articolul este foarte bun, imi cer scuze ca nu am timp sa corestez caracterele gresite
INTRODUCEREA – DR. RIVERA
Cei mai periculosi oameni sunt cei ce apar ca foarte religiosi, În special atunci când sunt organizati si au o autoritate. Ei se bucura de un respect adânc din partea celor ignoranti, care nu vad dorinta lor necurata de putere. Acesti oameni religiosi, care pretind ca-L iubesc pe Dumnezeu, vor recurge la crima, vor incita la revolutii si razboaie daca este În sprijinul cauzei lor. Sunt sireti, inteligenti, politicieni religiosi slefuiti care traiesc În lumea secretelor, a intrigii si a falsei sfintenii.
Acest model, aratat ĂŽn”Istoria secreta a iezuitilor”, poate fi vazut, din punct de vedere spiritual, ĂŽn carturarii, fariseii si saducheii din timpul lui Isus Hristos.
Acelasi duh rau i-a facut pe imperatorii romani sa dea cele zece decrete ucigatoare prin care a fost persecutata biserica primara.
âParintii bisericiiâ au luat seama mai mult la stravechiul system babilonian, la teologia ebraica si la filozofia greceasca.
Ei cu totii au pervertit cele mai multe din ĂŽnvataturile lui Hristos si ale apostolilor si au pavat drumul pe care masina romano-catolica a venit la existent.
In modul cel mai pios, ei au atacat, au pervertit, au adaugat si au scos din Biblie.
Acest duh religios anticrestin care a lucrat prin ei se poate vedea acum din nou când Ignatiu de Loyola a creat Ordinul iezuitilor, cu scopul secret de a Îndeplini doua deziderate majore ale institutiei romano-catolice:
1. puterea politica universala si
2. o biserica universala, ca ĂŽmplinire a proorociei din Apocalipsa cap.6, 13, 17 si 18.

La vremea aparitiei pe scena a lui Ignatiu de Loyola, reforma protestanta cauzase pagube serioase sistemului romano-catolic.
Ignatiu de Loyola a ajuns la concluzia ca singura cale prin care „biserica” sa putea supravietui, era ĂŽntarirea canoanelor si doctrinelor puterii temporare a papei si institutiei romano-catolice; nu numai prin distrugerea vietii fizice a oamenilor, cum facusera preotii dominicani prin Inchizitie, ci prin infiltrarea si penetrarea fiecarui sector al vietii omului.
Protestantismul trebuia cucerit si folosit ĂŽn beneficiul papei. Aceasta a fost, printre altele, propunerea lui Ignatiu de Loyola facuta Papei Paul al III-lea.

Imediat iezuitii au trecut la treaba infiltrându-se În secret În TOATE gruparile protestante, inclusiv În familiile lor, la locurile lor de munca, spitale, scoli, licee,universitati, etc.
Astazi, iezuitii aproape ca si-au ĂŽndeplinit misiunea.
Biblia aseaza puterea unei biserici locale În mâna unui om al lui Dumnezeu, un pastor adevarat. Dar iezuitii vicleni au reusit de-a lungul anilor sa Îndeparteze aceasta putere Înspre mâinile conducatorilor denominatiunilor, iar acum au Împins toate denominatiunile protestante În bratele Vaticanului.
Aceasta este exact ceea ce si-a propus Ignatiu de Loyola: o biserica universala si sfârsitul protestantismului.
Citind „Istoria secreta a iezuitilor”, veti observa o paralela ĂŽntre domeniul religios si cel politic.
Autorul, Edmond Paris, pune În evidenta penetrarea si infiltrarea iezuitilor În guvernele si natiunile lumii pentru a manipula cursul istoriei prin ridicarea dictatorilor si slabirea democratiei,cum ar fi În Statele Unite, pavând astfel drumul pentru anarhia sociala,politica, morala, militara, educationala si religioasa.
Fiii lui Loyola sunt astazi â si putem spune mai mult ca niciodata â aripa conducatoare a bisericii romane. La fel de bine, sau chiar mai bine camuflati, ei ramân cei mai âultramontanistiâ, discreti dar eficienti agenti ai Sfântului Scaun ĂŽn toata lumea, campioni ai politicii lui, arma secreta a papalitatii. Acest sistem ocult a ĂŽnceput acum patru secole ca âlucrând spre slava lui Dumnezeuâ, dar de fapt pentru slava papilor.
In ciuda unei tendinte spre „laicizare”, ĂŽn ciuda unui progres spre rationalism care reduce putin domeniul „dogmelor”, biserica romana nu poate renunta la telul ei de la ĂŽnceput: sa adune sub crucea ei toate, toate natiunile de pe glob.
Aceasta „misiune” uriasa trebuie sa continue orice s-ar ĂŽntâmpla, printre „pagâni” ca si printre „crestinii separati”. Clerul are sarcina sa mareasca turma credinciosilor prin convertirea „ereticilor” si a „pagânilor”. Ei trebuie sa pastreze sau sa câstige, sa apere sau sa atace â iar ĂŽn linia ĂŽntâi a frontului este aceasta garda mobila: âSocietatea lui Isusâ â iezuitii.
Concret vorbind, aceasta societate nu este nici laica, nici angajata, ĂŽn termenii Constitutiei ei, ci este un fel companie rafinata care intervine acolo si unde este necesar, ĂŽn biserica si ĂŽn afara ei, de fapt âautoritatea cea mai calificata, cea mai perseverenta, cea mai de temut si cea mai convinsa a papeiâ, asa cum scrie unul din cei mai buni istorici (A. Michel).
Vom vedea cum s-a format acest corp de „ieniceri”, ce servicii imense a facut el papalitatii. Vom vedea cât zel s-a depus pentru a-l face indispensabil institutiei pe care o servea, exercitând o asemenea influenta asupra ei, ĂŽncât Generalul ei a fost numit pe buna dreptate ” eminenta cenusie”, astfel ca a devenit tot mai dificil sa se distinga, ĂŽn guvernarea bisericii, ĂŽntre autoritatea papei si cea a puternicului sau ajutor.
Unul din factorii care au jucat un rol important ĂŽn viata internationala a acestui secol plin de confuzie si revolutii â un factor decisiv si unanim recunoscut â a fost ambitia bisericii romane.
Dorinta ei de secole de a se extinde spre Est, a facut din ea un aliat al pan-germanismului si un complice la Încercarea acestuia de a obtine suprematia În 1914 si 1939,aducând moartea si distrugerea peste populatia Europei.
Publicul este ĂŽn totala necunostinta de coplesitoarea responsabilitate pe care o poarta Vaticanul si iezuitii si ĂŽn declansarea celor doua razboaie: o situatie care poate fi explicata partial prin imensele resurse financiare care sunt la dispozitia Vaticanului si ale iezuitilor, ceea ce le da putere ĂŽn asa de multe domenii, ĂŽn special de la ultimul razboi.
Studiul pe care-l facem este bazat pe documente de arhiva autentice, publicatii (interviuri) ale unor personalitati politice cunoscute,diplomati, ambasadori si scriitori eminenti, cei mai multi fiind catolici cu document de atestare.
Aceste marturii si documente constituie o acuzatie zdrobitoare si, pâna acum, nici un apologet nu a Încercat sa le atace.

Pe 1 mai 1938, ziarul âMercure de Franceâ ne aminteste de ceea ce ne fusese spus patru ani mai devreme: âMercure de Franceâ din 15 ianuarie 1934 a spus â si nimeni nu l-a contrazis â ca Pius al XII lea a fost cel care l-a „creat” pe Hitle. El a venit la putere nu prin mijloace legale, ci pentru ca papa a influentat Zentrum (partid catolic german)…
âVa dam binecuvântarea apostolica din toata inima Conducatorului general, voua si ajutoarelor voastre, si tuturor membrilor Societatii lui Isusâ (âL’Osservatore Romanoâ,20 octombrie 1961).
Si din partea papei Paul VI: âDin vremea reasezarii ei, aceasta familie religioasa se bucura de ajutorul lui Dumnezeu si s-a ĂŽmbogatit rapid ĂŽn propasire… membrii Societatii au ĂŽndeplinit sarcini foarteimportante, toate spre slava lui Dumnezeu si ĂŽn beneficiul religiei catolice… biserica are nevoie de soldati ai lui Hristos de valoare, ĂŽnarmati cu o credinta cutezatoare, gata sa ĂŽnfrunte dificultatile… iata de ce avem nadejdea ĂŽn ajutorul pe care-l va aduce activitatea voastra… fie ca noua era sa gaseasca Societatea pe aceeasi cale nobila pe care a pasit si ĂŽntrecut. â Dat la Roma, lânga Sf. Petru, pe 20 august 1964, ĂŽn cel de aldoilea an al pontificatuluiâ (L’Osservatore Romanoâ, 18 septembrie 1964).
Pe 29 octombrie 1965, „L’Osservatore Romano” anunta: âParintele Arrupa, Generalul iezuit, a celebrat Sfânta Liturghie pentru Conciliul ecumenic pe 16 octombrie 1965â.

Iata si apoteoza eticii papale â anuntul beatificarii simultane a lui Pius XII si Ioan XXIII: âSpre ĂŽntarirea noastra ĂŽn lupta pentru ĂŽnnoire spirituala, am decis sa ĂŽncepem actiunile de beatificare ale acestor doi pontifi care ne sunt atât de dragi nouaâ â Papa Paul VI. (âL’OsservatoreRomanoâ, 26 noiembrie 1965 ).

Fie ca aceasta carte sa descopere tuturor cititorilor adevarata natura a stapânitorului roman, ale carui cuvinte sunt atât de dulci, pe cât le sunt de feroce actiunile sale secrete.
Ignatiu de Loyola
Fondatorul Societatii lui Isus, spaniolul basc don Inigo Lopez de Recalde, s-a nascut În castelul din Loyola, provincia Guipuzcoa, În anul1491. A fost unul din cele mai ciudate tipuri de calugar-soldat pe care l-a produs vreodata lumea catolica; dintre toti fondatorii de ordine religioase, el este acela a carui personalitate a lasat cea mai puternic urma (pecete)asupra gândirii si comportamentului ucenicilor si succesorilor sai. Acesta poate fi motivul pentru care aceasta nota distinctiva este reala, pâna la asemanarea fizica.
Dl. Folliet contrazice acest lucru dar multe documente dovedesc permanenta tipului âiezuitâ de-a lungul veacurilor.
Cea mai amuzanta marturie se gaseste la Muzeul Guimet; pe un fundal auriu reprezentând tabloul secolului al XVI-lea, un artist japonez a pictat â cu tot umorul acestei rase de oameni â debarcarea portughezilor si ĂŽn special a fiilor lui Loyola, ĂŽn insulele Japoniei.
Uimirea acestui iubitor al naturii si aculorilor vii este evidenta În felul cum reprezinta umbrele negre si lungi,cu fetele grave, pe care a Înghetat toata aroganta stapânitorului fanatic.
Asemanarea dintre lucrarea artistului oriental din sec. XVI si lucrarile lui Daumier (pictor francez sec. XIX) este izbitoare. La fel ca multi alti „sfinti”, Inigo â care mai târziu si-a latinizat numele, devenind Ignatius â nici pe departe nu parea a fi predestinat sa-si ilumineze contemporanii.
Tineretea sa furtunoasa fost plina de greseli si chiar de „crime odioase”. Un raport al politiei spune ca era âperfid, brutal,razbunatorâ. âUn soldat nesupus si ĂŽngâmfatâ, a spus unul din confidentii lui â âa dus o viata dezordonata ĂŽn ce priveste femeile, jocurile de noroc si duelurileâ, a adaugat secretarul sau, Polanco.
Toate acestea ne sunt relatate de catre unul din fii sai spirituali, R.P. Rouquette, care a ĂŽncercat sa scuze si sa explice acest temperament vulcanic, care a fost transformat mai târziu âspre o si mai mare slava a lui Dumnezeuâ.
Asa cum a fost cazul multor eroi ai bisericii romano-catolice, a fost necesara o lovitura fizica violenta pentru a-i schimba personalitatea.
A Început ca paj al trezorierului de Castilia, pâna la caderea În dizgratie a acestuia. Apoi a intrat În slujba Viceregelui de Navara. A dus o viata de om al curtii domnesti, pâna când si-a Început viata de soldat aparând Pampeluna Împotriva francezilor condusi de Contele de Foix. Rana care i-a decis viitorul a primit-o În timpul acestui asediu.
Cu un picior zdrobit de unglont, el a fost dus de francezii victoriosi la fratele lui, Martin Garcia, ĂŽn castelul Loyola. Acum a ĂŽnceput martirajul unei interventii chirurgicale fara anestezie, prin care a trebuit sa treaca de doua ori, caci prima data nu a reusit. Piciorul a trebuit rupt din nou si reasezat. In ciuda acestor interventii, Ignatiu a ramas schiop.
Se ĂŽntelege ca el avea nevoie de o asemenea experienta puternica, care sa-i produca o cadere nervoasa.
„Darul lacrimilor” care i-a fost dat „din belsug” â si ĂŽn care biografii lui vad un har de sus â a fost poate rezultatul puternicei sale naturi emotionale,care de atunci ĂŽncolo l-a afectat tot mai mult. Singura lui distractie ĂŽn timpul când a stat ĂŽntins ĂŽn pat ĂŽn durere a fost citirea âVietii lui Hristosâ si a âVietii sfintilorâ , singurele carti care segaseau ĂŽn castel.
Fiind practic needucat si ĂŽnca sub efectul teribilului soc, suferintele crucificarii lui Hristos si martirajul sfintilor au avut un impact de nesters asupra lui; aceasta obsesie l-a condus pe luptatorul schiop pe calea apostolatului. âEl punea cartile deoparte si visa cu ochii deschisi. Un caz clar de visare ĂŽn stare treaza; aceasta era o continuare ĂŽn anii maturitatii a jocului imaginar din copilarie… daca lasam sa invadeze psihicul, rezultatul va fi nevroza si renuntarea la vointa; ĂŽn felul acesta realul ocupa locul secundâ(R.P. Rouquette).
    La prima vedere este greu sa aplici un asemenea diagnostic la fondatorul unui ordin atât de activ, sau la alti „mari mistici” si creatori de societati religioase, mai toti având mari capacitati organizatorice. Dar aflam ca toti au fost incapabili sa reziste imaginatiei lor foarte active si,pentru ei, imposibilul a devenit posibil.
Iata ce mai spune acelasi autor despre acest subiect: âAs vrea sa subliniez consecinta practicarii misticismului de catre o persoana cu o inteligenta sclipitoare. O minte slaba care patrunde ĂŽn misticism se afla pe un teren periculos, dar un mistic inteligent prezinta un si mai mare pericol,caci intelectul sau lucreaza ĂŽntr-un fel mai larg si mai adânc.
Când misticul predomina asupra realului ĂŽntr-o inteligenta activa, acesta duce la fanatism; o infestare a vointei care va suferi de o marire unilaterala si distorsiuneâ.

