Cum să-ţi alegi soţul? La fel ca pe câine! Metoda unei psiholoage britanice care a stârnit dezbateri pe Internet


Temperament, docilitate, pedigree sunt criterii de care ţinem cont atunci când alegem un animal de companie, cum ar fi un câine. Însă psihologul Annie Kaszina prezintă în cartea intitulată „Îţi alegi câinele cu mai multă grijă decât viitorul soţ?“ o teorie conform căreia femeile îşi pot găsi partenerii de viaţă potriviţi dacă realizează că un bărbat de nădejde poate fi evaluat la fel ca un patruped de rasă.

Psihologul specializat în probleme de cuplu Annie Kaszina este o mare iubitoare de câini şi acest lucru a ajutat-o să realizeze greşelile pe care le-a făcut în relaţiile sale sentimentale, oricât de bizar ar putea să pară. Kaszina a acordat întotdeauna atenţie alegerii unui câine de companie, raportându-se la criterii de care nu a ţinut cont şi în cazul bărbaţilor din viaţa sa, deşi ulterior a realizat cât de important este să faci o evaluare similară şi în privinţa partenerilor.

Experta în probleme de cuplu este prima care admite că atunci când şi-a ales următorul partener ghidându-se după felul în care şi-a ales actualul animal de companie, care s-a dovedit alegerea perfectă, a reuşit să descopere şi bărbatul alături de care se simte mai împlinită ca niciodată.

Kaszina a scris pornind de la propria sa experienţă o carte intitulată „Do You Choose Your Dog More Carefully Than Your Husband?“ („Îţi alegi câinele cu mai multă grijă decât viitorul soţ?“) în care face cel puţin zece paralele între felul în care ar trebui să alegi un câine de rasă şi un bărbat. Cartea va fi lansată în Marea Britanie chiar de Sfântul Valentin şi, dincolo de abordarea vandabilă, volumul are o logică în avansarea teoriei care a stârnit deja controverse şi critici în Regat, scrie Daily Mail.

Annie Kaszina, alături de credinciosul său companion necuvântător, cel care a reprezentat soluţia vieţii sale sentimentale complicate. FOTO Daily Mail

Iată care sunt cele 10 principii sau reguli de care o femeie ar trebui să ţină cont atunci când alege un câine credincios sau un bărbat pe care se poate baza:

1. Temperamentul e sfânt  Un partener care se dovedeşte de la bun început răutăcios, foarte critic, dificil, morocănos sau are schimbări dese de dispoziţie poate să pară iniţial interesant, dar pe termen lung relaţia va avea de suferit. Viaţa este cea care ne învaţă că relaţiile de cuplu dificile conduc la epuizare emoţională, iar adesea la despărţire, punctează  Kaszina importanţa temperamentului de care dă dovadă un potenţial partener. „Gândiţi-vă de ce o atitudine pesimistă sau negativistă este felul în care consideră bărbatul cu care abia aţi început să ieşiţi că ar trebui să se prezinte în faţa dumneavoastră. Şi de ce ar trebui să acţioneze acest comportament ca un afodiziac?“, subliniază psihologul.

2. Verifică pedigree-ul  Ce-i drept, atingerea acestui obiectiv este mai dificil de realizat în cazul unui câine de rasă decât în cazul unui bărbat. Cert este că nu pot fi adunate informaţiile de la primele întâlniri, punctează Kaszina. Dar o relaţie nu se clădeşte într-o zi, aşa că aceste date pot fi adunate în timp, în urma discuţiilor despre familie şi prieteni, relaţii trecute, profesie, preferinţe, poate chiar şi informaţii legate de istoricul său medical etc.

3. Atenţie la masculii Alfa Doar dacă nu este vorba despre o femeie care se mulţumeşte cu un bărbat plin de el, un adevărat mascul Alfa, persoană îndrăgostită de sine, care adoră se se audă vorbind şi să fie permanent în centrul atenţiei, atunci ar trebui ca acest tip de bărbat să le dea de gândit femeilor. Bărbaţii care nu se mai satură să vorbească despre ei de la primele întâlniri indică nu numai faptul că probabil au emoţii, ci şi o posibilă lipsă de interes faţă de cealaltă persoană şi o carenţă în ceea ce priveşte abilităţile de socializare. „Până la urmă şi când ne alegem un câine vrem un companion alături care să ne simţim bine şi care să se arate interesat de noi. De ce ne-am mulţumi cu mai puţin în cazul unui bărbat?”, se întreabă retoric Kaszina.

