Să demitizăm puţin istoria Ungariei… După anul 1.300, pe tronul Ungariei nu s-a mai urcat niciun rege ungur!!!


Îmi place că foarte mulţi demitizează masiv la istoria românilor, în timp ce vecinii noştri se promovează intens. Eu zic să începem cu istoria Ungariei şi cu regii de la Budapesta.

Primul rege al Ungariei a fost Ştefan. Cât de catolică a fost coroana lui şi dacă a venit de la Papa de la Roma este o poveste separată (pe coroană scrie clar în greceşte că este un cadou de la un împărat bizantin, dar dacă ungurii vor să fie de la Roma asta este, ei să fie sănătoşi). De la regele Ştefan din anul 1000 până la regele Andrei al III lea care şi-a încheiat domnia în anul 1301 a durat dinastia Arpadienilor: prima, ultima şi singura dinastie maghiară. După moartea ultimului arpadian Andrei al III lea, pe tronul Ungariei nu au mai urcat etnici unguri. Carol Robert de Anjou s-a născut la Neapole în Italia, Sigismund de Luxemburg s-a născut la Nurenberg, Iancu de Hunedoara era român (a fost doar regent al Ungariei) şi tot aşa. Am mari îndoieli că vreunul dintre aceştia vorbea limba maghiară.

După 1526 regatul Ungariei a încetat practic să existe: capitala sa Buda a devenit paşalâc turcesc. Pretenţiile la coroana Sfântului Ştefan au fost preluate de dinastia germană de Habsburg care a şi reuşit să elibereze teritoriile fostului regat maghiar de sub stăpânirea turcească. Până în 1918 regii Ungariei au fost membri ai familiei de Habsburg.

Regatul medieval al Ungariei a avut regi unguri vreme de 300 de ani, următoarele două secole pe tronul de la Buda s-au suit nobili de alte naţionalităţi până în anul 1526, după care a urmat o lungă dominaţie austriacă. Cam asta este istoria Ungariei şi a regilor ei!!!

George Damian

Sursa: http://www.george-damian.ro/s-demitizm-puin-istoria-ungariei-3190.html

http://adevaruldespredaci.ro/

Acest articol a fost publicat în UNGURI(istorie). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Să demitizăm puţin istoria Ungariei… După anul 1.300, pe tronul Ungariei nu s-a mai urcat niciun rege ungur!!!

  1. Victor Paras zice:

    mai precis ,unguri nu au o istorie cum avem noi romani de mii de ani.

    Apreciază

  2. alin zice:

    Cica s-ar fi facut niste studii ADN la nivel mondial; romanii au genomul in proportie de peste 90% la fel cu al populatiilor ce au trait pe-aici de peste 5 mii de ani; dintre maghiari 10% se aseamana cu populatia cumana care s-ar fi asezat in migratia ei de frica mongolilor in cimpia Panonica, iar restul cu germani, slavi, slovaci, sirbi, romani. Se mai zice ca limba maghiara se aseamana foarte bine cu a unor populatii/triburi de prin Siberia – khansy si manti, insa fizionomia vorbitorilor deloc. Cu alte vorbe, natiunea asta e doar o limba si mai putin un popor. Exista, insa, niste caracteristici psihologice de neam: nu cunosc si nici nu accepta varianta cu dovezi de mai sus, afiseaza o mindrie fata de origine si fac si galagie ca gistele pe tema asta – caz tipic de nesiguranta psihica cu compensare prin doctrina inoculata si, daca nu-i bagi in seama pe motivul ca vorbesc o limba straina de identitatea ADN-ului lor, se enerveaza sau destabilizeaza emotional. Nu sfatuiesc pe nimeni sa incerce sa convinga pe vreunul de adevarata lor identitate, pentru ca, cel mai probabil, va avea un mic conflict in urma caruia si dupa lectiile istoriei luptelor dintre cele doua neamuri, exista un cistigator predictibil, pentru ca esenta conflictului asta e – incercarea de a deveni din nimeni o identitate acceptata luindu-te de piept cu cel care deja o are (si cred ca asta i-o datoram, cel putin generatia curenta, lu’ nea Nicu), ceva in genul bancurilor cu iepurele care se ia de elefant. Insa, dupa un conflict, nu exista cistigatori ci numai victime…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.