Calcarele cu hippuriţi de la Cisnădioara


Calcarele cu hippuriţi de la Cisnădioara (1)

Calcarele cu hippuriți de la Cisnădioara (monument al naturii), alcătuiesc o arie protejată de interes național, situată în județul Sibiu, pe teritoriul administrativ al orașului Cisnădie.

Rezervația naturală de tip paleontologic, situată în partea sud-vestică a satului Cisnădioara, pe Valea Argintului, are o suprafață de 1 ha și reprezintă o stâncă sculptată în rocă, în urma eroziunii (spălare, șiroire) apelor curgătoare. Este alcătuită din calcare cretacice, un imens recif coralier cu resturi fosile de moluște cu branhii în formă de lamelă (lamelibranhiate), corali și resturi de pești.

Mai cuprinde elemente de șisturi cristaline și numeroase fosile, precum și o bogată microfaună acvatică: foraminifere, corali, gasteropode, resturi de pești, moluște. În reciful mării neocretacice de odinioară s-au acumulat resturi organice astfel încât aici au fost identificate stridii şi hipuriţi, arici şi stele de mare.

Cunoscută pe plan național pentru varietatea de fosile marine (belemiți, amoniti, corali neevoluați), rezervația a fost cercetată încă din a doua jumătate a secolului XVIII. De atunci ea constituie un punct fosilifer integrat în circuitul turistic european. Fosilele descoperite în micul sat au o valoare de patrimoniu fiind unice în România.

Cu o vechime de 65 de milioane de ani, calcarele cretacice de la Cisnădioara, județul Sibiu, sunt vizitate atât de pasionații de geologie, cât și de turiștii dornici să admire peisaje deosebite. Aici au fost găsite fosile ale legendarului arbore de Sequoia, iar cea mai cunoscută piatră este de fapt un bloc mare și izolat de calcar care tronează în zonă, ridicat la 3-4 m, având forma unui amfibian. De aici și numele pe care localnicii l-au dat locului: Piatra Broaștei. Este rezultatul eroziunii apelor curgătoare, mai exact a Pârâului Argintului care, într-un timp îndelungat a ros-o în forma de azi. Forma neobișnuită a monumentului atrage mulți vizitatori, atât specialiști atrași de studiul fosilelor, cât și simpli turiști. Aceasta e greu de escaladat, piatra fiind alunecoasă.

Se pare că aici a fost un golf cu ape liniștite și calde. Geologii au identificat în perimetrul rezervației o varietate mare de roci: conglomerate, marne nisipoase, gresii, brecci.

Dincolo de importanța dată de relicvele de aici, zona este căutată și pentru peisajele deosebite. Locul este un adevărat monument al naturii, fiind frecventat deoseori de turiștii care vor să beneficieze de avantajele unei plimbări în aer liber. Relativ aproape de Sibiu, Cisnădioara oferă și mai multe oportunități de cazare, pensiunile de aici fiind un loc minunat pentru petrecerea câtorva zile de concediu.

http://www.worldwideromania.com/

Acest articol a fost publicat în ROMANIA (frumoasa). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.