    Ignatiu de Loyola a fost un exemplu de prima clasa de âmisticism activâ si âdistorsiune a vointeiâ.
Desigur, transformarea razboinicului ĂŽn”general” al celui mai militant ordin al bisericii romane, a fost foarte lenta. Au fost multi pasi ezitanti ĂŽnainte sa-si gaseasca adevarata vocatie.
Nu este intentia noastra sa-l urmarim prin toate aceste stadii. Sa reamintim numai punctele principale:
– ĂŽn primavara lui 1522 a parasit vechiul castel, hotarât sa devina un sfânt ca cei ale caror fapte le citise.
– Pe lânga aceasta, nu-i aparuse Fecioara ĂŽnsasi ĂŽntr-o noapte, tinând ĂŽn brate pepruncul Isus?
    Dupa o spovedanie completa la manastirea din Montserrat, a planuit sa plece la Ierusalim.
Ciuma bântuia la Barcelona si, cum orice trafic maritim era oprit, a trebuit sa stea la Manresa aproape un an. Acolo si-a petrecut tot timpul ĂŽn rugaciuni, posturi, auto flagelari, practicând tot felul de mortificari, aparând mereu ĂŽn fata âcurtii de penitentaâ, desi confesiunea lui la Montserrat se pare ca a tinut trei zile ĂŽntregi; o asemenea confesiune completa ar fi trebuit sa fie suficienta pentru un pacatos mai putin scrupulos.
Toate acestea arata foarte clar starea mintala si nervoasa a omului.
Eliberat ĂŽn sfârsit de obsesia pacatului prin decizia pe care o luase â acesta fiind un truc al Satanei â el s-a dedicat complet viziunilor abundente si variate care ĂŽi hartuiau mintea febrila.
âDatorita unei viziuni â spune H. Boehmer â a ĂŽnceput iarasi sa manânce carne; o serie ĂŽntreaga de viziuni i-au descoperit tainele dogmelor catolice si l-au ajutat sa le traiasca cu adevarat: astfel, a meditat la Trinitate sub forma unui instrument muzical cu trei corzi; taina creatiei lumii prin „ceva” ca o ceata si lumina care a iesit dintr-o raza desoare; miraculoasa coborâre a lui Hristos ĂŽn euharistie, ca izbucniri delumina care intra ĂŽn apa sfintita, când preotul o ridica si se roaga pentru ea; natura umana a lui Hristos si sfânta Fecioara, sub forma unui trup de o albeata orbitoare; si, ĂŽn sfârsit, Satan, ca o forma serpuitoare si lucitoare, asemanatoare cu o multitudine de ochi scânteietori si misteriosiâ.
Nu este acesta ĂŽnceputul binecunoscutei creatii iezuite (picturi si sculpturi) de idoli?
Dl. Boehmer adauga ca acest ĂŽnteles adânc al dogmelor i-a fost descoperit ca un har deosebit de sus, printr-o intuitie transcendenta. âMulte taine ale credintei si stiintei i-au devenit dintr-o data clare si mai târziu el a pretins ca a ĂŽnvatat ĂŽn acele scurte momente mai mult decât ĂŽn tot timpul studiului sau; totusi, el nu a fost niciodata ĂŽn stare sa explice care au fost acele taine care i-au devenit deodata clare. Era numai o amintire cetoasa, un sentiment a ceva miraculos, ca si cum ĂŽn acel moment el devenise âun alt om cu o alta inteligentaâ.
Toate acestea pot fi rezultatul unei dezordini nervoase si poate fi asemanata cu ceea ce se Întâmpla cu fumatorii de opiu si cei ce Înghit hasis: aceasta extindere a eu-lui, aceasta iluzie de Înaltare dincolo de ceea ce este real, o senzatie de stralucire care lasa numai o amintire ametitoare.
Viziunile exaltante si iluminarile l-au ĂŽnsotit ĂŽn permanenta ĂŽn viata pe acest mistic. âEl nu s-a ĂŽndoit niciodata de realitatea acestor viziuni. El l-a gonit pe Satan cu un bat, la fel cum ar fi facut-o cu un câine turbat; vorbea cu Duhul Sfânt asa cum un om vorbeste cu altul; cerea acordul lui Dumnezeu, al Trinitatii si al Madonei asupra tuturor proiectelor sale si izbucnea ĂŽn lacrimi de bucurie când ei ĂŽi apareau. ĂŽn asemenea situatii, el avea o stare de beatitudine cereasca; cerurile ĂŽi erau deschise, si dumnezeirea era vizibila. si perceptibila pentru elâ (H. Boehmer).
Nu este acesta cazul unei persoane care halucineaza?
Cum pot aparea trei persoane În dumnezeire, când Dumnezeu este Unul si nimeni, nici un prooroc si nici un apostol n-au vazut decât pe Acela care se descoperea?
Aceasta dumnezeire trinitara vizibila si perceptibila o vor oferi ĂŽn mod constant omenirii fiii lui Loyola â nu numai din motive politice, bizuindu-se si flatând ĂŽnclinatia adânc ĂŽnradacinata ĂŽn inima oamenilor pentru idolatrie â dar si din convingere, fiind bine si sincer ĂŽndoctrinati.
    Inca de la Început, misticismul medieval a prevalat În Societatea lui Isus; el este Înca cel ce anima Ordinul, În ciuda aspectelor lumesti, intelectual si educationale asumate cu destula rapiditate.
Axioma lui de baza este âTotul pentru totiâ.
Artele, literatura, stiinta si chiar filozofia au fost mai degraba mijloace sau curse cu care prind sufletele, ca indulgentele pentru care au fost adesea acuzati.
Pentru acest ordin, nu exista domeniu al slabiciunii omenesti asupra caruia sa nu se poata actiona, spre a incita spiritul si vointa spre renuntare si ĂŽntoarcere la un devotament linistit si copilaresc.

    Asa ca ei au actionat ĂŽnspre a instaura âImparatia lui Dumnezeuâ ĂŽn conformitate cu propriul lor ideal: o mare turma sub crucea Sfântului Parinte.
Ca oameni Învatati au avut un asemenea ideal anacronic, este foarte ciudat, deci este de netagaduit ca asa este si este confirmarea unui fapt trecut adesea cu vederea: preeminenta emotiilor În viata spiritului. Pe lânga aceasta, Kant a spus ca fiecare filozofie este expresia temperamentului sau caracterului filozofului.
Inafara metodelor individuale, „temperamentul” iezuit pare mai mult sau mai putin uniform ĂŽn rândurile lor. âUn amestec de pietate (evlavie) si diplomatie, ascetism si ĂŽntelepciune lumeasca, misticism si calcul rece; asa cum a fost caracterul lui Loyola, la fel este si „marca” acestui ordinâ (J.Huber, âIezuitiiâ, pag.127).
Mai ĂŽntâi, fiecare iezuit a ales acest ordin deosebit din cauza propriei lui ĂŽnclinatii naturale; dar el a devenit cu adevarat un „fiu” al lui Loyola dupa probe aspre si un antrenament sistematic care dura nu mai putin de 14 ani. In acest fel, paradoxul acestui ordin a continuat timp de patru sute de ani: un ordin care se straduieste sa fie âintelectualâ dar, ĂŽn acelasi timp, a fost ĂŽntotdeauna â ĂŽn biserica romana si ĂŽn societate â campionul rânduielilor celor mai stricte.

    Când a sosii vremea sa paraseasca Monresa, Ignatiu nu-si putea prevede viitorul, dar un lucru era sigur: teama privind propria lui mântuire nu mai era prima lui grija; mai degraba ca misionar decât ca pelerin, el pleaca spre Tara Sfânta În martie 1523.
A ajuns la Ierusalim pe 1septembrie, dupa multe aventuri, de unde a trebuit sa plece curând la ordinele conducatorului franciscan al provinciei, care nu dorea ca pacea firava dintre crestini si turci sa fie periclitata de un prozelitism prematur.
Misionarul dezamagit s-a ĂŽntors prin Venetia, Genova si Barcelona ĂŽn drumul sau spre Universitatea din Alcala, unde si-a ĂŽnceput studiile teologice; acolo si-a ĂŽnceput âvindecarea sufletelorâ ĂŽn mijlocul ascultatorilor voluntari.
âIn aceste adunari, cea mai comuna manifestare de evlavie a sexului slab era lesinul; astfel, ne dam seama ce greu ĂŽi era sa aplice metodele sale religioase si cum propaganda sa ferventa a dat nastere curiozitatii si suspiciunii inchizitorilorâ.
In aprilie 1527, Inchizitia l-a aruncat pe Ignatiu În Închisoare, urmând a-l judeca sub Învinuirea de erezie. Ancheta a examinat incidentele ciudate din mijlocul devotatilor lui, strania afirmatie a acuzatului privind minunata putere a castitatii ce i-a fost data, precum si bizarele sale teorii privind diferente dintre pacatele de moarte si cele care se pot ierta.
Eliberat, dar interzicându-i-se sa mai tina Întâlniri, Ignatiu a placat la Salamanca unde curând si-a reluat aceleasi activitati.
Suspiciuni asemanatoare din partea inchizitorilor l-au dus din nou ĂŽn ĂŽnchisoare.
Eliberat cu conditia curmarii activitatii, a plecat la Paris pentru a-si continua studiile la Colegiul Montaigue.
Eforturile sale de a-si Îndoctrina studentii-ucenici În conformitate cu metodele sale speciale, l-au adus din nou În necazuri cu inchizitorii. Devenind mai prudent, el a continuat sa se Întâlneasca cu numai sase din prietenii lui de la colegiu, dintre care doi vor deveni unii din cei mai de seama membri: Salmeron si Lainez.
Ce era În el ca sa atraga atât de puternic pe tineri, la un student batrân?
Era idealul sau si putinul farmec pe care-l purta cu el: o carte mica, de fapt un jurnal, care, În ciuda scurtimii sale, a fost una care a influentat destinul umanitatii. Acest volum a fost tiparit de atâtea ori Încât nici nu se mai cunoaste numarul copiilor.
A fost de asemenea obiectul a peste 400 de comentarii.
Este manualul iezuitilor si ĂŽn acelasi timp rezultatul dezvoltarii interioare a stapânului lor. Se numeste: âExercitii spiritualeâ.
    Dl. Boehmer a scris mai târziu: âIgnatiu a ĂŽnteles mai bine decât orice alt conducator care l-a precedat ca cea mai buna cale de a educa un om pentru un anumit ideal este sa devii stapânul imaginatiei lui. Noi âĂŽmbibam ĂŽn el forte spirituale pe care mai târziu el nu le va mai putea elimina decât cu greu, forte care dureaza mai mult decât cele mai bune principii si ĂŽnvataturi; aceste forte pot iesi la suprafata dupa ani ĂŽn care nici sa nu fi fost observate, si sa devina atât de imperative ĂŽncât vointa este neputincioasa ĂŽn a li se opune si trebui sa le urmeze impulsul irezistibilâ (H. Boehmer).
Astfel, toate „adevarurile” dogmelor catolice vor trebui, nu numai sa se mediteze asupra lor, ci si traite si simtite de cel ce se devoteaza acestor âExercitiiâ, cu ajutorul unui „conducator”. Cu alte cuvinte, el va trebui sa retraiasca taina cu cea mai mare intensitate posibila.
Sensibilitatea candidatului se impregneaza cu aceste forte, a caror persistenta ĂŽn memoria si subconstientul lui va fi pe atât de puternica si ĂŽndelungata, pe cĂŽt de puternic a fost efortul de a le evoca si asimila. Pe lânga vaz, si celelalte simturi â auzul, mirosul, gustul si pipaitul â vor avea un rol de jucat.
Pe scurt, este mai degraba o autosugestie controlata
. Razvratirea ĂŽngerilor, izgonirea lui Adam si Eva din Paradis, judecata lui Dumnezeu, scenele si tablourile patimilor, sunt, cum ar spune cineva, retraite ĂŽn fata candidatului.
Scene dulci si fericite alterneaza cu cele mai sumbre, ĂŽntr-un ritm ales cu pricepere. Nu mai este nevoie sa spunem ca iadul are un rol important ĂŽn acest âspectacolâ, cu iazul de foc ĂŽn care sunt aruncati cei condamnati cu corul ĂŽngrozitor de strigate, cu mirosul mortal de sulf si flacari pârjolitoare. Si totusi, Hristos este acolo ĂŽntotdeauna ca sa-l sustina pe vizionar, care nu stie cum sa-I multumeasca pentru ca nu l-a aruncat deja ĂŽn iad ca sa plateasca pentru pacatele trecute.
Iata ce a scris Edgar Quinet: âNu numai viziunile sunt aranjate dinainte, ci deasemenea suspine, inhalatii, rasuflari erau notate ĂŽn carte. Pauzele si intervalele de tacere erau scrise ca o foaie de muzica. In caz ca nu ma credeti, voi cita: âAl treilea fel de rugaciune: prin masurarea cuvintelor si a perioadelor de tacereâ.
Acest mod deosebit de rugaciune consta ĂŽn exprimarea câtorva cuvinte ĂŽntre fiecare respiratie; si putin mai departe: âAsigurati-va sa tineti pauze egale ĂŽntre respiratii si sa rostiti cuvântul cu suspineâ, ceea ce ĂŽnseamna ca omul, inspirat sau nu, devine o masina care trebuie sa suspine, sa plânga, sa strige sau sa-si tina respiratia la momentul prescris si ĂŽn ordinea pe care experienta o arata a ficea mai profitabilaâ. Este de ĂŽnteles ca, dupa patru saptamâni devotate acestor exercitii intense cu un conducator ca singurul tovaras, candidatul ar fi copt pentru fazele urmatoare de sfarâmare si educare.
Iata ce spune Quinet despre creatorul unei asemenea metode halucinante: âStiti ce-l deosebeste pe el de toti ceilalti asceti din trecut? Faptul ca el se putea observa si analiza pe el ĂŽnsusi ĂŽn mod rece si calculat ĂŽn starea de rapire, ĂŽn timp ce pentru altii chiar si ideea de reflectie era imposibila.
Impunând ucenicilor actiuni care, pentru el, erau spontane, el avea nevoie de numai treizeci de zile pentru a frânge â cu aceasta metodaâ vointa si ratiunea, ĂŽn acelasi mod ĂŽn care un calaret ĂŽsi ĂŽnfrânge calul. El avea nevoie de numai treizeci de zile pentru a subjuga un suflet.
Notati ca iezuitismul s-a extins odata cu Inchizitia moderna: ĂŽn timp ce Inchizitia frângea trupul, exercitiile spirituale frângeau gândurile sub masina lui Loyolaâ (Michael si Guinet âIezuitiiâ, Paris 1845, pag.185-187) .
    In orice caz, cineva nu-si putea examina viata sa „spirituala” prea adânc, chiar si fara a avea onoarea de a fi un iezuit; metodele lui Loyola sunt recomandate ĂŽn special credinciosilor si preotilor, asa cum ne amintesc unii comentatori ca R.P. Pinard, autor al âRugaciunii mintii pentru totiâ; inspirat de Sfântul Ignatiu, acest ajutor valoros pentru suflet ar fi mai potrivit, credem noi, si mai explicit daca ar fi intitulat âInstrainareâ ĂŽn loc de âRugaciuneâ.
Fondarea Companiei.
âSocietatea lui Isusâ a fost constituita ĂŽn ziua de Inaltare, ĂŽn anul1534, ĂŽn capela bisericii Notre-Dame din Montmartre.
Ignatiu avea 44 de ani.
Dupa ce au luat cina (euharistia), conducatorul si tovarasii sai au jurat sa mearga În Tara Sfânta Îndata ce-si vor sfârsi studiile, spre a-i converti pe pagâni.
Dar anul urmator i-a gasit la Roma, unde papa organiza atunci o cruciada Împotriva turcilor, cu ajutorul Împaratului german si al Republicii Venetia. Astfel, papa le-a aratat cât de imposibil era de realizat planul lor din cauza cruciadei. Asa ca Ignatiu si tovarasii lui s-au dedicat lucrarii misionare În tarile crestine; la Venetia, modul sau de lucru a iscat din nou suspiciuni din partea inchizitorilor.
    Constitutia Companiei lui Isus a fost În sfârsit conceputa si aprobata la Roma de catre Papa Paul III, În anul1540.
Iezuitii s-au pus la dispozitia papei, promitându-i ascultare neconditionata. Invatatura, marturisirea, predicarea si lucrarea de ajutorare erau domeniile În care actiona noul Ordin.
Dar misiunile ĂŽn strainatate nu erau excluse, caci ĂŽn anul 1541, Francis Xavier si doi ĂŽnsotitori au parasit Lisabona pentru a merge sa evanghelizeze Orientul Indepartat.
In anul 1546 a fost lansat aspectul politic al carierei lor, când papa i-a ales pe Lainez si Salmeron sa-l reprezinte la Conciliul de la Trent, cu titlul de âteologi pontificaliâ. Dl. Boehmer scrie: âAtunci (la ĂŽnceput), Ordinul era folosit de papa doar temporar. Dar el si-a ĂŽndeplinit functiunile cu o asa promptitudine sizel, ĂŽncât deja sub papa Paul III a fost implantat puternic ĂŽn tot felul de activitati si a câstigat ĂŽncrederea Curiei pentru totdeaunaâ (H. Boehmer,pag.47-48).

