Inegalitatile in tarile (partial) dezvoltate.Te poti numi tara dezvoltata in plan mondial,daca esti mai mult de jumatate subdezvoltata?Raspunsul este: DA.


art. din 2011

O analiza realista a economistilor americani,reda inegalitati flagrante  si adincirea lor zonala in cadrul aceleiasi tari dezvoltate.Studiul a fost realizat in recesiune, ceea ce duce la tratarea si mai acida a managementului pe care clasa politica si guvernanti il promoveaza in aceste tari..

Cele mai mari probleme legate de inegalitatea in teritoriu, in cadrul unei tari dezvoltate,le au Marea Britanie si SUA.

Prapastia intre cele mai sarace regiuni(Tara Galilor) si cele mai bogate(sud estul insulei) din Marea Britanie, sa adincit in ultimi 20 de ani ajungind la o faza,critica, inregistrind niveluri record in perioada  actualei recesiuni.

PIB-ul pe cap de locuitor in zonele sarace ale Marii Britanii este mult mai mic decit in zonele bogate ale Chinei.,dupa cum precizeaza economistii de la The Economist..

Ceea ce trebuie sa stie romanii, este ca mai mult de o treime din bugetul UE,este destinat  schimbarilor din zonele mai bogate catre zonele sarace,partea  unei singure economii.

Spun asta pentru ca un astfel de program este agreat de UE,s-au luat bani in Romania ,iar discrepantele sint din ce in ce mai adinci,guvernanti si Presedentia Romaniei ascunzind sumele care le-au incasat pentru acest gen de proiecte sau dindu-le o destinatie alta decit cea care trebuie.

America a pompat bani si nu putini in zonele sarace,adevarat sarace ale SUA,cum ar fi Appalachia.Marea Britanie a trecut la o politica mai aproape de Margaret Thatcher,prin care se jongleaza cu taieri de taxe pe zone ale tarii.Pe 5 martie,George Osborne a anuntat crearea a zece zone cu diferite destinatii economice,care vor primi preferential un tratament in ceea ce priveste taxarea veniturilor,altul decit in zonele bogate.

In ciuda uriaselor transferuri de fonduri,prapastia dintre aceste zone in interiorul unei singure economii se adinceste.In Italia,sudul este din ce in ce mai defavorizat,in zona Calabria,numai 40% din populatia activa are un loc de munca,comparativ cu peste 70% in zona Lombardi si Bolzano.

Politica dezvoltarii infrastructurii nu este un remediu si de departe,poate in unele cazuri sa duca la inrautatirea situatiei.

In SUA,statul Virginia de Vest are o retea de sosele si drumuri regionale de invidiat,dar este in continuare una dintre zonele cele mai sarace ale SUA.

Pe de alta parte,recenta decizie a britanicilor de a realiza un sistem de taxare preferential a populatiei din anumite zone,duce de multe ori la desincronizari masive din punct de vedere economic,prin faptul ca unele locuri de munca dispar din anumite zone,aparind in altele,dar fara a se crea unele noi si debalansind economia pe ansamblu.

Singura solutie care se intervede si este una realista,dar de durata,este politca guvernelor de a se concentra financiar pe cresterea valori individuale si a pregatirii profesionale a membrilor regiunilor defavorizate.

Prosperitatea regiunilor este dictata de productivitatea membrilor ei, de persoanele pregatite cit mai bine si de viteza de producere si numarul inovatiilor.

In Marea Britanie,in Sunderland,numai 21% dintre localnici detin diploma a unei forme de invatamint superior,comparativ cu aprox 40% in Londra.Singurul avantaj va veni de la un sistem de educatie corespunzator.

Cu cit guvernul va taia mai multe fonduri,cu atit prapastia dintre zonele sarace si bogate din tarile asa zis dezvoltate va fi mai mare.

Ceea ce nu am inteles la acest capitalism,este ca:

1.Este un capitalism numai pentru unii membri,dezavantajind clar pe alti membri ai societatii, functie de zona in care locuiesc.

2.Cum se poate numii dezvoltat un stat, cind exista astfel de discrepante intre zone?