4. Bunele maniere Femeile ar trebui să fie atente în perioada de curtare la modul în care partenerul se comportă la restaurant cu chelnerii, să observe (când au ocazia) felul în care interacţioneză cu copiii sau cu alte persoane care nu fac parte din cercul lui de cunoştinţe sau al ei. Detalii care contează foarte mult şi atunci când alegem un câine, este de părere psihologul. Bunele maniere afişate de un potenţial partener în mod selectiv, numai atunci când consideră că îl ajută să obţină ceva (la fel ca în cazul câinilor care se comportă exemplar numai dacă primesc o bucată de carne gustoasă), dovedeşte că aceste maniere nu sunt adânc înrădăciante şi că peste un timp s-ar putea să aveţi parte de o surprinză neplăcută.

5. Exuberanţă ieşită din comun Un bărbat care îşi presează partenera de la bun început şi nu respectă anumite limite, este un bărbat care face presiuni pentru a obţine cât mai repede ceea ce îl interesează. Acesta este un semnal că persoana respectivă va ajunge mai devreme sau mai târziu să vă producă suferinţe emoţională.

6. Întâmpinarea aşteptărilor  O femeie are de regulă anumite standarde legate de  felul în care se va îmbrăca la prima întâlnire sau de cum se va comporta. Prin urmare, nu este deplasat să aibă aşteptări similare şi de la bărbatul cu care se va întâlni. Dacă partenerul nu se potriveşte cu aceste standard, acesta este un semn clar că direcţia în care vă îndreptaţi nu este cea corectă, consideră Kaszina.

7. Docilitate Cu siguranţă, o femeie doreşte de la partenerul ei să fie o persoană sensibilă, receptivă la dorinţele sale. Aşa că atunci când bărbatul se apucă să comande la restaurant şi pentru ea, din proprie iniţiativă, sau ia şi alte decizii fără să-şi consulte partenera, acesta este un indiciu clar că avem de-a face cu un „dulău“ decis să-şi marcheze teritoriul şi să se impună de la bun început în rol de stăpân.

8. Spirit ludic Ne dorim de la un bărbat să aibă şi o latură sensibilă, jucăuşă, ceea ce nu trebuie să însemne sub nicio formă imaturitate sau un bărbat care caută o imagine maternă ca să fie cocoloşit, punctează expertul în relaţii de cuplu. Spiritul ludic se referă la o persoană alături de care o femeie să se simtă suficient de relaxată încât să se proastească şi să se alinte din când în când.

9. Atenţie la „corcituri“ O femeie care este singură de o perioadă lungă de timp va ajunge la un moment dat să fie cuplată de familie, prieteni etc. „În ciuda bunelor intenţii, nu înseamnă că dacă prietenii sau membrii familiei consideră o partidă potrivită pentru tine, partida va fi şi pe placul tău. Potenţialul partener a fost cunoscut de amici într-un alt context decât vă este propus dumneavoastră. Nu cumperi o casă sau un câine doar pentru că aşa ţi-a recomandat vecina, aşa că este necesar să ai curajul să refuzi când simţi că nu este cazul să dai curs unei astfel de întâlniri aranjate“, avertizează psihologul.

10. Lasă planurile de viitor acasă Femeile au prostul obicei de a-şi imagina viitorul alături de partener încă de la prima întâlnire, dacă acesta le este cât de cât pe plac. Prima întâlnire nu este făcută pentru a ţine locul unui contract de căsătorie, ci numai începutul descoperirii unei alte persoane. „Dacă te trezeşti fantazând despre un viitor fericit împreună cu bărbatul abia întâlnit, înţelept este să faci un duş rece sau să te consulţi cu o prietenă cu picioarele pe pământ.

http://adevarul.ro/

Acest articol a fost publicat în SEX - FAMILIE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.