    Increderea era pe deplin justificata; iezuitii, si Lainez În special, Împreuna cu prietenul lor devotat, cardinalul Morone, au devenit campionii perfizi si neobositi ai autoritatii pontificale si ai intangibilitatii dogmelor Întimpul celor trei sesiuni ale Conciliului care s-a Încheiat În 1562.
Prin manevrele lor inteligente si dialectica lor, ei au reusit sa ĂŽnvinga opozitia si toate cererile âereticilorâ: casatoria preotilor, Cina cu cele doua elemente, folosirea limbii indigene la slujbele religioase si, ĂŽn special, reforma papalitatii.
Numai reforma manastirilor a fost retinuta pe agenda de lucru. Lainez Însusi, printr-un contraatac viguros, a sustinut infailibilitatea pontificala, care a fost decretata, trei secole mai târziu de Conciliul de la Vatican (1870).
Sfântul Scaun a iesit Întarit din aceasta criza, multumita actiunilor viguroase ale iezuitilor.
    Spiritul luptator s-a dezvoltat din ce În ce mai mult pe masura ce timpul a trecut. Pe lânga misiunile În strainatate, activitatile fiilor lui Loyola au Început sa se concentreze asupra sufletelor oamenilor, În special printre cei din patura conducatoare.
Politica devine principalul lor domeniu de activitate, toate eforturile „conducatorilor” concentrându-sespre un tel unic: supunerea ĂŽntregii lumi fata de papalitate â si pentru a atinge acest scop, „capii” trebuiau cuceriti mai ĂŽntâi.
Armele lor ĂŽn atingerea scopului propus erau: sa devina confesorii celor puternici si ai conducatorilor si sa se ocupe de educatia copiilor lor. In felul acesta,prezentul era asigurat iar viitorul era pregatit.
Foarte curând, Sfântul Scaun si-a dat seama de vigoarea pe care o aducea acest nou ordin.
La ĂŽnceput, numarul membrilor lui era limitat la 60, dar aceasta restrictie a fost anulata foarte prompt.
In 1556, când Ignatiu a murit, fiii lui activau ĂŽn mijlocul pagânilor din India, China, Japonia, Lumea Noua, dar si ĂŽn Europa: Franta, Germania de Sud si de Vest, unde ei luptau ĂŽmpotriva âerezieiâ, ĂŽn Spania, Portugalia, Italia, sichiar ĂŽn Anglia, unde au ajuns prin Irlanda. Istoria lor, plina de necazuri, va fi cea a unei retele âromaneâ pe care ei au ĂŽncercat ĂŽn permanenta sa o ĂŽntinda asupra lumii, si ale carei fire vor fi mereu rupte si refacute.
    âSa nu uitam â scrie iezuitul Rouquette â ca din punct de vedere istoric, ultramontanismul a fost afirmarea concreta a universalismului. Universalismul atât de necesar ar fi fost un cuvânt gol daca nu ar fi dus la o coeziune concreta sau supunere a crestinismului: iata de ce voia Ignatiu ca echipa sa sa fie la dispozitia papei… si sa fie o campioana a unitatii catolice, unitate care putea fi asigurata numai prin supunerea efectivafata de loctiitorul lui Hristosâ (R.P. Rouquette)
Iezuitii voiau sa impuna absolutismul monarhic În biserica romana si ei l-au mentinut În societatea civila, privindu-i pe monarhi ca reprezentanti temporari ai Sfântului Parinte, adevaratul cap al crestinatatii; atât timp cât monarhii erau pe deplini ascultatori si docili fata de stapânul comun,iezuitii le erau cei mai credinciosi sustinatori. Pe de alta parte, daca acesti printi se razvrateau, ei gaseau În iezuiti cei mai vajnici dusmani.
    In Europa, ĂŽn orice loc ĂŽn care interesele Romei impuneau ridicarea norodului ĂŽmpotriva regilor lor, sau daca acesti stapânitori temporari luau decizii care stânjeneau biserica, conducerea bisericii stia ca nu gaseste pe cineva mai capabil, perfid sau ĂŽndraznet când este vorba de intriga, propaganda sau chiar revolta deschisa, decât Societatea lui Isus (Rene Fulop Miller, âIezuitii si secretul puterii lorâ).
Am vazut cum fondatorul acestei companii, prin spiritul exercitiilor, era destul de ĂŽnapoiat ĂŽn misticismul sau simplist, ĂŽn disciplina ecleziastica si, ĂŽn general, ĂŽn conceptia sa despre subordonare.
Constitutia si âExercitiileâ, lucrari de baza ale acestui sistem, nu lasa nici o ĂŽndoiala asupra acestui subiect. Indiferent ce ar spune discipolul lui â ĂŽn special astazi, când ideile moderne asupra acestei teme sĂŽnt total diferite âsupunerea neconditionata era pe primul loc ĂŽn legea acestui Ordin. Dl.Folliet ar putea pretinde ca vede ĂŽn ea doar o âsupunere religioasaâ, necesara oricarei adunari religioase; R.P. Rouquette scrie cu ĂŽndrazneala: âDeparte de a fi o limitare a omului, aceasta supunere constienta si debuna voie este culmea libertatii… o eliberare de sub robia eu-luiâ. Cineva trebuie doar sa citeasca aceste texte pentru a ĂŽntelege extremismul, daca nu caracterul monstruos al acestei ĂŽnrobiri a sufletului si spiritului impuse de iezuiti, care ĂŽi facea ĂŽntotdeauna instrumente docile ĂŽn mâinile superiorilor lor si dusmani ai oricarei forme de libertate. âFaimoasa formulare perinde ac cadaver (ca un cadavru ĂŽn mâna celui ce-l tine) poate fi gasita ĂŽn toata literatura spiritualaâ, dupa cum sustine dl. Folliet, si chiar ĂŽn scrierile orientale.
Iezuitii trebuie sa fie ĂŽn mâinile superiorilor lor ca un toiag ĂŽn mâna celui ce-l ridica, ca un bulgare de ceara care poate fi modelat oricum, ca un mic crucifix care poate firidicat si miscat dupa dorintaâ.
Aceste formulari placute sunt destul de lamuritoare. Remarcile si explicatiile creatorului acestui ordin ĂŽnlatura orice ĂŽndoiala asupra adevaratului lor ĂŽnteles.
Pe lânga acestea, la iezuiti nu numai vointa, dar si ratiunea si scrupulele morale trebuiau sacrificate acestei virtuti primordiale care este supunerea neconditionata.
Aceasta este âfortificatia cea mai puternica a Societatii lui Isusâ, a spus Borgia.âSa fim convinsi ca totul este bine si corect când este poruncit de superiorâ, scrie Loyola. Si din nou: âChiar daca Dumnezeu ti-ar da un animal fara minte ca stapân, sa nu eziti sa i te supui ca unui stapân si conducator, pentru ca Dumnezeu a poruncit sa fie asaâ.
    Si acum ceva si mai tare: iezuitul trebuie sa vada În superiorul sau nu un om care greseste, ci pe Hristos Însusi.
Huber, profesor de teologie catolica ĂŽn MĂźnchen, autorul uneia dintre cele mai importante lucrari despre iezuiti, ascris: âIata un fapt dovedit: Constitutia Ordinului repeta de 500 de ori ca ĂŽn persoana Generalului trebuie vazut Hristosâ (J. Huber, âIezuitiiâ, pag.71-73).

