America doreste sa intre in TPP, TTIP si alte tratate de free trade, dar deocamdata este un esec pe toata linia. De ce nu au incredere liderii altor state in SUA si economia acestei tari?


Este clar ca financializarea Americii si gindul ca avind dolarul isi pot permite o paleta larga de speculatii financiare, a dus la o imagine a economiei lor, legata de aceste speculatii, de neseriozitate si lipsa unor investitii directe, productive si de perspectiva.
Am asistat la o lovitura de teatru la intilnirea din 25 Septembrie de la Washington, in care s-au discutat detaliile comerciale ale TTP (Trans Pacific Partnership), care ar urma sa fie format din 12 state, printre care SUA si Canada, in rest, din zona asiatica.

Evident, economiile cele mai puternice, America si Japonia au trebuit sa se puna de acord asupra unor detalii comerciale in cadrul acestui acord.
In a doua zi a negocierilor dintre Akira Amari, Ministrul Economiei din Japonia si Reprezentantul Comercial al SUA,Michael Froman, au intervenit in discutie, blocaje majore, iar la un moment dat, Amari Akira a iesit din sala de negociere, lasind in urma chiar si sandwich-urile aduse de serviciul de protocol american.

El a plecat direct la aeroportul din Washington si a parcurs 12 ore in zbor spre Tokyo, extrem de nervos de modul cum incearca americani sa negocieze si de lipsa de compromis a acestei intrevederi. La foarte putin timp de la aterizarea la Tokyo, Ministrul japonez a dat o serie de interviuri pentru televiziunile nipone, exprimindu-si indignarea si frustrarea datorita pozitiei americane la negocieri si momentele tensionate pe care americanii le-au creat pe pacursul discutiilor.

Fermele agricole japoneze sint extrem de protejate fiscal de statul nipon, ele nefiind intotdeauna eficiente economic, dar Primul Ministru Abe, a inceput o reforma, denumita de altfel Abenomics, el protejind agricultura tarii sale, mult mai organica decit cea americana, prin diverse legi care nu plac americanilor. Printre altele, se bucura de protectia autoritatilor nipone, fermele agricole producatoare  orez, griu, carne de vita, brinzeturi si zahar.

Japonezii, in situatia economica in care sint, nu isi pot permite sa taie din tarife si deci nu pot permite americanilor sa ii duca in abisul economic. Evident, americanii au nevoie de parteneri care sa stea in genunchi in fata lor si sa urmeze cursul „refacerii” economice americane.

In aceasi nota Americana, de „razbunare economica” prosteasca, Michael Forman a retras oferta de a reduce tarifele la import pentru piesele auto japoneze care intra spre desfacere in SUA, lovind milioane de americani dirct in bugetul de familie deja secatuit de saracie si lipsa de locuri de munca.

Este cel mai grav eveniment din istoria comerciala dintre cele doua tari, de la razboiul comercial pe care l-au avut in anii ‘80.

Pe de alta parte, americanii inca mai cred intr-un acord de principiu la summit-ul din 11 Noiembrie din Myanmar, dar delegatia japoneza a anuntat deja ca vor refuza un asemenea acord  si nu vor merge mai departe cu TPP-ul in aceste conditii create de americani……

Divergentele dintre Japonia si SUA, vor duce cu siguranta la stagnarea negocierilor in cadrul acestui tratat pe care americani credeau ca il mai pot face intre prosti si smecheri. Din pacate , lucrurile nu au mers chiar asa si au pierdut increderea intr-un partener comercial redutabil, in timp ce Presedintele Putin isi gaseste parteneri din ce in ce mai puternici in economiile emergente si nu numai….

http://www.nesaranetwork.com/2014/10/28/us-japan-conflicts-stall-obamas-trans-pacific-economic-pact/

Atentie Romania si liderii de mucava din tara, exista si oameni cu coloana vertebrala si chiar unii care slujesc interesele economiei lor, chiar daca sint distrusi din temelii….

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com/

Acest articol a fost publicat în ECONOMIE-FINANCIAR ( international). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.