Despre prostie sau cum ajung oamenii credincioși


Incidentul de mai jos, dacă eram pe fază și îl filmam sau îl fotografiam, avea acum milioane de vizualizări, în 24h ar fi făcut înconjurul lumii. Dar aș fi preferat să nu se fi întâmplat, m-a aruncat în piscina cu depresie.

Sâmbătă am plecat în munți, nu să mă haiducesc ci să scap de cuptorul dintre blocurile gri și sămă dau cu rapelul de pe stânci. Și dacă tot e treabă de fun, am zis să mergem pe offroad și nu pe asfalt. Nu aveam mici și fleici la noi care să se strice și astfel ne-am permis să ocolim puțin.

Izbucul IzbândișiPeisaje frumoase, pauze lungi și dese. Într-un final am ajuns la izbucul Izbândiș din Pădurea Craiului. Am oprit cam la 50 m de el, ca să fiu mai exact. Eu nu m-am îndepărat foarte mult de mașină, am rămas la râu să fac poza asta și să mă răcoresc puțin. Călin și Robi, având amintiri și experiențe frumoase cu izbucul, au mers să-l revadă. Acolo era o familie cu doi prunci. Unul la vreo 3-4 ani, altul puțin mai mare. Genul de oameni care se ocupă cu agricultura, mai exact cultivarea pet-ului, o specie nouă și foarte des întâlnită prin munții care, conform poetului, aur poartă.

Ocupați cu prepararea haleului, părinții nu erau atenți la pruncii lor și probabil credeau că izbucul nu este mai adânc decât o baltă din oraș. Copiii făceau ceea ce știau ei mai bine și ce e firesc să facă la vârsta lor: explorau împrejurimile, erau curioși, se jucau. S-au urcat pe o stâncă deasupra izbucului. Nu a terminat Robi fraza “Bă, da’ părinții astora sunt inconștienți? Ei nu se uită ce fac aștia mici?” iar ta-su să fie pizdos și să comenteze “Da’ cine plm ești tu să-mi spui mie ce să fac?”, că ala mic a și alunecat de pe stâncă, fix spre izbuc. Mă-sa a observat când a început să alunece și se uita blocată la el cum se îndreaptă spre moarte. Își vedea copilul murind.

Erau vreo 35 °C iar impactul cu apa foarte rece i-ar fi contractat toți mușchii și astfel l-ar fi transformat pe micuț într-un pietroi și cu greu l-ar mai fi găsit. Pruncul a avut noroc. Călin era lângă izbuc și l-a cules din aer pe micuț. Apoi l-a ajutat să coboare și pe celălalt care rămăsese blocat. Robi, văzând scena și în același timp auzind pe dobitocul de ta-su cum face pe deșteptul, s-a îndreptat repede spre mașină. E un om blând dar are un defect: nu știe să se certe. El te bate atunci când ești foarte prost.

Un om normal, căruia nu-i curge din gură, ar vedea în această întâmplare o simplă coincidență. Dar aici nu avem așa ceva. Asta nu este un moment de neatenție. Neatenție poate fi atunci când îți fuge copilul din mână în mijlocul șoselei. Nu când te duci pe marginea prăpastiei și nu stai cu ochii pe el. Asta e prostie. Iar oamenii proști sunt și credincioși. Neavând capacitatea de a înțelege de ce plouă, ei consideră că e ceva supra-natural, nu poate să pice apă din cer degeaba, fără ca cineva să facă ceva în acest sens. Ei văd voința Domnului într-o astfel de întâmplare. Ei nu-și pot accepta incompetența. “A avut zile. Dzeu nu a vrut ca el să moară.”

Și atunci e normal să donezi bani bisericii și să nu te revolți când se construiește o biserică la 3 zile sau se sfințesc mașini în timp ce avem sate fără curent, școli și spitale dotate.

http://www.thefua.ro/

Reclame
Acest articol a fost publicat în VIATA LIBERA(religie). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Despre prostie sau cum ajung oamenii credincioși

  1. baltag66 zice:

    Învață să vorbești frumos precum chipul pe care-l porți .Așa te rog! Mulțumesc pentru ajutorul dat celor aflați pe pragul prăpasiei.Chiar dacă ai vorbit urât,fapta bună te-a salvat.Însă ,,ascute-ți limba” prin folosirea lecturii.Intră astfel în rândul celor manierați.Succes!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.