    Disciplina Ordinului, asimilata adesea cu cea militara, depaseste realitatea: âSupunerea militara nu este echivalenta cu supunerea neconditionata iezuita; cea din urma este mai larga, cuprinzând omul ĂŽn ĂŽntregime si nu este satisfacuta ca cea dintâi cu un act exterior, ci cere sacrificarea vointei si punerea la o parte a judecatii personaleâ (J. HuberâIezuitiiâ pag.71-73).
Ignatiu ĂŽnsusi a scris ĂŽntr-o scrisoare adresata iezuitilor portughezi: >b>âNoi trebuie sa vedem negrul ca alb, daca biserica o spune asaâ. Asa arata âculmea libertatiiâ si âeliberarea din robia eu-luiâ, ridicata ĂŽn slavi mai ĂŽnainte de R.P. Rouquette.
Intr-adevar, iezuitul era eliberat de sine devenind total supus stapânului sau; orice Îndoiala sau scrupul Îi era imputat ca pacat.
H. Boehmer scria: âIn anexele la Constitutie, superiorii erau sfatuiti sa ordone subalternilor, ca Dumnezeu lui Avraam, lucruri aparent criminale, pentru a-i pune la ĂŽncercare; dar ei trebuiau sa dramuiasca ĂŽncercarile dupa puterea fiecaruia. Nu este greu sa-ti imaginezi care ar fi rezultatul unei asemenea educatiiâ (Gabriel Monod, ĂŽn introducerea lacartea lui H. Boehmer, âIezuitiiâ).
    Suisurile si coborisurile iezuitilor – nu exista tara din care sa nu fi fost alungati â depun marturie asupra pericolului pe care-l reprezenta si care a fost recunoscut de toate guvernele, chiar si catolice.
Prin infiltrarea ĂŽn rândul claselor conducatoare ca ĂŽnvatatori, a unor oameni devotati orbeste cauzei lor, Compania â campioana a universalismului si deci a ultramontanismului â a fost recunoscuta ĂŽn mod inevitabil ca o amenintare la adresa autoritatii civile, activitatea Ordinului ĂŽndreptându-se din ce ĂŽn ce mai mult spre politica.
Pe o cale paralela, ceea ce numim âspiritul iezuitâ, s-a dezvoltat si ĂŽn mijlocul membrilor Ordinului.
Fara ĂŽndoiala, fondatorul Ordinului, inspirat ĂŽn principal de necesitatile misiunilor din tara si din strainatate, nu a uitat sa dezvolte abilitatea oamenilor sai. Iata ce a scris el ĂŽn âSententiae asceticaeâ: âO abilitate inteligenta ĂŽmpreuna cu o puritate mediocra, este mai buna decât o mare sfintenie cuplata cu o mai slaba abilitate. Un bun pastor de suflete trebuie sa stie cum sa ignore multe lucruri si sa nu pretinda ca le ĂŽntelege. Odata ce el este stapân al vointelor, el este ĂŽnstare sa-si conduca ucenicii oriunde vrea el. Oamenii sunt absorbiti ĂŽn ĂŽntregime de interese trecatoare, asa ca nu trebuie sa le vorbim prea apasat despre sufletele lor: asta ar fi ca si cum a-i arunca cârligul fara momealaâ.
Chiar si expresia fetii pe care trebuiau s-o aiba fiii lui Loyola este aratata: âEi trebuie sa-si tina capul putin coborât, fara a-l ĂŽnclina ĂŽn stânga sau ĂŽn dreapta; ei nu trebuie sa se uite ĂŽn sus, si când vorbesc cu cineva, nu trebuie sa-l priveasca drept ĂŽn ochi, ci ĂŽn asa fel ca sa-l vada dintr-o parte, indirectâ (Pierre Dominique, âPolitica iezuitilorâ – Paris 1955,pag.37).
Urmasii lui Loyola au ĂŽnvatat bine aceasta lectie si au aplicat-o pe scara larga pentru atingerea scopurilor lor.
    Dupa 1558, Lainez, subtilul tactician de la Conciliul de la Trent, a devenit General al Ordinului, având puterea (autoritatea) de a organiza Ordinul asa cum era inspirat.
Impreuna cu Salmeron, a scris âDeclaratiileâ,care au fost adaugate la Constitutie ca sa formeze comentariile. Acestea accentuau si mai puternic despotismul generalului care era ales pe viata.
Un consilier, un guvernator si asistentii care ĂŽsi aveau si ei sediul la Roma, ĂŽl ajutau ĂŽn administrarea Ordinului, care atunci era ĂŽmpartit ĂŽn cinci congregatii: Germania, Franta, Spania, Anglia si America.
Aceste congregatii erau, la rândul lor, Împartite În provincii, care grupau diferite localuri ale Ordinului. Numai consilierii si asistentii erau numiti de congregatie.
Generalul Ordinului numea toate celelalte posturi, emitea ordonante care nu modificau Constitutia, administra averea Companiei cum voia si directiona activitatile ei, fiind raspunzator numai Înaintea papei. Acestei militii atât de strâns legata de seful ei si care avea nevoie de o mare autonomie pentru a-si concretiza actiunile, papa i-a acordat unele privilegii ce par exorbitante În comparatie cu cele ale altor ordine religioase. Prin Constitutia lor, iezuitii erau exceptati de la regulile vietii monahale.
De fapt, ei erau calugari traind âĂŽn lumeâ si, priviti ĂŽn exterior, nimic nu-i distingea de preotimea clasica. Dar, contrar acesteia si altor ordine religioase, ei nu erau supusi autoritatii episcopului.
Inca din 1545, o bula a papei Paul III i-a ĂŽmputernicit sa predice, sa asculte confesiunile, sa acorde sacramentele si sa spuna liturghia. Singura slujba pe care n-o puteau tine era casatoria. Ei aveau puterea sa ierte pacatele, sa schimbe legamintele (juramintele) cu unele mai usor de ĂŽndeplinit, sau chiar sa le anuleze. Dl. Gaston Bally scrie: âPuterea generalului ĂŽn ceea ce priveste iertarea pacatelor si dispensele era chiar mai mare. El putea ridica orice pedeapsa a vreunui membru al Societatii, ĂŽnainte sau dupa intrarea lui ĂŽn Ordin; el putea absolvi toate pacatele lor, chiar si pacatul ereziei, a schismei, a falsificarii scrierilor apostolilor, etc… Generalul ĂŽi absolva â personal sau prin delegat â pe toti cei ce sĂŽnt sub autoritatea lui si care sĂŽnt excomunicati, suspendati sau sub interdictie si ale caror fapte nu sĂŽnt cunoscute, ĂŽnafara de tribunalul papal, de prea multi… El, deasemenea,absolva de bigamie, pagube cauzate altora, crima, asasinat… atât timp cĂŽt aceste fapte rele nu sĂŽnt cunoscute public si nu fac obiectul vreunui scandalâ (Gaston Bally âIezuitiiâ pag.11-13).

    In sfârsit, papa Grigore XIII a dat dreptul Companiei sa faca comert si sa se ocupe de activitati bancare, drept de care ea s-a folosit foarte mult mai târziu. Aceste dispense si puteri fara precedent erau pe deplin garantate Companiei. âPapii au cerut chiar regilor si suveranilor sa garanteze si sa apere aceste privilegii; ei amenintau cu marea excomunicare pe cei ce le-ar atinge.
In 1574, o bula a papei Pius V a dat dreptul generalului de a aduce la starea initiala aceste privilegii, ĂŽmpotriva tuturor ĂŽncercarilor de a fi modificate sau micsorate, chiar daca asemenea modificari erau documentate prin revocari papale.
Garantând iezuitilor asemenea privilegii extraordinare care erau contrare constitutiei bisericii, papalitatea voia nu numai sa le dea acestora niste arme puternice pentru a lupta ĂŽmpotriva „necredinciosilor”, dar si sa-i foloseasca pe iezuiti ca garda de corp care sa le apere puterea neĂŽngradita ĂŽn biserica si ĂŽmpotriva bisericii… Pentru a pastra suprematia temporara si spirituala pe care au uzurpat-o ĂŽn timpul Evului mediu, papii au vândut biserici Ordinului iezuitilor si, ĂŽn consecinta, s-au predat pe ei ĂŽnsisi ĂŽn mâinile lor…
Daca papalitatea era sustinuta de iezuiti, atunci existenta iezuitilor depindea de suprematia temporara si spirituala a papalitatii. In acest fel, interesele ambelor parti erau strâns legate ĂŽmpreunaâ (Gaston Bally, âIezuitiiâ pag. 9-10, 16-17).
Dar aceasta armata selecta avea nevoie de ajutoare secrete cu care sa domine societatea civila; aceasta parte a cazut ĂŽn sarcina celor afiliati Companiei iezuitilor. âMulti oameni importanti au fost legati ĂŽn felul acesta de Societatea iezuita:

    Imparatul Ferdinand II si

    Ferdinand III,

    Sigismund III,Regele Poloniei, care a apartinut oficial Companiei,

    Cardinal Infant, duce de Savoia. Si acestia au fost foarte folositoriâ (Pierre Dominique, âLapolitique de Jesuitesâ).
    La fel este si astazi; cei 33.000 de membri oficiali ai Societatii activeaza ĂŽn ĂŽntreaga lume, printre ei fiind capi de partide politice oficialitati ĂŽnalte, generali, magistrati, medici, profesori universitari, etc., toti luptându-se sa duca la ĂŽndeplinire, fiecare ĂŽn sfera sa de activitate,âThe Opus Deiâ (Lucrarea lui Dumnezeu), de fapt planurile papalitatii.
IEZUITII IN EUROPA IN SEC. XVI SI XVII
Capitolul 1. Italia, Portugalia, Spania.
âFranta â scria H. Boehmer â este leaganul Societatii lui Isus, dar ĂŽn Italia a capatat program si constitutie. Prin urmare, ĂŽn Italia a luat nastere si de aici s-a raspândit peste hotareâ. Autorul noteaza cresterea numarului de colegii si academii iezuite (128 la 1680); âdar â spune el â istoria civilizatiei italiene de-a lungul secolelor XVI – XVII arata rezultatele acestui fapt ĂŽntr-un mod mult mai frapant.
Astfel, daca o Italie bine educata(instruita) ĂŽmbratiseaza din nou credinta si ritualurile bisericii, admitând un nou zel pentru ascetism si activitate misionara, compunea din nou poeme pioase si imnuri pentru biserica, dedica cu constiinciozitate penelurile pictorilor si daltile sculptorilor spre a preamari idealul religios, nu este urmarea faptului ca clasele cultivate ale societatii italiene erau instruite ĂŽn colegii si confesionale iezuite?â (H. Boehmer, âIezuitiiâ, pag.82-83).
Se terminase cu âsimplitatea copilareasca, bucuria, vivacitatea sau iubirea pentru naturaâ. âElevii iezuiti erau mult prea bisericosi, devotati, preocupati pentru a pastra aceste caracteristici. Ei erau prinsi de viziunile extatice si de iluminari; ei erau literalmente ĂŽmbatati de tablouri ale mortificarii, chinurilor si torturilor aplicate martirilor; ei aveau nevoie de pompa, stralucire si teatralitate.
    Incepând cu sec. XVI, arta si literatura italiana reproduc cu fidelitate aceasta transformare morala…
Nelinistea,ostentatia, socul sustinut care caracterizeaza creatia acelei perioade, ĂŽncurajeaza aparitia unui sentiment de respingere ĂŽn loc de simpatie pentru convingerile pe care se presupune ca ei le talmaceau si le glorificauâ (Boehmer, âIezuitiiâ).
Aceasta este nota specifica, unica a Companiei.
Aceasta dragoste pentru denaturat, afectat, stralucire, teatralitate, ar parea stranie pentru niste mistici formati prin âExercitii spiritualeâ, daca nu am detecta ĂŽn ea acel scop iezuit esential de a impresiona mintea.
Este o aplicatie a maximei âscopul scuza mijloaceleâ aplicata cu perseverenta de iezuiti ĂŽn arta si ĂŽn literatura, cĂŽt si ĂŽn problemele politice si morale.
Italia a fost atinsa ĂŽn mod puternic de Reforma. Cu toate acestea,valdenzii, care au supravietuit ĂŽnca din Evul mediu ĂŽn ciuda persecutiilor si s-au stabilit ĂŽn nordul si sudul peninsulei, s-au alipit la biserica calvinista ĂŽn anul 1532.

    Intr-un raport al iezuitului Possevino, Emmanuel Philibert deSavoia a lansat o alta prigoana sângeroasa ĂŽmpotriva supusilor saiâereticiâ, ĂŽn anul 1561.
Acelasi lucru s-a Întâmpla În Calabria, la Casal de San Sisto si Guardia Fiscale.
âIezuitii au fost implicati ĂŽn multe masacre; eierau ocupati cu convertirea victimelorâ (J. Huber âIezuitiiâ, pag.165). Cât despre parintele Possevino, â…el a urmat armata catolica ĂŽn calitate de capelan si a recomandat exterminarea prin foc a pastorilor eretici, ca fiind o necesitate si un act sfântâ (H. Boehmer).

    Iezuitii erau atotputernici În Parma, la curtea lui Farnese, ca si ÎnNapoli, de-a lungul sec. XVI si XVII.
Dar ĂŽn Venetia, unde fusesera coplesiti de favoruri, au fost alungati la 14 mai 1606 ca fiind âcei mai credinciosi slujitori si purtatori de cuvânt ai papeiâ.
Cu toate acestea, li s-a permis reĂŽntoarcerea ĂŽn 1656, dar influenta lor ĂŽn Republica avea sa fie de acum ĂŽncolo doar o slaba umbra a celei pe care o avusesera ĂŽn trecut.
    Portugalia a fost o tara deosebita pentru Ordin.

    Influenta ei a crescut chiar mai mult dupa revolutia din 1640, care i-a adus la tron pe braganzi. âSub primul rege al casei Braganza, parintele Fernandez era membru al guvernului si, sub domnia minorului Alphonse VI, sfatuitorul cel mai pretuit al reginei Louisa.

    Parintele de Ville a reusit sa-l Înlature de la tron pe Alphonse VI În 1667, iar parintele Emmanuel Fernandez a fost numit deputat al Curtii În 1667 pe lânga regele Petru II.
In ciuda faptului ca acesti preoti nu Îndeplineau nici o functie publica, ei erau mult mai puternici În Portugalia decât În orice alta tara. Ei nu erau numai sfatuitori spirituali ai tuturor familiilor regale, dar regii si ministrii Îi consultau În toate situatiile importante.
Din una dintre propriile lor marturisiri, aflam ca nici un post din administratia statului sau din biserica nu putea fi obtinut fara asentimentul lor; cu atât mai mult cu cât clerul, Înalta societate si cei din popor se Întreceau În a le câstiga favorurile si asentimentul.
Politica externa era deasemenea sub puternica lor influenta. Orice om normal ar fi vazut ca o astfel de stare a lucrurilor era daunatoare starii regatuluiâ (H. Boehmer). De fapt, putem vedea rezultatele dupa starea decadenta ĂŽn care a ajuns acest tarâm nefericit. Au fost necesare toata energia si perspicacitatea marchizului de Pombal, la mijlocul sec. XVIII, pentru a smulge Portugalia din sfera mortala de influenta a Ordinului.
    In Spania, patrunderea Ordinului a fost mai lenta.
Clerul superior si dominicanii i s-au opus multa vreme. Monarhii ĂŽnsisi, regii Charles si PhilipII, cu toate ca le acceptasera serviciile, nu aveau ĂŽncredere ĂŽn acesti soldati ai papei si se temeau de violarea propriei lor autoritati.
Dar, cu multa abilitate, Ordinul a ĂŽnfrânt ĂŽn cele din urma aceasta rezistenta. âIn timpul sec. XVII, ei au fost atotputernici ĂŽn Spania printre clasele sus-pusesi la Curte. Chiar parintele Neidhart, fost ofiter de cavalerie german, a condus ĂŽn exclusivitate regatul ĂŽn calitate de Consilier al Statului, prim ministru si mare inchizitor…
In Spania, ca si ĂŽn Portugalia, decadenta regatului a coincis cu ascensiunea Ordinuluiâ (H. Boehmer).
Iata ce a avut de spus Edgar Quinet despre acest lucru:âOridecâteori vad murind o dinastie regala, pot vedea ridicându-se si stând ĂŽn spatele ei un fel de geniu al raului, una din acele figuri ĂŽntunecate care sĂŽnt duhovnicii, care o conduce blând si parinteste la moarteâ.
Desigur, nu se poate pune decadenta Spaniei numai ĂŽn cârca Ordinului. âTotusi, este adevarat ca Ordinul iezuitilor, ĂŽmpreuna cu biserica si alte ordine religioase, i-au grabit caderea.
Cu cât Ordinul devenea ma bogat, cu atât era mai saraca Spania; astfel ca la moartea regelui CharlesII, vistieria statului nu dispunea nici macar de suma necesara pentru a plati 10.000 de slujbe, care se tineau de obicei pentru salvarea sufletului unui rege care a muritâ (H. Boehmer).
Capitolul 2. Germania.
âNu Europa de sus, ci cea centrala: Franta, Olanda, Germania,Polonia, a fost scena acelei lupte istorice dintre catolicism si protestantism. Asa ca aceste tari au fost principalul câmp de bataie pentru Societatea lui Isusâ (H. Boehmer).
Situatia era deosebit de grava ĂŽn Germania. âNu numai pesimistii, ci si catolicii gânditori si ĂŽntelepti au considerat cauza vechii biserici din toate landurile Germaniei ca fiind aproape pierduta.
De fapt, chiar si În Austria si Boemia ruptura de Roma a fost atât de totala, Încât protestantii puteau spera pe drept cuvânt sa cucereasca Austria În câteva decenii.
Atunci, cum de nu a avut loc aceasta schimbare si tara a fost chiar ĂŽmpartita ĂŽn doua sectoare?