In asa zisul comunism de dinainte de 89,in Romania,dezvoltarea zonala a tarii era extrem de ecilibrata,era nevoie de ingineri in fiecare oras si de multe ori si in mediul rural.Erau unitati economice incepind cu marile combinate CUG,de la Iasi,Cluj,Craiova si alte orase,IMGB si alte fabrici enorme in Bucuresti,sisteme energetice nationale,fabrici de ingrasaminte si pesticide,fabrici de componente electronice,de alimente de medicamnte,santiere navale,fabrici de rulmenti,de oteluri speciale,siderurgice.osii si boghie.imbracaminte si incaltaminte si mai la toate eram pe primele locuri,declarati de altii,in plan international, nu de conducerea de partid.

Dar raspindirea in teritoriu era mult mai echilbrata si se nasteau meseriasi din toate colturile tarii,erau ingineri bine pregatiti peste tot,erau doctori peste tot,la fel si profesori.

Ce ar fi trebuit sa faca Ceausescu pentru a  fi si Romania o tara dezvoltata? Sa-i adune pe toti la Bucuresti,sa lase fara munca zone intregi,sa lase mediul rural fara scoli si sa faca citeva enclave cu care sa se mindreasca si sa fim in top?

Oare ce se intimpla in acest capitalism salbatic reprezinta o dezvoltare care sa dea omului o speranta,sa ii ofere o sansa lui si familiei lui,sa creeze niste modele pentru copiii lui pe care sa le urmeze?

3.De ce se pune acum problema acestor inegalitati,cind ele au fost generate cu zeci de ani in urma.

Oare nu sint ele o racila sistemului, care nu se doreste a fi recunoscuta? Oare nu se “terorizeaza” propriile popoare prin lipsa accesului la informatie si la o viata demna,la posibilitata de a alege?

Pina si Palatele Pionierilor de pe vremea lui Ceasuescu erau destinate apropierii copiilor de pasiunile pe care si le puteau pune in practica si aceste unitati educationale erau la nivelul fiecarui judet.

Unde sint aceste unitati educationale in capitalism? Cit trebuie sa plateasca parintii pentru a invata franceza un copil intr-o tara ca si Canada,unde franceza este limba oficiala? Si seria intrebarilor care ar trebui sa ni le punem poate fi una interminabla,dar trebuie sa le avem in vedere.

In SUA,District of Columbia este de cinci ori mai bogata decit statul Mississippi.

Pe de alta parte,dependenta totala a zonelor sarace de industriile producatoare de bunuri a fost un dezechilibru si odata cu disparitia unor fabrici si plecarea lor in China sau India,zonele respective au ramas suspendate,ceea ce trebuia ca, guvernele sa aiba in vedere.

Germania este de departe cea mai echilibrata din punct de vedere al inegalitatilor zonale si economia lor o dovedeste,iar cei 19% din PIB destinati invatamintului sint si ei definitorii in teritoriu,fata de aproape 3% din PIB in Romnaia,practic dintr-o gluma de PIB comparativ cu cel al Germaniei.

Americani ofera date economice generale pentru a  masca schimbarile regionale si a nu crea o panica in fata unui fenomen generat de fuga dupa bani a celor ce conduc societatea lor.

Statisticile arata ca in 2015,Shanghai-ul va interece in bogatie statul Mississippi.In zeec ani,state ca Florida,Michigan si Ohio vor fi in urma Beijing-ului si Shanghai-ului dupa estimarile economistilor americani.

In Mississippi,numai 10% din tinerii peste 25 de ani au o diploma,comparativ cu 37% in Connecticut,48% in District of Columbia.

In Liverpool,ajutarele sociale sint receptionate sub o forma sau alta de 28 % dintre rezidenti,in timp ce in Londra,numai 14% au nevoie de ele.

Peste 40% din locurile de munca din Liverpool sint in sectorul public,comparativ cu 22 % in Londra,dar UE face tam tam cu locurile de muca publice din Romania in timp ce zone intregi de la ei sint intestate de muncitori la guvern si numarul lor este in crestere.Unde este capitalismul,initiative private,fratilor capitalisti? Pina nu de mult criticati vehement societatea de stat cemtralizata? Ce faceti acum,o adaptati cerintelor voastre?

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com/

Acest articol a fost publicat în ECONOMIE-FINANCIAR ( international). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.