Un „fenomen ciudat” apărut în Europa de Vest îi sperie pe preoţi şi pe credincioşi


Site-urile de imobiliare abundă în anunţuri cu vânzări de biserici, mai ales în vestul Europei. Preoţii din ţările anglicane din Europa, precum şi parohii unor biserici evanghelice sau catolice renunţă la llăcaşurile de cult, din cauza unei scăderi semnicative a enoriaşilor, şi, drept urmare, a veniturilor, scrie La Stampa.

În funcţie de suprafaţa şi vechimea lăcaşului de cult, o biserică poate ajunge la câteva milioane bune de euro. Statisticile arată că, anual, aproximativ 20 de biserici se vând.  Specialiştii înimobiliare susţin că, pe zi ce trece, această piaţă devine tot mai mare.

„Bisericile sunt scoase la licitaţie cu tot mobilier din cauză că numărul de credincioşi este în scădere zi de zi. Acesta este un fenomen în creştere în Franţa, Germania, Ţările de Jos, Danemarca, Turcia şi aşa mai departe. Motivul îl reprezintă scăderea numărului de oameni care  practică religia. Din motive de oportunitate economică, lăcaşurile de cult, unde mii de credincioşi s-au rugat la Domnul a lungul anilor, sunt vândute cu tot cu patrimoniul lor artisitic”, spune Salvatore Lazzara, unul dintre preoţii de la Vatican, citat de La Stampa.

Nu doar în Europa Occidentală a scăzut numărul de enoriaşi, ci şi în zonele de conflict. Exemple de această natură găsim şi în Cipru, unde consecinţa firească a fost scăderea numărului de biserici cu 38%, acestea fiind de fapt vândute şi refolosite. În total, 120 de biserici creştine au fost transformate în depozite, muzee sau chiar în moschei.

Dacă nu sunt vândute, bisericile creştine din Vestul Europei sunt transformate în moschei, dat fiind că sunt tot mai mulţi musulmani care trăiesc în aceste ţări. De exemplu, în Ţările de Jos, peste 250 de clădiri care apaţineau unor preoţi catolici, luterani şi calvini au fost vândute, iar unele dintre acestea au fost transformate în moschei.

http://www.gandul.info/

Acest articol a fost publicat în RELIGIE(Europa). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.