    Partida catolica, la sfârsitul sec.16, nu are nici o ezitare ĂŽn a raspunde la aceasta ĂŽntrebare, caci ea a stiut ĂŽntotdeauna ca gruparea Witelsbakh habsburgii si iezuitiierau raspunzatori pentrua ceasta ĂŽntorsatura âfericitaâ a evenimentelorâ (H. Boehmer).
Rene Fulop-Miller scrie despre rolul iezuitilor ĂŽn aceste evenimente: âCauza catolica putea spera la un succes real doar daca preotii iezuiti ar fi fost ĂŽn stare sa-i influenteze si sa-i manipuleze pe suverani ĂŽn orice timp si orice ĂŽmprejurari.
Confesionalele ofereau iezuitilor mijloacele pentru asigurarea unei influente politice durabile, fiind astfel o arma deosebit de eficaceâ.
In Bavaria, tânarul duce Albert V, fiul unui catolic zelos si educat la Ingolstadt, vechi oras catolic, a facut apel la iezuiti pentru a combate efectiv erezia: la 7 iulie 1556, 8 preoti si 12 Învatatori iezuiti au intrat În Ingolstadt.
Era ĂŽnceputul unei ere noi pentru Bavaria… Statul ĂŽnsusi a primit o noua pecete… conceptiile romano-catolice dirijau de acum politica suveranilor si conduita ĂŽnaltei societati.
    Dar acest nou spirit a acaparat numai clasele sociale superioare. El nu a câstigat inimile oamenilor obisnuiti.
Totusi, sub disciplina de fier a statului si a bisericii revigorate, ei au redevenit catolici devotati, docili, fanatici si intoleranti fata de orice erezieâ. âPoate ar parea exagerat sa atribui asemenea virtuti si actiuni unei mâini de oameni. Totusi, ĂŽn aceste conditii forta lor era invers proportionala cu numarul lor, iar ei erau deosebit de eficace imediat ce nu mai ĂŽntâlneau nici un obstacol.
Emisarii lui Loyola au cucerit de la ĂŽnceput inima si mintea tarii…. Incepând cu urmatoarea generatie, Ingolstadt adevenit tipul perfect al orasului iezuit germanâ (H. Boehmer).
Se poate judeca starea de spirit pe care preotii au introdus-o ĂŽn aceasta fortareata a credintei, citind urmatoarele rânduri: âIezuitul Mayrhofer ĂŽnvata ĂŽn cartea sa, „Oglinda predicatorului”: „Noi nu vom fi judecati daca cerem uciderea protestantilor mai mult decât am fi judecati pentru pedepsirea cu moartea a hotilor, criminalilor, falsificatorilor sirazvratitilorâ (Rene Fulop-Miller). Succesorii lui Albert V si ĂŽn special Maximilian I (1597-1651) au completat lucrarea acestuia.

    Deja Albert V fusese foarte scrupulos ĂŽn a-si ĂŽndeplini „datoria” de a asigura „mântuirea” supusilor sai: âImediat ce preotii iezuiti au patruns ĂŽn Bavaria, atitudinea lui (a lui Albert V â n.t.) fata de protestanti si fata de simpatizantii lor a de venit si mai severa.Witelsbakh Incepând cu anul 1563, el i-a alungat fara mila pe toti ârecalcitrantiiâ si n-a aratat nici un fel de ĂŽndurare fata de anabaptisti, care au trebuit sa sufere ĂŽnecul, focul, ĂŽnchisoarea si lanturile, toate acestea fiind laudate de iezuitul Agricola.
In ciuda tuturor acestor persecutii, a trebuit sa treaca(moara) o ĂŽntreaga generatie de barbati pentru ca persecutia sa fie ĂŽncununata cu un succes deplin.
Nu mai târziu decât ĂŽn anul 1586,anabaptistii au reusit sa ascunda 600 de victime de ducele Guillaume(este vorba de anabaptistii din Moravia). Acest singur exemplu ne dovedeste ca aici au fost alungati mii si nu sute, o spartura groaznica ĂŽntr-un tinut putin populat. âDar â a spus Albert V la Conciliul de la MĂźnchen â cinstea lui Dumnezeu si mântuirea sufletelor trebuie puse deasupra oricaror interese momentaneâ (H. Boehmer).
Incetul cu Încetul, Învatamântul bavarez a trecut În mâinile iezuitilor si acea regiune a devenit baza patrunderii lor În estul, vestul si nordul Germaniei.
Incepând cu anul 1585, preotii iezuiti au convertit partea din landul Westfalia ce tinea de KĂśln; ĂŽn 1586 ei apar la Neuss si Bonn, una din resedintele arhiepiscopului din KĂśln; ei deschid colegii la Hildesheim ĂŽn1587 si la MĂźnster ĂŽn 1588. Acesta din urma avea deja ĂŽn 1618, 1300 de elevi…
O mare parte din Germania de vest a fost recucerita de catolici ĂŽn felul acesta, multumita lui Wittelsbach si iezuitilor.
âAlianta dintre Wittelsbach si iezuiti a fost poate mai importanta pentru regiunile austriece decât pentru Germania de vest.

    Arhiducele Charles de Styrie, ultimul fiu al ĂŽmparatului Ferdinand, s-a casatorit ĂŽn1571 cu o printesa bavarezaâ care a adus ĂŽn castelul Gratz tendinte catolice ĂŽnguste si prietenia, pentru iezuiti care domina curtea de la MĂźnchen”.

    Sub influenta ei, Charles a trudit din greu pentru a âextirpa ereziaâ din trupul regatului lui si când a murit, ĂŽn 1590, el l-a obligat pe fiul si succesorul lui, Ferdinand, sa jure ca va continua aceasta lupta. In orice caz, Ferdinand era bine pregatit pentru aceasta. Timp de 5 ani, el a fost elevul iezuitilor din Ingolstadt; pe lânga aceasta, el era atât de marginit ĂŽncât, dupa el, nu exista nici o ĂŽndatorire mai nobila decât restaurarea bisericii catolice ĂŽn tara lui.

    Ca aceasta ĂŽndatorire era sau nu avantajoasa tarii lui, asta pe el nu-l ĂŽngrijora. âPrefer â spunea el â sa domnesc asupra unei tari ĂŽn ruina, decât ĂŽntr-una blestemataâ (J. Huber – âIezuitiiâ pag.180-183).
In 1617, arhiducele Ferdinand a fost ĂŽncoronat Rege al Boemiei de catre ĂŽmparat. âInfluentat de confesorul sau iezuit, Viller, Ferdinand a ĂŽnceput imediat sa combata protestantismul ĂŽn noul sau regat. Aceasta a anuntat ĂŽnceputul unui razboi religios deosebit de sângeros, care timp de 30 de ani a tinut Europa ĂŽn suspans.
In 1618, când nefericitele evenimentede la Praga au dat semnalul pentru Începerea rebeliunii, batrânul Împarat Mathias a Încercat la Început sa ajunga la un compromis, dar nu a putere pentru a-si impune intentiile sale regelui Ferdinand, care era dominat de confesorul sau iezuit; astfel, ultima speranta de a Închide acest conflict pe calea Întelegerii a fost pierduta.
    In acelasi timp, regiunile Boemiei luasera masuri speciale si hotarâsera alungarea tuturor iezuitilor,vazându-se ĂŽn acestia promotori ai razboiului civilâ (J. Huber).
Curând dupa aceea, Moravia si Silezia le-au urmat exemplul, iar protestantii din Ungaria, unde iezuitul Pazmany stapânea cu un toiag de fier, s-au rasculat si ei. Dar lupta de la Muntele Alb (1620) a fost câstigata de Ferdinand, care a fost facut din nou ĂŽmparat dupa moartea lui Mathias. âIezuitii l-au convins pe Ferdinand sa aplice cele mai crunte pedepse asupra rebelilor; protestantismul a fost smuls din radacini din toata tara prin mijloace ce nu pot fi exprimate ĂŽn cuvinte.
La sfârsitul razboiului, ruina materiala a tarii era completa. âIezuitul Balbinus, istoricul Boemiei, s-a ĂŽntrebat cum de a mai putut ramâne cineva ĂŽn tara aceea. Dar ruina morala a fost cu mult mai teribila…
Cultura Înfloritoare Întemeiata de nobilime si clasele sociale de mijloc, bogata literatura nationala care nu putea fi Înlocuita: toate acestea au fost distruse, Încât chiar si specificul national a fost Îndepartat.
Boemia a fost deschisa iezuitilor si ei au ars literatura nationala ĂŽn cantitati uriase; sub influenta lor, chiar si numele marelui erou national, Jan Huss, s-a estompat treptat, pâna când a fost sters din inimile oamenilor…
âMarirea puterii iezuite â spunea Tomek â a coincis cu marea decadere a tarii din punct de vedere al culturii nationale; datorita influentei pe care acest ordin a avut-o asupra acestui tinut nefericit, trezirea tarii s-a putut face numai dupa un secolâ.
Când razboiul de 30 de ani a luat sfârsit si s-a ĂŽncheiat pacea care asigura protestantilor germani aceleasi drepturi politice de care se bucurau catolicii, iezuitii au facut tot posibilul pentru a se continua lupta; dar ĂŽn zadarâ .(Rene Fulop-Miller pag.104-105 )

   Dar ei au obtinut de la elevul lor, Leopold I, care domnea atunci ca ĂŽmparat, permisiunea de a persecuta pe protestantii din tara lui, si ĂŽn special din Ungaria. âEscortati de dragonii imperiali, iezuitii a trecut la munca de convertire ĂŽn anul 1671.
Ungurii s-au ridicat la lupta si astfel a ĂŽnceput un razboi care avea sa se ĂŽntinda pe perioada unei generatii…
    Dar aceasta insurectie a fost victorioasa sub conducerea lui Francisc Rakoczi.

   Acesta voia sa-i izgoneasca pe iezuiti din toate tarile unde el ave ainfluenta; dar protectori influenti ai Ordinului au reusit sa amâne aceste masuri, iar expulzarea nu a avut loc pâna ĂŽn 1707… âPrintul Eugen a condamnat cu asprime politica casei imperiale si intrigile iezuitilor din Ungaria. El a scris: âAustria aproape ca a pierdut Ungaria din cauza persecutarii protestantilorâ. Intr-o zi, el a exclamat plin de amaraciune ca moralitatea turcilor este mult superioara celei iezuite, cel putin ĂŽn practica. âEi doresc nu numai sa domine asupra constiintelor, dar vor sa aiba drept de viata si de moarte asupra oamenilorâ. âAustria si Bavaria au cules din plin roadele dominarii iezuite: oprimarea tuturor tendintelor progresiste si ĂŽnjosirea sistematica a oamenilorâ.
Mizeria de nedescris care a urmat razboiului religios, slabirea puterii politice, decadenta intelectuala, coruptia morala, o ĂŽnspaimântatoare depopulare si o saracire a ĂŽntregii Germanii: acestea au fost rezultatele actiunilor ordinului iezuitilorâ (J. Huber, âIezuitiiâ, pag 183-186).
    Capitolul 3. Elvetia.
De abia În sec. XVII au reusit iezuitii sa se stabileasca cu succes În Elvetia, dupa ce fusesera chemati si apoi alungati din câteva orase ale Confederatiei În timpul celei de a doua jumatati a sec. XVI. Arhiepiscopul Milanului, Charles Borromee, care le-a facilitat instalarea În Lucerna În 1578, si-a dat curând seama care ar fi rezultatele activitatii acestora, asa cum ne aminteste si J. Huber:

