Cit de nociva este clauza ISDS din acordul de liber schimb dintre UE si Canada, cit si dintre UE si SUA. Pentru Romania, acceptarea acestei clauze inseamna potentiala transformare a tarii in desert…. atit economic cit si fizic.


Citesc presa si urmaresc Media din Romania si vad tot felul de caricaturi care candideaza pentru Presedentie, care mai de care promitind marea cu sarea. Pe de alta parte vad romani patimasi care doresc sa le fie Presedinte una dintre caricaturile astea, incepind cu Ponta, Udrea, Melescanu si terminind cu asa zisul socialist Rotaru. Continui studiul si vad ce promit si pe subiecte se axeaza aceste ciurucuri ale politicii romanesti care vor sa fie incoronati presedinti si ma gindesc cit de departe sint de realitate si cite minciuni pot debita, pe subiecte irealizabile, lasind la o parte taifunul economic care se va abate asupra Romaniei in perioada imediat urmatoare, intensitatea lui fiind reglata de la Bruxelles si Strasburg, dar despre care acesti nemernici nu spun nimic si mai ales nu intreaba nimic.

Unul dintre cele mai daunatoare aspecte care ar fi trebuit luate in seama, ar fi potentialul accordurile de liber schimb dintre UE si Canada(CETA) si cel dintre UE si SUA(TTIP sau T-Tip cum le place americanilor sa il denumeasca, probabil de la “tip” care inseamna ciubuc sip e care il vor da ca s ail realizeze fizic), care au o clauza bine gindita, de natura sa distruga din temelii economiile tarilor ca Romania.

Aceasta clauza este denumita ISDS (Investor – State Dispute Settlement), sau mai pe intelesul tuturor, o clauza care garanteaza integritatea investitiei facute de investitorii straini in tarile sub acest accord, indifferent de pozitia guvernelor care au semnat anterior acest acord.

 ISDS este destinat sa protejeze investitorii straini, dar asa zisii politicieni romani de Cismigiu, nu au idée de modul cum o face. El se doreste a-i proteja de o eventuala exporpriere sau un tratament incorect care ar fi aplicat acestor corporatii care investesc, de catre guvernul tarii unde investesc.

Ca logica, occidentali au venit cu citeva exemple pentru care accepta acest tip de acord si anume, pentru ca investitorii vestici, sa nu li se ia actiunile pe care le vor avea in sectorul energetic, asa cum a facut Presedintele Putin in Rusia, deci, sub alta forma, aceste corporatii sa fie in control in respectivele economii si sa nu fie nationalizate asa cum a facut Chavez cu minele de aur, unde vesticii isi bateau joc de mediul inconjurator, pina cind Hugo le-a nationalizat, la fel facind si cu fabricile de ciment si marile firme agricole, unde mediul inconjurator nu mai conta, in ecuatia profitului dictate de capitalul strain.

http://www.bloomberg.com/news/2011-08-17/chavez-preparing-government-takeover-of-venezuela-s-gold-mining-industry.html

 Investitorii isi rezerva prin aceasta clauza, dreptul de a apela la Curtea de Arbitraj international sau la Arbitru “independent” care poate sa oblige guvernul tarii respective sa schimbe cursul deciziei de nationalizare. Deci clauza este destinata educarii guvernelor in sensul de a nu lua decizii “gresite” in defavoarea marilor corporatii si de a fi “cumniti” in fata furiei dupa profit a acestor corporatii, care se stie foarte bine ca au lasat jale in urma lor pe unde au actionat.

Nabadaiosi candidati la Presedentie nu spun nimic si sint sigur ca multi nici nu au citit acest lucru sau le convine sa distruga Romania pentru spaga pe care o vor lua de la multinationale, fara stiinta poporului, care va fi pus in fata faptului implinit si terminator. Hai sa vedem in ce directie merge CETA pentru Romania, adica acordul dintre UE si Canada…

http://www.thestar.com/news/canada/2014/07/26/investor_protection_fears_could_unravel_canadaeu_trade_deal.html

 http://www.michaelgeist.ca/2014/05/isds-and-ceta/

 http://www.michaelgeist.ca/2014/07/crumbling-ceta-investor-state-dispute-settlement-rules-threaten-take-canada-eu-trade-agreement/

 http://canadians.org/blog/germany-opposed-investor-state-ttip-what-about-ceta

 Este foarte clar ca, in prima faza, nici unor tari din vestul Europei nu le-a placut, dar discutia ruleaza in sensul devastarii estului si centrului Europei din punct de vedere a resurselor energetice, transformarea zonei in desert prin intermediul exploatarilor salbatice si imbogatirea unui grup.

Acordul se indreapta catre parafare, chiar daca unele piedici sint si hotilor din vestul Europei le este frica de alti hoti, dar de data asta din America de Nord.

