Ce se poate intimpla, daca Rusia colapseaza economic si ce impact poate avea aceasta scadere artificiala a petrolului pe piata mondiala? Cit de importanta este Rusia in economia si politica economica globala?


Sintem bombardati de ultimatumuri care se dau Rusiei, de sanctiuni din ce in ce mai aspre care i se aplica sau sint propuse de fel de fel de trubaduri ai politicii mondiale, dar nu auzim cum ne poate afecta pe noi, pe omul de rind, in ce situatie putem fi pusi si daca mai putem iesi din labirintul mirsav tesut de liderii corupti vestici. Toate amenintarile si vestile de muchie de razboi vin din SUA, cum era si normal. Ceea ce este surprinazator, este faptul ca nu citesc aceleasi vesti in ziarele din Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda si multe alte tari europene, dar pe americani ii “doare” mult de acesti oameni si au preluat ei poztia de purtator de cuvint, ca un frate mai mare care este capabil sa dea lovitura, sa fure si sa insele si proprii parinti.

Daca economia Rusiei colapsaeaza, in primul moment se va pune problema: cine va fi urmatorul ?, stiindu-se dependenta altor economii de cea a Rusiei si mai ales dependenta Iranului si Venezuelei de exportul de petrol. Iranul va afecta atit piata zonala cit mai ales China, unde rafineaza petrolul extras, dar si Pakistanul si India, jucatori importanti in economia mondiala. Rusia va afecta zona europeana major, iar Venezuela va crea un haos de neimaginat in economiile emergente sud americane, care deja arata semne de slabiciune datorita crezei profunde in care este indusa economia globala.

In al doilea rind, trebuie sa tinem seama ca Rusia are relatii economice foarte apropiate cu tarile din Europa de Est, asa ca un eventual colaps al rusilor, ar duce la o criza economica de proportii in Polonia, unde economia deabia incepuse sa se miste si mai ales in Ucraina, unde rezultatul ar putea fi dintre cele mai rele pentru popor si zona.

Pe de alta parte, vestul Europei, este dependent de gazul rusesc in proportie covirsitoare, iar o intrerupere a gazului catre ei, ar duce economiile si asa fragile, in situatia unui colaps total.

O a treia repercursiune care ar putea avea loc in cazul unui colaps al Rusiei, este faptul ca in acest moment, economia Germaniei este in cadere libera, iar performantele ei ar putea fi afectate major de o cadere a Rusiei, care este principalul exportator de petrol si gaze catre Germania, ca sa nu mai discuta, de faptul ca oligarhii rusi au o serie impresionanta de investitii in Germania, Anglia, Italia si peste tot in Europa, atit in obiective economica cum ar fi garile de pe teritoriul Marii Britanii si altele, cit si in retelele de distributie a gazului si petrolului. Toate astea in contextul in care Germania a inchis o serie de capacitati energetice nucleare, dupa episodul Fukushima.

Agregate, acestea ar duce la un dezastru pentru cea mai mare economie a Europei si evident caderea euro si a BCE… Dar si o cadere economica in toate zonele UE, care ar pava drumul Presedintelui Putin catre vest. Criza germana nu ar ajuta cu nimic conflictul dintre Rusia si Ucraina ci l-ar intensifica si evident acolo nu ar putea sa fie decit un cistigator.

In final, in disperare de cauza, BCE ar incepe tiparirea de euro, care ar duce inevitabil la colapsul european total, generind mare bucurie peste ocean, unde  americanii asteapta ca pe marul copt sa poata detine suprematia asupra vestului Europei.

Vestul are si o alta mare ingrijorare, legata de reactia neprevazuta a Presedintelui Putin, care pe linga principiul „wait and see”, mai are in evidenta un altul, prin care diplomatia rusa ” gindeste intr-un fel, discuta in alt fel si actioneaza in cu totul alt fel”, ceea ce nu lasa niciodata sanse de anticipare.

Va raspunde Presedintele Putin, la fel cum a  facut-o in 1998, cind Rusia a fost pe marginea prapastiei economice?

Problema actuala pe care vestul nu vrea sa o inteleaga, este faptul ca diferenta dintre Rusia si vest, este ca, magnatii rusi se supun Presedintelui Putin si pot forma un front comun cu mari implicatii pentru economia mondiala, pe cind mari sefi ai corporatiilor multinationale americame si vestice sau actionarii miliardari, ii dau ordine lui Obama si tuturor liderilor politici vestici, aici discutind de control al situatiei, care in vest lipseste si deciziile sint extrem de lente.

Un alt aspect de luat in seama, este faptul ca piata financiara este expusa foarte putin la ce se intimpla in Rusia si la sanctiunile dictate copilareste de occident. Bancile din afara Rusiei, au oferit tarii un imprumut de 209 miliarde de dolari, ceea ce inseamna mai nimic si este o suma care nici nu o pot cere inapoi, pentru ca exista un acord intre debitori si creditori si nimeni nu vrea sa strice relatia cu Rusia pentru aceasta suma, nestiind ce va urma si nici nu isi pot dorii in perspectiva sa nu participe la circuitul economic al Rusiei, avind in vedere multitudinea de contracte si acorduri semnate de Presedintele Putin numai in ultimul an.

In acest fel, investitorii straini nu arata a fi vulnerabili in cazul unei turnuri nefavorabile pentru ei, a situatiei din Rusia, dar ei nu pot uita cind, in 1998, banca engleza Barklays a trebuit sa se scormoneasca in buzunare de peste 350 de milioane de dolari pentru a acoperii pierderile Rusiei, mecanismul financiar fiind favorabil rusilor in acea perioada. Mecanismele financiare sint acum cu mult mai complexe, iar vestul ar pierde enorm, mai ales ca la momentul asta este imposibil de evaluat chiar cifra in miscare dintre Rusia si vest, iar pe anumite tronsoane financiare, Rusia ar putea sa controleze situatia si sa dezechilbreze la comanda anumite sectoare de care este intersata, in felul asta nimeni nu ar putea anticipa cit ar putea pierde iar Presedintele Putin stie acest lucru.

Oricum show-ul va incepe, iar vestul il forteaza pe liderul de la Kremlin sa dea cu „pumnul” ceea ce speram sa nu se intimple, dar oricum lucrurile au mers prea departe, in ceea ce priveste implicarea in tot ce misca a occidentului si este greu sa fie convinsi de acest lucru, dar vor fi…

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com/

Acest articol a fost publicat în ECONOMIE-FINANCIAR ( international). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.