Charles Borromee scria confesorului sau ca aceasta Companie a lui Isus, condusa de capi mai mult politici decât religiosi, devine prea puternica pentru a pastra cumpatarea necesara si respectul. Ea guverneaza deasupra regilor si printilor si conduce afaceri politice si spirituale; evlavioasa institutie si-a pierdut spiritul care o ĂŽnsufletea la ĂŽnceput; vom fi siliti s-o dezmembramâ(J. Huber – âIezuitiiâ) In acelasi timp ĂŽn Franta, faimosul jurist Etienne Pasquier a scris: âIntroduceti acest ordin ĂŽn mijlocul nostru si ĂŽn acelasi timp veti introduce neĂŽntelegerea, haosul si confuziaâ (H. Fulop-Miller, âIezuitii si secretul puterii lorâ, pag. 57).
Nu este aceasta plângere Împotriva Ordinului identica cu cea auzita mereu si mereu În toate tarile?
A fost aceeasi si ĂŽn Elvetia, când dovada faptelor lor daunatoare a razbatut prin aparentele ĂŽnselatoare cu care obisnuia sa se acopere. âOriunde reuseau iezuitii sa prinda radacini, ei corupeau mari si mici, tineri si batrâni.
Foarte curând autoritatile au Început sa-i consulte În Împrejurari deosebite; donatiile lor au Început sa curga În tara si În curând ei au ocupat toate scolile, amvoanele celor mai multe biserici, devenind confesorii oamenilor la putere si influenti.
Confesori ai tuturor claselor societatii, sfatuitori si prieteni intimi ai membrilor Conciliului (local), influenta lor a crescut din zi ĂŽn zi si ei nu au asteptat mult sa si-o exercite ĂŽn treburile publice.
Lucerna si Fribourg au fost centrele lor principale; de acolo, ei conduceau politica externa a celor mai multe cantoane catolice… âOrice plan nascocit la Roma sau de alte puteri straine, ĂŽmpotriva protestantismului din Elvetia, avea asigurat deplinul suport al iezuitilor…
In 1620 ei au reusit sa atâte populatia catolica din Veltlin sa se ridice Împotriva protestantilor si au masacrat 600 dintre ei.
Papa a acordat indulgente tuturor celor care au participat la aceasta fapta oribilaâ.
    âIn 1656 ei au stârnit razboiul civil ĂŽntre membrii diferitelor confesiuni religioase… Mai târziu, un nou razboi religios a fost ĂŽnceput de iezuitiâ.âIn 1712, la Aarau s-a tratat pacea; Lucerna si Uri tocmai o acceptasera când iezuitii, ĂŽn urma unui ordin primit de la Roma, au facut tot ce le-a stat ĂŽn putinta sa rastoarne lucrurile.
Ei au refuzat sa acorde iertarea pacatelor celor ce nu ridicasera armele. Ei au proclamat ĂŽn guramare de la amvoanele lor ca nimeni nu era obligat sa-si tina cuvântul, când acesta a fost dat ereticilor; ei i-au facut pe negociatorii moderati sa suspecteze si sa nu mai ramâna pe pozitia lor (de ĂŽncheiere a pacii â n.t.), provocând ĂŽn Lucerna o asemenea rascoala amenintatoare a poporului ĂŽmpotriva guvernului, ĂŽncât puterea suprema a trebuit sa demisioneze si astfel pacea a fost rupta. Catolicii au fost ĂŽnfrânti ĂŽn lupta care a urmat si au semnat o pace ĂŽmpovaratoareâ. âDe atunci, influenta Ordinului ĂŽn Elvetia a devenit din ce ĂŽn ce maimicaâ (J. Huber âIezuitiiâ, pag.188).
Astazi, articolul 51 din Constitutia Elvetiei interzice Societatii lui Isuss sa desfasoare orice activitate culturala sau educationala pe teritoriul Confederatiei. Orice efort facut pentru a aboli aceasta lege a fost respins.
    Capitolul 4. Polonia si Rusia.
Dominatia iezuita nu a fost nicaieri atât de mortala ca În Polonia.
Acest lucru este dovedit de H. Boehmer, un istoric moderat care nu a purtat nici o aversiune sistematica fata de Societatea lui Isus.
âIezuitii au fost ĂŽn ĂŽntregime responsabili de distrugerea Poloniei. Acuzatia astfel formulata este exagerata. Decaderea statului polonez ĂŽncepuse ĂŽnainte de intrarea acestora ĂŽn scena. Dar ei au grabit desigur descompunerea regatului.
Dintre toate statele, Polonia, care avea milioane de crestini ortodocsi ĂŽn mijlocul ei, ar fi trebuit sa aiba toleranta religioasa ca unul din cele mai importante principii de politica interna.
Iezuitii nu au permis aceasta. Ba mai rau, ei au pus politica externa poloneza ĂŽn serviciul intereselor catolice, ĂŽntr-un mod fatalâ (H. Boehmer). Aceasta s-a scris la sfârsitul secolului trecut; este foarte asemanator cu ceea ce a spus colonelul Beck, fost ministru al afacerilor externe ĂŽn perioada 1932-1939, dupa al doilea razboi mondial:

    âVaticanul este printre principalii vinovati de tragedia tarii mele. Eu mi-am dat seama prea târziu ca noi am dus o politica externa care servea interesele bisericii catoliceâ(Declaratia de la 6 februarie). Deci, cu câteva secole ĂŽntre ele, aceleasi influente dezastruoase si-au lasat amprenta ĂŽnca odata asupra acestei natii nefericite.
    Inca din 1581, parintele iezuit Possevino, delegat pontifical la Moscova, a facut tot posibilul sa reconcilieze tarul Ivan cel Groaznic cu biserica romano-catolica. Ivan nu era strict Împotriva ei.
Plin de sperante fericite, Possevino s-a facut, ĂŽn anul 1584, mediatorul pacii de la Kirevora Gora dintre Rusia si Polonia, o pace care l-a salvat pe Ivan dintr-o situatie fara iesire.
Aceasta a fost tocmai ceea ce dorea acest suveran siret. Nici n-a mai fost vorba dupa aceea de convertirea rusilor. Possevino a trebuit sa paraseasca Rusia fara a obtine ceva.
Doi ani mai târziu, o situatie ceva mai buna i-a fost oferita Ordinului de a pune mâna pe Rusia: Grisca Ostrepiev, un calugar raspopit, a dezvaluit iezuitilor ca, de fapt, el era Dimitrie, fiul lui Ivan, care fusese asasinat; el s-a declarat gata sa ĂŽngenuncheze Moscova ĂŽn fata Romei daca ar deveni stapânul tronului tarului. Fara a reflecta mai ĂŽntâi, iezuitii au preluat ĂŽn mâinile lor introducerea lui Ostrepiev la Contele Palatin de Sandomir, care i-a dat de sotie pe fata lui; ei au vorbit ĂŽn numele lui papei si regelui Sigismund III cu privire la pretentiile lui si au reusit sa faca armata poloneza sa se ridice ĂŽmpotriva tarului Boros Godunov. Drept recompensa, falsul Dimitrie a renuntat la religia strabunilor lui ĂŽntr-o casa din Cracovia, locas al iezuitilor, si a promis Ordinului o institutie ĂŽn Moscova, lânga Kremlin, dupa victoria asupra lui Boris Godunov. âDar tocmai aceste favoruri din partea catolicilor au dezlantuit ura bisericii ortodoxe ruse ĂŽmpotriva lui Dimitrie. La 27 mai 1606, a fost ucis ĂŽmpreuna cu sutele de polonezi care-l ĂŽnsoteau.
Pâna atunci nu se putea vorbi despre un sentiment national rus; dar de atunci, acesta a devenit foarte puternic si a luat forma unei uri fanatice ĂŽmpotriva bisericii romane si ĂŽmpotriva Poloniei. âAlianta cu Austria si politica ofensiva a lui Sigismund III ĂŽmpotriva turcilor, ambele sustinute cu tarie de ordinul iezuitilor, au avut efecte dezastruoase pentru Polonia.
Altfel spus, nici un stat nu a suferit sub dominatia iezuita, ca Polonia. Si ĂŽn nici o alta tara â ĂŽnafara de Portugalia ânu a fost Ordinul atât de puternic ca ĂŽn Polonia.

    Polonia nu a avut numa âun rege al iezuitilorâ, ci si un rege iezuit: Ian Cazimir, un suveran care a apartinut Ordinului ĂŽnainte de urcarea lui pe tron ĂŽn 1649…
âIn timp ce Polonia era condusa cu rapiditate spre ruina, numarul locasurilor si scolilor iezuite a crescut atât de repede, ĂŽncât Generalul Ordinului a transformat Polonia ĂŽntr-o congregatie de sine-statatoare ĂŽn1751â (H. Boehmer).
    Capitolul 5. Suedia si Anglia.
âIn tarile scandinave, scria Pierre Dominique, luteranismul a cuprins toate sferele de activitate si atunci când iezuitii au pornit la contraatac, ei nu au mai gasit acolo ceea ce gasisera ĂŽn Germania: o partida catolica minoritara, dar puternicaâ.

    Atunci singura lor speranta a fost convertirea suveranului, care În secret era În favoarea catolicismului; de asemenea,acest rege, Jan III Vasa, se casatoreste În 1568 cu o printesa poloneza, Catherine, o romano-catolica.

    Parintele Nicolai si alti iezuiti au fost adusi În1574 la recent consacrata scoala de teologie, unde au devenit ferventi prozeliti romano-catolici, În timp ce oficial afisau luteranismul. Apoi, abilul negociator, Possevino, a asigurat atât convertirea lui Jan III cÎt si educatia fiului acestuia, Sigismund, viitorul Sigismund III, regele Poloniei. Când a sosit timpul ca Suedia sa se supuna Sfântului Scaun, conditiile regelui au fost: casatoria preotilor, folosirea limbii tarii la slujbele religioase si Împartasania (euharistia), cu ambele elemente (pâine si vin). Toate acestea au fost respinse de conducerea bisericii catolice si astfel negocierile au ajuns Într-un punct mort. In orice caz, regele, care si-a pierdut prima sotie, s-a recasatorit cu o suedeza luterana.

    Iezuitii au trebuit sa paraseasca tara.
âCincizeci de ani mai târziu, Ordinul a câstigat o alta victorie ĂŽn Suedia. Regina Cristina, fiica lui Gustav Adolf, ultimul Vasa, a fost convertita sub ĂŽnvatatura a doi preoti iezuiti care reusisera sa ajunga la Stockholm deghizati ĂŽn nobili italieni. Dar, pentru a-si schimba religia fara conflicte, ea a trebuit sa abdice ĂŽn 24 iunie 1654â (H. Bohmer).
    In Anglia, situatia parea mai favorabila Societatii lui Isus si ea putea spera, cel putin pentru un timp, sa aduca aceasta tara din nou sub jurisdictia Sfântului Scaun.
âCând Elisabeta a ajuns pe tron ĂŽn 1558, Irlanda era ĂŽn ĂŽntregime catolica iar Anglia pe jumatate… Deja ĂŽn 1542,Salmeron si Broet au fost trimisi de papa pentru a supraveghea Irlandaâ. Au fost ĂŽnfiintate seminarii ĂŽn Douai, Pont-a-Mousson si Roma pentru pregatirea misionarilor din Anglia, Irlanda si Scotia.
In ĂŽntelegere cu regeleFilip II al Spaniei, conducerea bisericii a complotat la rasturnarea reginei Elisabeta de pe tron, ĂŽn favoarea catolicei Maria Stuart.
O rascoala irlandeza, provocata de Roma, a fost ĂŽnabusita.
Dar iezuitii care sosisera ĂŽn Anglia ĂŽn 1580 au luat parte la o mare ĂŽntrunire catolica la Southwark. âApoi, sub diferite travestiuri, ei s-au ĂŽmprastiat din regiune ĂŽn regiune, din casa ĂŽn casa si din castel ĂŽn castel. Seara ei ascultau confesiuni; dimineata predicau si dadeau ĂŽmpartasania (euharistia), dupa care dispareau tot atât de misterios cum venisera. Asta pentru ca din 15 iulie, Elisabeta ĂŽi declarase proscrisiâ (H. Boehmer).
Ei au tiparit si au Împrastiat În secret pamflete virulente Împotriva reginei si a bisericii anglicane. Unul din ei, parintele Campion, a fost prins, condamnat pentru Înalta tradare si spânzurat. Ei au mai complotat la Edinburgh ca sa-l câstige de partea lor pe regele Iacob al Scotiei. Rezultatul tuturor acestor tulburari a fost executarea Mariei Stuart În anul1587.
Apoi a urmat expeditia spaniola, invincibila Armada, care a facut Anglia sa tremure o vreme si a cauzat âsfânta aliantaâ ĂŽn jurul tronului Elisabetei.
Dar Compania si-a urmat cu toate acestea proiectele ei si pregatea preoti englezi la Valladolid, Sevilia, Madrid si Lisabona, ĂŽn timp ce propaganda secreta continua ĂŽn Anglia sub conducerea parintelui Garnett.
Dupa complotul âbutoiului cu pulbereâ ĂŽmpotriva lui Iacob I, succesorul Elisabetei, acest parinte Garnett a fost condamnat pentru complicitate si spânzurat, la fel ca parintele Campion. Sub Carol I si apoi ĂŽn republica lui Cromwell, multi iezuiti au platit cu viata pentru intrigile lor.
Ordinul credea ca va triumfa sub Carol II care, ĂŽmpreuna cu Ludovic XIV, a ĂŽncheiat un tratat la Dover, fagaduind ca va restabili catolicismul ĂŽn tara (6 feb.1685 – n.t.). âNatiunea nu a fost pe deplin informata de aceste aranjamente, dar putinul care a fost aflat a fost de ajuns pentru a crea o agitatie de nedescris. Toata Anglia s-a cutremurat ĂŽnaintea spectrului lui Loyola si a conspiratiilor iezuiteâ (H. Boehmer).

    O adunare a acestora chiar ĂŽn palat, a adus furia poporului la maximum: âCarol II, care gusta din plin viata de rege si nu voia sa fie exilat, a spânzurat cinci preoti iezuiti pentru ĂŽnalta tradare, la Tyburn. Dar asta nu i-a potolit pe iezuiti…
Totusi, Carol II era prea prudent si prea cinic pentru a le fi pe plac, fiind gata oricând sa se debaraseze de ei. Ei credeau ca victoria se va profila atunci când Iacob II (fiul lui Carol II) va urca petron. De fapt, regele Carol II a adoptat vechiul joc al Mariei Tudor (care a impus catolicismul În Anglia), dar folosindu-se de mijloace mai blânde. El s-a prefacut ca converteste Anglia si a pus bazele, pentru iezuiti, unui colegiu Într-unul din palatele familiei de Savoia, unde imediat s-au instalat 400 de studenti. O grupare fatis iezuita a pus mâna astfel pe Palat.
âToate aceste combinatii au fost cauza principala a revolutiei din1688. Iezuitii au trebuit sa mearga ĂŽmpotriva unui curent mult prea puternic. Atunci ĂŽn Anglia erau 20 de protestanti la un catolic. Regele a fost detronat si a fugit ĂŽn Franta; toti membrii Companiei au fost ĂŽnchisi sau alungati.
Dupa un timp, iezuitii au reĂŽnceput activitatea lor de agenti secreti, dar nu a fost altceva decât o agitatie zadarnica. Ei au pierdut cauza ĂŽn Angliaâ (Pierre Dominique).
    Capitolul 6. Franta.
In 1551, la 17 ani dupa fondarea Ordinului ĂŽn capela de la Saint Denis de Montmartre, iezuitii au ĂŽnceput stabilirea lor ĂŽn Franta.
Cu siguranta, ei s-au Înfatisat ca niste adversari concreti ai Reformei care cucerise a saptea parte din populatia Frantei, dar oamenii nu aveau Încredere În acesti soldati prea devotati ai Sfântului Scaun.
Asa ca patrunderea lor ĂŽn Franta a fost la ĂŽnceput destul de ĂŽnceata.
Ca si În alte tari unde opinia publica nu a fost de partea lor, ei s-au strecurat mai Întâi pe lânga oamenii de la Curte si apoi, prin ei, În clasele Înaltei societati.
Dar la Paris, Parlamentul, Universitatea si chiar clerul le-au ramas ostili. Acest lucru a devenit clar ĂŽn momentul ĂŽn care au ĂŽncercat sa deschida aici un colegiu.
Facultatea de Teologie, a carei misiune era sa pastreze principiile religioase ĂŽn Franta, a decretat la 1 decembrie 1554 ca âaceasta Societate pare extrem de periculoasa ĂŽn ceea ce priveste credinta; ea este un inamic al pacii bisericii, fatala statului monarhic si pare ca s-a nascut pentru a aduce mai degraba decadere decât zidire sufleteascaâ (Gaston Bally,âIezuitiiâ pag.69).
Preotilor li s-a permis totusi sa se stabileasca la Billom, ĂŽntr-un colt al Auvergnei. De acolo, ei au organizat o mare actiune ĂŽmpotriva Reformei ĂŽn provinciile din sudul Frantei.
Faimosul Lainez â âeroul de la Trentâ â s-a remarcat ĂŽn polemici, mai ales la Conclavul de la Poissy, ĂŽntr-o ĂŽncercare nefericita de a concilia cele doua doctrine.