La fel se pune problema si in TTIP, adica acordul de “free trade” dintre UE si SUA, unde aceasi clauza este promovata cu ardoare de Obama, care insista mereu asupra ei, aratind cu degetul catre Rusia si nu catre ceea ce a facut Chevron in Ecuador, distrugind suprafete inimaginabil de mari si trimitind in cimitire sute de mii de oameni cu boli incurabile, dar si in alte parti ale lumii, de unde voi relua subiectul.

http://www.euractiv.com/trade/report-investor-state-lawsuits-w-news-534005

 http://ttip2014.eu/blog-detail/blog/ISDS%20One%20of%20Many%20Risks.html

 Toata vorbaraia occidentala care arata ca liderii vestici se impotrivesc acestui ISDS este o minciuna, pentru ca déjà UE are peste 1400 de tratate incheiate, in care este prevazuta clauza ISDS si unde corporatiile din evstul Europei exploateaza resursele distrugind totul in calea lor, dar acum se pune problema intre hoti si la fiecare le este frica unul de celalalt, insa in final vor accepta demolarea economiiilor tarilor in curs de dezvoltare din Europa, printre care si Romania.

SUA are 59 de asemenea acorduri incheiate, unde corporatiile lor distrug totul, dupa care cer bani pentru ca au fost “abuzate”, saracele de ele, de guvernele tarilor respective, iar in caz de nationalizare, cer arbitraj si au cistigat de fiecare data, in afara Rusiei si Venezuelei, fortind guvernele sa isi reevalueze decizia, daca nu doresc sa plateasca multe miliarde de dolari penalizari.

Asta nu o spune nici un candidat la Presedentie ci o dau inainte cu democratia si “traiasca republica”, dar ce fel de democratie poate exista cind Romania va deveni terenul viran al gunoaielor vestice si va fi exploatata cu salbaticie???

Aceasta clauza a permis lui Philip Morris, evident, companie americana sa ceara o compensatie uriasa guvernului Australian, pentru decizia acestuia de a pune pe pachetele de tigari fotografii cu bolnavi de cancer sau alte boli si pericole pe care le prezinta fumatul.

http://insidestory.org.au/philip-morris-australia-and-the-fate-of-europes-trade-talks/

 Ce va putea face Romania in fata acestui val ucigator al marilor corporatii sustinute de guvernele capitaliste din tarile de origine?

Nimic, absolut nimic si va deveni o tara in care oamenii vor murii pe strada, crezind ca soarta le-a fost potrivnica si fiind mintiti zilnic cu pachete poleite cu mincare expirata din vest…

Un alt exemplu de modul cum poate evolua distructiv ISDS, este al corporatiei suedeze Vattenfall, in domeniul energiei nucleare, care este proprietara mai multor centrale nucleare din Germania si care dupa tragedia de la Fukushima, a trebuit sa se supuna deciziei guvernului german de a incheia operatiunile, din cauza pericolului public pe care il reprezinta si al programului guvernului german de a reduce treptat productia de energie nucleara pe teritoriul ei.

http://www.washingtonpost.com/opinions/harold-meyerson-allowing-foreign-firms-to-sue-nations-hurts-trade-deals/2014/10/01/4b3725b0-4964-11e4-891d-713f052086a0_story.html

 O alta mare corporatie americana in domeniul petrolului, Lone Pine Resources, a cerut provinciei canadiene Quebec, sa ii plateasca daune in conformitate cu aceasta clauza ISDS, pentru ca a fost indepartata din exploatarile de fracking pe care le facea in provincial canadiana, ceea ce este un exemplu foarte bun pentru ceea ce se va intimpla in Romania, daca nici un nemernic de politician nu va iesii in fata pentru a lupta impotriva semnarii aecstui accord terminator cu clauze devastatoare.

In 2012 s-a apelat de 59 de ori la Arbitrajul International pentru ca anumite guverne au dorit ca unele companii vestice care isi bateau joc de mediul inconjurator si angajati, sa intrerupa operatiunile lor in economiile respective, in toate cazurile cistigind marile corporatii si fortind guvernele respective sa accepte bataia de joc si distrugerea economiilor si popoarelor respective… in mod tacit.

De ce nu sint facute publica acest tip de clauze, pentru ca nu este singura (dar ma voi ocupa in urmatoarele articole de acest subiect)?

Problema care apare, este ca numai statele din care provin aceste companii vestice ucigase, pot demara procedura de arbitraj si evident ca o fac pe cheltuiala contribuabililor din tarile de origine ale corporatiilor, dar fara stirea acestor amariti care stau la supa saracului din ce in ce mai multi in vest, in America fiind peste 49 de milioane care primesc cartele de mincare in timp ce guvernul lor lupta pentru ca, corporatiile americane sa isi bata joc si de alte popore si este la fel de evident ca ele cistiga in acest arbitraj, in defavoarea tarilor unde guvernele nu isi permit milioane de dolari in avocati, pentru a apara ceea ce nu ar fi trebuit semnat de la inceput… pentru ca asa este capitalismul “glorios”.

Ni-l mai dorim sau ni se pare interesant sa ne infecteze copii si sa ne omoare ianinte de a ne vedea copii realizati social si economic?

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com/

Reclame
Acest articol a fost publicat în ANALIZA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.