie (ca sa zicem asa) inca circa 3,4 milioane de kilometri patrati de teren virgin, DE CE SA NU LASAM FANTEZIA, IMAGINATIA, GINDIREA „SA ZBURDE” PE VALURILE FICTIUNII?

CAPITOLUL 2 – CITEVA DATE GENERALE DESPRE NOUL CONTINENT – ATLANTIDA

Avem deci, ca sa zicem asa, o noua planeta PAMINT care are, pe linga cele sase vechi continente cunoscute, adica EUROPA, ASIA, AFRICA, AMERICA DE NORD SI DE SUD, AUSTRALIA SI OCEANIA si ANTARCTICA, un nou continent, al saptelea numit ATLANTIDA. Continentul a primit aceasta denumire de la geografii si cartografii secolului al XVI-lea, secolul marilor descoperiri geografice.

Continentul Atlantida a fost descoperit in mod intimplator intr-o zi de septembrie a anului 1497 de catre echipajul flotei lui VASCO DA GAMA care, din insarcinarea casei regale portugheze, se afla in cautarea unui drum direct prin sudul Africii (pe la Capul Bunei Sperante) catre India si China. Dar despre toate acestea, inclusiv istoria si geografia noului continent vom scrie pe larg in capitole ulterioare. Deocamdata, numai o foarte lapidara descriere a prezentului.

Pe teritoriul Atlantidei, in decursul celor circa 500 ani trecuti de la descoperirea si colonizarea continentului, datorita evolutiei istorice specifice, s-au creat doua state: in vest si sud vest statul VEST-ATLANTIDA (sau ATLANTIDA DE VEST) iar in nord est si est statul EST-ATLANTIDA (sau ATLANTIDA DE EST).In anexa – Harta No.08.  Actuala configuratie a statelor continentului dateaza din anul 1877 cind, in urma unui razboi interatlantid ce a durat circa 3 ani, in urma pacii de la WASHINGTON din 08.01.1877 s-au stabilit actualele granite recunoscute de ambele parti.

Adrian Constantinescu

http://www.agero-stuttgart.de/

Acest articol a fost publicat în CURIOZITATI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.