    Multumita reginei-mama, Caterina de Medici, Ordinul a deschis primul locas la Paris, Colegiul Clermont, care a intrat ĂŽn ĂŽntrecere cu Universitatea. Opozitia fata de acest locas din partea Universitatii, Parlamentului si clerului, a fost mai mult sau mai putin ĂŽndulcita prin concesii, cel putin verbale, facute de Companie, care a promis sa se supuna dreptului comun; dar Universitatea a luptat din greu si multa vreme ĂŽmpotriva introducerii âacestor barbati mituiti pe cheltuiala Frantei pentru a se ĂŽnarma ĂŽmpotriva regeluiâ, potrivit cuvintelor lui Etienne Pasquier, care s-au dovedit curând a fi adevarate.
    Nu este nevoie sa ne ĂŽntrebam daca iezuitii si-au dat âconsimtamântulâ pentru masacrul din noaptea Sfântului Bartolomeu(1572).
Oare ei l-au pregatit?
Cine stie?… Politica Companiei, subtila si flexibila ĂŽn metodele ei, are scopuri foarte clare; este politica papei de âdistrugere a erezieiâ. Totul trebuia subordonat acestui scop major.
Caterina de Medici a actionat ĂŽn acest scop si Compania putea conta pe casa de Guiseâ (Pierre Dominique).
Dar acest plan important, ajutat atât de mult de masacrul din noaptea de 24 august 1572, a provocat o teribila izbucnire a urii fratricide. Trei ani mai târziu s-a ĂŽnfiintat âSfânta Ligaâ, apoi este asasinat ducele de Guise (dec. 1588), numit si âregele Parisuluiâ si ĂŽn sfârsit apelul la Suveranul Spaniei pentru a lupta ĂŽmpotriva protestantilor.
âVicleanul Henric III si-a dat toata silinta sa evite razboiul religios. In ĂŽntelegere cu Henric de Navarra, ei i-au strâns ĂŽmpreuna pe protestanti si pe catolicii moderati ĂŽmpotriva Parisului, a Ligii si a partizanilor acesteia, romano-catolici fanatici sustinuti de Spania…â âIezuitii, atotputernici la Paris, au protestat ca regele s-a dat de partea ereziei… Comitetul director al Ligii s-a sfatuit la sediul iezuitilor din strada Saint Antoine.
Detinea cumva Spania Parisul? Greu de crezut.
Liga ĂŽl detinea?
Liga era doar un instrument ĂŽn mâna unor oameni abili… âAceasta Companie a lui Isus, care se lupta ĂŽn numele Romei de aproape 30de ani…
Aceasta era stapânul secret al Parisului.
âIn august 1589, Henric III a fost asasinat.
Cum mostenitorul era protestant, ucigasul parea la prima vedere sa nu fi avut alte motive decât cele politice.
Dar nu este posibil ca cei care au planuit totul si l-au convins pe iacobinul Clement sa duca aceasta fapta la ĂŽndeplinire, sa fi sperat ĂŽntr-o rascoala a Frantei ĂŽmpotriva mostenitorului hughenot?
Cert este ca putin mai târziu, Clement a fost numit âĂŽngerâ de iezuitul Camelet, iar Guignard, un alt iezuit care a fost ĂŽn cele din urma spânzurat, a oferit elevilor sai ca mijloc de modelare a opiniilor lor, texte despre uciderea tiranilor ca subiecte pentru exercitiile ĂŽn limba latinaâ (Pierre Dominique).
Printre altele, aceste exercitii scolare contineau aceste cuvinte; âJacques Clement a facut un fapt meritoriu inspirat de Duhul Sfânt… Daca putem duce un razboi ĂŽmpotriva regelui, atunci s-o facem; daca nu putem face razboi ĂŽmpotriva lui, sa-l omorâm… Noi am facut o mare greseala ĂŽn noaptea Sfântului Bartolomeu: noi ar fi trebuit sa facem sa curga sânge din vene regaleâ (Pierre Dominique).
In 1592, un anume Barriere, care a ĂŽncercat sa-l asasineze pe Henric de Navarra, a marturisit ca parintele Varade, rector al scolii iezuite din Paris, l-a convins sa faca asta.
In 1594, o alta ĂŽncercare de asasinat aregelui Henric IV a fost facuta de Jean Chatel, fost elev al iezuitilor, care primise ĂŽmpartasania (euharistia) si facuse confesiunea chiar ĂŽnainte de ĂŽnfaptuirea ĂŽncercarii de asasinat.
Cu aceasta ocazie exercitiile scolare mentionate mai ĂŽnainte au fost gasite ĂŽn casa parintelui Guignard. âParintele a fost spânzurat ĂŽn piata Greve, ĂŽn timp ce regele a confirmat un decret al Parlamentului care-i alunga pe fiii lui Loyola din regat, ca fiind âcorupatori de tineri, tulburatori ai linistii publice si vrajmasi ai statului si coroanei Frantei…â
    Decretul nu a fost complet Îndeplinit si În 1603 a fost abrogat de rege, Împotriva sfaturilor date de Parlament.
Aquaviva, Generalul iezuitilor, fusese foarte abil ĂŽn manevrele sale si l-a facut pe Henric sa creada ca Ordinul, reasezat ĂŽn Franta, va servi cu loialitate interesele tarii.
Cum a putut el crede, fiind un om inteligent, ca acesti fanatici romano-catolici ar putea fi ĂŽntr-adevar de acord cu Edictul de la Nantes (1598) care stabilea libertatea cultului protestant ĂŽn Franta si, chiar mai rau, ar fi sprijinit proiectele sale ĂŽmpotriva Spaniei si Imparatului?
Fapt este ca Henric IV a ales drept sfatuitor confesor pentru Dauphin (mostenitor) peunul din cei mai distincti membri ai Companiei, parintele Cotton.
Pe 16mai 1610, ĂŽn pragul campaniei sale ĂŽmpotriva Austriei, Henric IV a fost asasinat de Ravaillac, care si-a recunoscut crima ca fiind inspirata de scrierile parintilor iezuiti Mariana si Suarez. Acestia au aprobat uciderea tiranilor eretici sau a acelora insuficient devotati intereselor papalitatii.
Ducele de Epernon, care l-a facut pe rege sa citeasca o scrisoare ĂŽn timp ce asasinul statea ĂŽn asteptare, era un cunoscut adept al iezuitilor, si Michelet a dovedit ca ei stiau despre acest asasinatâ.
De fapt, Ravaillac a recunoscut crima fata de parintele iezuit d’Aubigny cu putin ĂŽnainte si,când judecatorii l-au interogat pe preot, acesta a declarat pur si simplu ca Dumnezeu l-a ĂŽnzestrat cu darul de a uita ceea ce a auzit ĂŽn confesionalâ(Henri Fulop-Miller).
Parlamentul, convins ca Ravaillac fusese o unealta Companiei, a dat ordin calaului sa arda cartile lui Mariana.
âDin fericire, Aquaviva era ĂŽnca acolo. Inca o data, acest mare General planuise corect si el a condamnat ĂŽn mod foarte sever asasinatul. Compania a avut ĂŽntotdeauna autori care, ĂŽn linistea studiilor lor, au expus doctrina cu exactitate; ea a avut de asemenea mari politicieni care la nevoie i-ar fi pus masca necesaraâ (Pierre Dominique).
Multumita parintelui Cotton, care a preluat situatia În mâinile sale, Societatea lui Isus a iesit din aceasta furtuna nevatamata. Bogatia,numarul de asezaminte si aderentii ei au crescut rapid.
Dar când Ludovic XIII a venit la tron si Richelieu a preluat afacerile statului În mâinile sale, a aparut un conflict de interese.
Cardinalul nu lasa pe nimeni sa se opuna politicii sale. Iezuitul Caussin, confesorul regelui, a simtit-o pe pielea lui, atunci când a fost Închis la Renne ca criminal, din ordinul lui Richelieu. Acest fapt a adus cele mai bune rezultate.
Cu scopul de a ramâne În Franta, Ordinul a mers pâna a colabora cu redutabilul ministru.
H. Boehmer scrie despre aceste lucruri: âLipsa de consideratie fata de biserica pe care a aratat-o ĂŽntotdeauna guvernul francez ĂŽncepând cu Filip cel Frumos, a fost cea mai buna politica ĂŽn conflictele dintre interesele nationale si cele bisericestiâ.
Urcarea pe tron a lui Ludovic al XIV a marcat ĂŽnceputul celei mai prospere perioade pentru Ordin.
Ingaduinta confesorilor iezuiti, folosita cu abilitate pentru atragerea pacatosilor nu prea rabdatori În a se pocai, a fost Întrebuintata masiv Între oamenii de rând În aceeasi masura ca si la Curte, În special În ceea ce-l priveste pe rege, care era mai mult afemeiat decât evlavios. Maiestatea sa nu avea nici o intentie sa renunte la aventurile sale amoroase, iar confesorul sau avea grija sa nu atinga acest subiect În ciuda faptului ca era vorba de un adulter evident. Asa ca Întreaga familie regala a fost curând aprovizionata numai cu confesori iezuiti, iar influenta lor a crescut din ce În ce mai mult În sânul Înaltei societati.
Preotii Parisului au atacat ĂŽn scrierile lor morala libertina a cazuisticii iezuite, dar fara nici o urmare. Insusi Pascal a intervenit ĂŽn spijinul jansenistilor ĂŽn timpul conflictului teologic de atunci; ĂŽn âScrisori provincialeâ i-a expus peoponentii prea lumesti ai acestora, adica pe iezuiti, la o ridiculizare nesfârsita. In ciuda acestui fapt, locul sigur de la Curte le-a asigurat victoria, iar cei de la Port Royal au disparut.
    Ordinul a câstigat o alta batalie pentru Roma, a carei consecinte au fost defavorabile intereselor nationale.
Se ĂŽntelege de la sine ca ei acceptasera fara nici o tragere de inima pacea religioasa asigurata prin Edictul de la Nantes, si au continuat lupta ascunsa ĂŽmpotriva protestantilor din Franta.
Ludovic XIV ĂŽmbatrânea si se ĂŽndrepta din ce in ce mai mult spre bigotism sub influenta Doamnei de Maintenon si a confesorului sau, parintele La Chaise. In 1681, iezuitii l-au convins sa reĂŽnceapa persecutia ĂŽmpotriva protestantilor. In cele din urma, la 17 octombrie 1685, el a semnat ordinul de âRevocare a Edictului de la Nantesâ, facând astfel pe supusii sai care refuzau sa ĂŽmbratiseze religia catolica, niste proscrisi.
Curând dupa aceea, pentru a accelera procesul de convertire, au ĂŽnceput faimoasele âdragonadeâ. Aceste torturi erau urmarea obligatorie a oricarei ĂŽncercari de convertire prin foc si lanturi. In timp ce fanaticii se bucurau, protestantii au fugit ĂŽn masa din regat.
Dupa Marshal Vauban, Franta a pierdut 400.000 de locuitori si 60 milioane de franci. Manufacturieri,comercianti, armatori, mestesugari si artizani priceputi au apucat spre alte tari aducându-le lor beneficiul calitatilor lor.
â17 octombrie 1685 a fost ziua victoriei pentru iezuiti, rasplata finala pentru un razboi care durase 125 de ani fara ĂŽncetare.
    Dar Statul a fost acela care a platit pretul victoriei iezuiteâ.
âDepopularea, reducerea prosperitatii nationale, au fost urmarile materiale acute ale triumfului iezuitilor, urmate de secatuirea spirituala ce nu a putut fi vindecata, nici chiar de cele mai bune scoli iezuite. Iata ce a suferit Franta, iar Societatea lui Isus avea sa plateasca foarte scump pentru aceastaâ (H. Boehmer).
In timpul secolului urmator, fiii lui Loyola s-au vazut respinsi nu numai din Franta, ci si din toate tarile europene â dar, ĂŽnca odata, aceasta se ĂŽntâmpla doar pentru un timp.
Acesti fanatici ieniceri ai papalitatii nu au ĂŽncetat niciodata sa acumuleze dezastre pe calea ĂŽndeplinirii visului lor nebunesc.
MISIUNI IN STRAINATATE
Capitolul 1. India, Japonia, China.
Convertirea âpagânilorâ fusese primul obiectiv al fondatorului Societatii lui Isus. Chiar daca necesitatea combaterii protestantismului ĂŽn Europa i-a implicat pe discipolii acesteia din ce ĂŽn ce mai mult ĂŽn actiuni atât politice cĂŽt si religioase â despre care am facut un scurt rezumat âfiind principala lor sarcina, ei si-au urmat tinta evanghelizarii tinuturilor ĂŽndepartate.
Idealul lor era sa aduca Întreaga lume sub autoritatea Sfântului Scaun, ceea ce Însemna, ca ei sa cutreiere toate regiunile globului pentru a câstiga suflete.

