Presiune imensa pe bancile centrale din UE. Se apropie finalul, iar caderea lor iminenta va fi extrem de dureroasa. BCE inceraca sa le duca la „reanimare”, dar sistemul este deja putrezit.


Mario Draghi, Presedintele BCE sau cum ii mai place lui sa i se spuna,”Super Mario”, in ultimii trei ani, a redus rata dobinzii de mai multe ori, la cote record, a fost de acord cu „alunecarea” euro si a cumparat bonduri ale corporatiilor detinute de banci, care le blocau aceastora activitate, in dorinta de a oferii banii necesari bancilor pentru a reincepe o politica de imprumut constructiva. Absolut nimic nu a functionat si prapastia este din ce in ce mai aproape.

Inflatia, de care prosteste si in stil capitalist vorbeste Draghi, a ajuns la 0,3% si el isi doreste ca ea sa fie in  jurul la 2%.

Nu cu mult timp in urma, Draghi spunea ca, ” fara ceva mai multa inflatie, va fi foarte greu pentru companii sa ofere salarii mai mari, in urma maririi de preturi”, pe care el o vedea in acest circuit economic al mortii, dar capitalist.

Nimeni nu l-a intrebat pe Draghi, de ce nu face referinta la consumator si de ce cresterea economica trebuie sa se reflecte in inflatie si nu in mai multe lucruri cumparate de catre consumator cu acelasi salariu.

El discuta mereu de cresterea de salariu, dar a vazut de-alungul istoriei capitaliste si chiar sindicale, ca orice marire de salariu, duce la un nivel de trai mai scazut. In America, sindicatele cer si obtin salarii marite de fiecare data cind revendica, iar muncitorii sint pe strada someri si preturile la magazine sint din ce in ce mai mari.
Ce ar fi daca Draghi ar gasii o solutie, ca marile corporatii si chiar companiile medii si mici, sa inceapa sa investeasca in economia reala si sa creasca productivitatea, sa ofere acelasi salariu, dar preturile mai mici pe piata si oamenii sa poata cumpara mai mult cu aceasi bani primiti?

Pai, ar fi o problema mare si Draghi o stie si anume ca oamenii nu ar mai imprumita atit de mult de la banci si nu ar mai fi atit de dependenti de sacalii finantelor, care trebuie sa rida de ei si sa ii controleze si iuite asa, iese acest Draghi in fata cu “necesitatea” inflatiei, in opinia lui, care ar insemna un avantaj economic…..
In 2012, acest Mario Draghi, spunea intr-o conferinta, ca va face tot ce este posibil si va lua toate masurile necesare, pentru a salva euro, dar intentionat, nu a spus nimic legat de dorinta lui de a salva economiile, pentru ca pentru el, jongleria incepea de la euro, pentru a controla economiile si nu de la un control constructiv al economiilor, pentru ca acesta nu putea aduce fluctuatia dorita de el si gasca de speculanti, pentru euro…
Problema lui Draghi incepe deabia acum, iar generatoarea intregului dezastru financiar mondial actual, este Banca Centrala a Japoniei – BOJ, care dupa mai multe tatonari si tipariri de bani iresponsabil, in ideea ca va stimula economia, a a juns la concluzia ca mai are o singura sansa si anume, sa devalorizeze yenul, ca o masura disperata, ceea ce face ca preturile produselor de pe piata japoneza sa sara in aer, iar economiile japonezilor sa fie din ce in ce mai mici.

Trebuie sa spunem ca japonezii au in cultura lor, ca un tabu, sa economiseasca permanent o suma din venit, iar economiile lor pesoanale sint printre cele mai mari din lume, ceea ce a fost de mare ajutor pentru Abe, o perioada, pentru ca nu a mai trebuit sa imprumute si nici guvernul condus de el sa ofere bonduri Bancii Centrale pentru a primii bani, insa lucrurile nu au functionat.
Acum, odata cu deprecierea yenului si preturile din ce ce mai mari pe piata japoneza, acestea vor forta China sa deprecieze yuanul, impotriva intelegerilor financiar-politice cu SUA.
Deprecierea yuanului, in actuala conjunctura, face ca piata europeana sa fie inundata de produse chinezesti, care vor devenii ieftine pentru companiile europene, care in final vor scoate in somaj un numar mare de lucratori din vest, asta in contextul in care Ungaria a incheiat o noua intelegere cu Presedintele Putin pentru construirea unei conducte de transport al gazului catre vest, deci o si mai mare dependenta in perspectiva, de gazul rusesc… iar rusii vor aduce tehnologie si materiale, fara sa mai fie nevoie de ele din UE
Germania, care este in cea mai dificila situatie economica si mai ales pe partea de productie, din ultimii ani, este impotriva deciziei lui Draghi, de a oferii bani bancilor centrale in baza bondurilor pe care corporatiile le-au dat acestor banci pentru banii pe care i-au primit, pentr ca bancile sa poata functiona. Germanii stiu ca odata inceput procesul, mai multe banci vor cere sa aiba parte de acest “bail out”, multe dintre ele fiind din zonele „periculoase” ale UE, adica din sudul continentului, ceea ce ar face ca presiunea pe aceste tari sa scada, ele vazind ca poate functiona acest mecanism de “bail out” si fara sa faca mare efort. BCE va trebui sa cumpere bonduri de la diferite banci centrale din diferite tari din UE, iar returul(cistigul prin dobinda la termen pentru aceste achizitionari de bonduri) este in procent diferit de la o tara la alta, fiind diferente foarte mari si creind o serie de animozitati, cu siguranta…
Asta arata ca UE este si ea pe terminate, pentru ca este foarte sigur ca nu va gasii nici o modalitate sa trateze favorabil aceasta problema financiara a crizei bancilor centrale…..

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com/

Acest articol a fost publicat în BANCI-FMI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.