    Francis Xavier, unul din primii ĂŽnsotitori ai lui Ignatiu care, ca si el, a fost sanctificat de biserica, a fost marele promotor al evanghelizarii Asiei. In 1542 el a debarcat la Goa si a gasit aici un episcop, o catedrala si o manastire franciscana care, ĂŽmpreuna cu câtiva preoti portughezi, ĂŽncercase deja sa ĂŽmprastie ĂŽn jurul lor religia lui Hristos. Francis a depus ĂŽn prima sa tentativa un elan atât de mare, ĂŽncât a fost supranumitâapostolul Indieiâ. De fapt, el era mai mult un pionier si un âincitatorâdecât unul care sa fi savârsit ceva durabil. Infocat, entuziast, ĂŽntotdeauna pus pe a cauta noi câmpuri de actiune, el mai mult a aratat calea decât sa curete drumul. In regatul Travancore, ĂŽn Malaca, pe insulele Banda, Macassar si Ceylon, farmecul sau personal si cuvântarile sale pline deelocventa, au facut minunis i au avut drept consecinta convertirea a 70.000 de âidolatriâ, ĂŽn special din paturile de jos. Pentru a obtine acest lucru, el nu a neglijat ajutorul politic si chiar militar al Portugaliei.
Aceste rezultate, mai mult de efect decât solide, erau menite sa stimuleze interesul pentru misiunile din Europa si, deasemenea, sa dea un lustru stralucitor Societatii lui Isus. Neobositul, dar prea putin perseverentul apostol, parasi curând India pentru Japonia, apoi pentru China, unde a murit În 1552 la Canton când era gata sa patrunda În tara.

    Succesorul sau ĂŽn India a fost Robert de Nobile, care a aplicat ĂŽn aceasta tara aceleasi metode pe care iezuitii le foloseau cu mare succes ĂŽn Europa. El a apelat la clasele superioare. Celor ce erau âde neatinsâ el le-a dat hostia numai ĂŽn capatul unui bat. A adoptat portul, obiceiurile si felul de a trai al brahmanilor, amestecând ritualurile lor cu cele catolice, toate acestea cu aprobarea papei Grigore XV.
Multumita acestei amestecaturi dubioase, el a convertit, dupa cum pretinde, 250.000 de hindusi.
Dar, âla aproximativ un secol dupa moartea sa, când intransigentul papa BenedictXIV a interzis respectarea acestor ritualuri hinduse, totul s-a naruit si cei 250.000 de pseudo-catolici au disparutâ (âIezuitiiâ ĂŽn ziarul âLe Crapouillotâ nr. 24, 1954, pag.42).
    In teritoriile din nordul Indiei, stapânite de Marele Mongol Akbar, un om Îngaduitor, care a Încercat chiar sa introduca În tinuturile sale un amestec religios, iezuitilor li s-a permis sa construiasca un asezamânt la Lahore, În 1575. Succesorii lui Akbar le-au acordat aceleasi favoruri. Dar Aureng Zeb (1666-1707), un musulman strict, a pus capat acestei lucrari.
In 1549, Xavier s-a ĂŽmbarcat pentru Japonia, ĂŽmpreuna cu doi tovarasi si un japonez pe care ĂŽl convertise la Malaca, numit Yagiro.
Inceputurile nu au fost prea promitatoare. âJaponezii au propria lor moralitate si sunt destul de rezervati; trecutul lor era puternic ancorat ĂŽn pagânism. Adultii se uitau la acesti straini cu amuzament iar copiii ĂŽi batjocoreauâ (Le Crapouillot). Yagiro, fiind bastinas, a reusit sa puna pe picioare o mica comunitate de 100 de persoane. Dar Francis Xavier, care nu vorbea japoneza atât de bine, nu a putut nici macar sa gaseasca un auditoriu la Mikado. Când a parasit tara, doi preoti ramâneau ĂŽn urma lui pentru a ĂŽncerca convertirea stapânitorilor tinuturilor din Arima si Bungo. Când acesta din urma s-a decis pentru catolicism, aceasta i-a luat 27 de ani de „gândire”.
Anul urmator, preotii s-au stabilit la Nagasaki si au pretins ca au convertit 100.000 de japonezi.
In 1587, situatia interna din tinut, care fusese sfâsiat ĂŽn urma razboaielor dintre clanuri, s-a schimbat total. âIezuitii au tras foloase de pe urma anarhiei si a legaturilor lor strânse cu comerciantii portugheziâ (H. Boehmer). Hideyoshi, un om de origine umila, a pus mâna pe putere luând ĂŽntâi demnitatea de dictator si apoi pe cea de prim-ministru (1586). El nu avea nici o ĂŽncredere ĂŽn influenta politica a iezuitilor, ĂŽn legaturile lor cu portughezii si cu samuraii.
In consecinta, proaspata biserica japoneza a Început sa fie persecutata cu violenta. Sase franciscani si trei iezuiti au fost rastigniti; multi convertiti au fost omorâti, iar Ordinul a fost alungat din Japonia.
Cu toate acestea, decretul nu a fost dus la bun sfârsit.
Iezuitii si-au continuat apostolatul În secret. Dar, În 1614, primul sogun, Tokugava Ieyasu, nelinistit de actiunile oculte ale iezuitilor, a reÎnceput persecutiile. Pe lânga aceasta, olandezii luasera locul portughezilor În afaceri si erau strict supravegheati de guvern.
O profunda neÎncredere fata de toti strainii, preoti sau laici, le-a fost inspirata din acel moment conducatorilor si, În 1638, o rebeliune a crestinilor din Nagasaki a fost Înecata În sânge.
Pentru iezuiti, aventura japoneza luase sfârsit si urma sa ramâna asa pentru mult timp.
Iata ce putem citi ĂŽn lucrarea remarcabila a Lordului Bertrand Russell, âStiinta si religiaâ, referitor la Francis Xavier, facatorul de minuni.
âEl si tovarasii lui au scris multe scrisori lungi, care s-au pastrat; ĂŽn ele, ei tineau evidenta lucrarii lor, dar nici una dintre aceste scrisori scrise ĂŽn timpul vietii lui nu face vreo referire la puteri miraculoase. Joseph Acosta, iezuitul care a fost atât de chinuit de animalele din Peru, a negat ĂŽn mod expres faptul ca acesti misionari ar fi fost ajutati de miracole ĂŽn eforturile lor de a-i converti pe pagâni.
Dar imediat dupa moartea lui Xavier, au Început sa abunde povestirile cu miracolele lui. Se spunea ca el avea darul vorbirii În limbi, chiar daca scrisorile lui erau pline de aluzii la dificultatile avute În a stapâni limba japoneza sau În a gasi un bun translator.
âAu fost spuse povesti despre faptul ca odata, când prietenii lui erau ĂŽnsetati pe mare, el a transformat apa sarata ĂŽn apa dulce. Când a scapat crucifixul ĂŽn mare, un crab i l-a adus ĂŽnapoi. Potrivit unei versiuni mai recente, el ar fi aruncat crucifixul ĂŽn mare pentru a potoli furtuna.
Când a fost sanctificat În 1622, a fost dovedit, spre satisfactia autoritatilor Vaticanului, ca ar fi savârsit miracole, ÎntrucÎt nimeni nu putea deveni sfânt fara acestea.
Papa a garantat oficial pentru darul vorbirii ĂŽn limbi si a fost impresionat ĂŽn mod deosebit de faptul ca Xavier a facut lampile sa arda cu apa sfintita ĂŽn loc de uleiâ. âAcelasi papa, Urban VIII, a refuzat sa creada afirmatiile lui Galileo. Legenda continua sa se ĂŽmbogateasca: o biografie scrisa de parintele Bonhours, ne povesteste ca sfântul ĂŽnviase 14 persoane ĂŽn timpul vietii lui.
Autorii catolici ĂŽnca ĂŽi mai atribuie darul miracolelor; ĂŽntr-o biografie publicata ĂŽn 1872, parintele Coleridge, membru al Societatii lui Isus, a reafirmat ca sfântul avea darul limbilorâ.
Judecând dupa ispravile tocmai mentionate, sfântul Francis Xavier si-a meritat aureola.
In China, fiii lui Loyola au petrecut un timp indelungat si favorabil, cu doar ca˘teva izgoniri; ei au obtinut acest lucru cu conditia ca vor lucra acolo ĂŽn principal cu oamenii de stiinta, si se vor inclina in fata ritualelor milenare ale acestei stravechi civilizatii.
âMeteorologia a fost principalul subiect. Francis Xavier descoperise deja ca japonezii nu stiau ca pamântul este rotund si ca acestia erau foarte interesati ĂŽn ceea ce el ĂŽi ĂŽnvata asupra acestui subiect sau altele similare.
âIn China, aceasta a devenit oficiala si, cum chinezii nu erau fanatici, lucrurile au evoluat pasnic. Un italian, parintele Ricci a fost initiatorul.
Inlesnindu-si drumul spre Pekin, el a jucat rolul astronomului ĂŽnaintea oamenilor de stiinta chinezi. Astronomia si matematica erau parti importante ale institutiilor chineze. Acesti oameni de stiinta au dat posibilitatea suveranului sa dateze variatele lor ceremonii religioase si laice cu caracter periodic. Ricci a adus informatii care-l faceau indispensabil si el a folosit aceasta ocazie pentru a vorbi despre crestinism… El a trimis dupa doi preoti care ĂŽmbunatatisera calendarul traditional, stabilind o concordanta ĂŽntre traiectoria stelelor si evenimentele pamântesti. Ricci s-a ajutat si de lucruri minore; de exemplu, el a desenat o harta murala a imperiului, asezând cu grija China, ĂŽn centrul universuluiâ (âLe Crapouillotâ).
Aceasta era ocupatia principala a iezuitilor ĂŽn imperiu; cât despre partea religioasa a misiunii lor, interesul lor ĂŽn aceasta problema era major. Este cam ridicol sa te gândesti ca la Pekin preotii erau ocupati cu corectarea greselilor astronomilor chinezi, ĂŽn timp ce la Roma, Sfântul Scaun condamna cu ĂŽnversunare sistemul lui Copernic â si asta pâna ĂŽn anul 1822!
In ciuda faptului ca poporul chinez avea o foarte slaba ĂŽnclinatie spre misticism, prima biserica catolica s-a deschis la Pekin ĂŽn 1599.
Când Ricci a murit, el a fost ĂŽnlocuit de un neamt, parintele Shall von Bell, un astronom care de asemenea a publicat câteva brosuri remarcabile ĂŽn limba chineza; ĂŽn 1644 i s-a conferit titlul de âPresedinte al Tribunalului matematicâ, ceea ce a produs invidia mandarinilor.
In acelasi timp,comunitatile crestine s-au organizat singure.
In 1617, ĂŽmparatul trebuie ca a prevazut pericolul acestei penetrari pasnice si a decretat izgonirea tuturor strainilor.
Bunii parinti au fost trimisi portughezilor la Macao În custi de lemn. Dar, curând dupa aceea, ei au fost rechemati. Erau doar asa de buni astronomi!
De fapt, ei erau tot atât de buni si ca misionari, cu 41 de resedinte În China, 159 de biserici si 25.700 de membri botezati.
Dar o noua reactie ĂŽmpotriva lor a dus la alungarea lor, iar parintele Shall a fost condamnat la moarte. Fara ĂŽndoiala ca el nu-si atrasese aceasta sentinta numai pentru munca lui ĂŽn domeniul matematicii!
Un cutremur si arderea palatului imperial, au fost Întelept prezentate drept un semn de mânie cereasca, salvându-i viata; el a murit În liniste doi ani mai târziu. Dar tovarasii lui au fost nevoiti sa paraseasca China.
In ciuda tuturor acestor lucruri, stima pentru iezuiti era atât de mare Încât Împaratul Kang-Hi s-a simtit obligat sa-i recheme În 1669, si a ordonat funerarii solemne pentru ramasitele lui Iam Io Vam (Jean-Adam Shall).
Aceste neobisnuite onoruri au fost doar ĂŽnceputul unor exceptionale favoruri.
Un parinte belgian, Verbiest, i-a urmat lui Shall la conducerea misiunii si, deasemenea, la Institutul imperial de matematica. El a fost acela care a daruit observatorului din Pekin acele instrumente faimoase acaror precizie matematica este tainuita de himere, dragoni, etc.
Kang Hi, âdespotul luminatâ, care a domnit 61 de ani, a apreciat serviciile acestui om de stiinta care ĂŽi dadea sfaturi ĂŽntelepte, ĂŽnsotindu-l pe acesta ĂŽn razboi si chiar reusind sa construiasca o turnatorie pentru tunuri.
Dar aceasta activitate laica si razboinica era ĂŽndreptata spre âmai marea slava a lui Dumnezeuâ, cum reamintea vrednicul parinte ĂŽmparatului ĂŽntr-o ĂŽnsemnare, ĂŽnaintea mortii sale: âSire, mor fericit cum am fost aproape ĂŽn fiecare moment al vietii mele când am servit pe Maiestatea Voastra. Dar ma rog Lui prea plecat sa-si aminteasca, dupa moartea mea, ca telul meu ĂŽn tot ce am facut a fost sa-i asigur un protector pentru cea mai sfânta religie din univers; si acest protector ati fost dvs., cel mai mare rege al Estuluiâ ( âCorespondentaâ de Verbiest, p.551).
    Totusi, În China ca si În Malabar, aceasta religie nu a putut supravietui fara unele artificii. Iezuitii au trebuit sa aduca doctrina romano-catolica la nivelul chinezilor, identificâdu-L pe Dumnezeu cu cerul(Tien) sau Chang-Ti (Imparatul din Înaltimi), potrivind ritualurile catolice cu cele chinezesti, acceptând Învataturile lui Confucius, cultul strabunilor,etc.

    Papa Clement XI, care a aflat despre aceasta de la ordinele rivale, a condamnat aceasta slabiciune doctrinala si, ca rezultat, Întreaga activitate misionara din imperiul chinez a cazut.
Succesorii lui Kang Hi au interzis crestinismul si ultimii preoti ramasi ĂŽn China au murit acolo si nu au mai fost ĂŽnlocuiti niciodata.
Citeste si acest articol despre Iezuiti, vi-l recomand tuturor. E incredibil cum influenteaza aceasta organizatie criminala si societate criminala evenimentele si cum au controlat regi si regine, la fel si organizatiile/societatile derivate din aceasta organizatie/societate criminala.
societatea lui isus – criminali organizati (click aici pe link pt a citi articolul
ApreciazăApreciază