Casa ecologică între mit şi realitate


Casa reprezintă o construcţie cu caracter de locuinţă care adăposteşte una sau mai multe familii şi care trebuie să reunească ansamblul tuturor factorilor de confort. Pentru satisfacerea acestei condiţii, locatarii caselor trebuie să aibă la dispoziţie spaţii echipate cu instalaţii în conformitate cu nivelul de confort solicitat, corespunzător momentului.
De-a lungul timpului, s-au utilizat la realizarea caselor tehnologii din ce în ce mai moderne, în pas cu evoluţia tehnologică, considerându-se tradiţionalul depăşit.
Prin conceptul de casă ecologică se propune împletirea armonioasă a tehnologiilor tradiţionale de construire a caselor cu noile tehnologii de producere şi de consum a energiei necesare bunei desfăşurări a activităţii curente într-o astfel de construcţie.
Pentru aceasta, se poate avea în vedere realizarea construcţiei din materiale tradiţionale cum sunt: lemnul sau pământul argilos frământat şi asigurarea necesarului de energie termică şi electrică din conversie directă din energia soarelui sau din energie geotermală.
Cel mai utilizat material pentru astfel de construcţii este, deşi pare paradoxal, lemnul, îndeosebi cel de răşinoase, obţinut din recoltări controlate de masă lemnoasă.
Construcţia unei astfel de case, în actualele condiţii legale de realizare, presupune aşezarea şi ancorarea construcţiei pe o fundaţie din beton armat, dimensionată în conformitate cu soluţia constructivă aleasă pentru casă.
Ideal ar fi adoptarea tehnologiilor tradiţonale cu structură de lemn şi pereţi de pământ frământat armat cu fibre vegetale lemnoase. Acest tip de construcţie presupune realizarea unor case cu un singur nivel, de multe ori semiîngropat.
O astfel de construcţie are o inerţie termică mare, folosindu-se ca principal izolator termic chiar “malul” de pământ în care se sapă partea subterană a casei.
Costurile de realizare sunt mici, deoarece materialul din săpătura se foloseşte, în cea mai mare parte, la realizarea pereţilor supraterani ai construcţiei;
Constructia are o stabilitate foarte mare la acţiunile mecanice naturale: vânturi sau cutremure, întrucât acest tip de construcţie se poate asimila cu o construcţie “de greutate”, deoarece o mare parte din aceasta, este înglobată în solul de fundare.
Deoarece o astfel de construcţie, din punct de vedere legal, se poate aviza foarte greu, se adopta în cele mai multe cazuri, o soluţie de compromis, din punct de vedere ecologic, şi anume: construcţie de lemn masiv sau cu structură de lemn şi panouri din materiale lemnoase, ancorată pe o fundaţie de beton armat.
Elementele constructive utilizate pentru o astfel de construcţie trebuie să fie din materiale ecologice (lemn), cu un grad de industrializare cât mai mic şi cu tratamente chimice rezumate la strictul necesar.
Componenta structurală a unei astfel de construcţii se va prezenta în articolele viitoare.
Considerându-se pentru moment încheiată abordarea modului de construire a casei se poate vorbi despre echiparea acesteia cu instalaţii de producere şi de consum a energiei.
Într-o construcţie tip casă, se produce şi se consumă atât energie electrică cât şi termică.
Energia electrică necesară consumului pentru buna funcţionare a unei case este destinată iluminatului precum şi tuturor celorlalţi consumatori specifici unei locuinţe.
Asigurarea energiei electrice pentru consum într-o casă ecologică se poate face prin conversie directă din energie solară, cu panouri solare fotovoltaice, sau cu ajutorul generatoarelor electrice eoliene, acolo unde condiţiile geoclimatice sunt favorabile.
Asigurarea energiei termice necesare pentru prepararea apei calde menajere, se poate face din conversia directă a energiei termice solare cu ajutorul panourilor termice solare.
Sistemele solare fotovoltaice au la bază panouri fotovoltaice cu celule monocristaline, sau policristaline, asamblate în baterii de panouri dimensionate pentru tensiuni de lucru şi capacităţi de producţie adaptate pentru nevoile fiecărui tip de consumator în parte.
Stocarea energiei electrice produse pe timpul zilei se face în baterii de acumulatori statici cu plumb cu gel, asamblaţi în baterii cu capacităţi de stocare conform necesarului solicitat de consumator.
Transferul energiei electrice de la elementele de producere, panouri solare fotovoltaice, la elementele de stocare, în speţă acumulatori, se face prin echipamente electronice de putere, regulatoare de încărcare, care asigură încărcarea controlată a bateriei de acumulatori fără a pune în pericol, din punct de vedere electric nici panourile solare şi nici bateriile de acumulatori.
Consumul energiei electrice astfel stocate se face la parametri electrici de tensiune si frecvenţă identici cu parametri sistemului energetic naţional, pentru joasă tensiune: 230Vca si 50Hz, prin intermediul unuia sau a mai multor echipamente electronice de putere, invertoare de la curent continuu la curent alternativ.
Toate aceste componente se integrează în sisteme optimizate adaptabile pentru necesităţile fiecărui consumator în parte, atât din punct de vedere tehnologic cât şi din punct de vedere arhitectural, fără a altera specificul construcţiilor.
Pentru asigurarea necesarului de apă caldă menajeră precum şi de agent termic pentru încălzirea spaţiilor locuite se pot realiza sisteme solare termice independente sau în strânsă interacţiune cu sistemele existente în construcţiile vizate.
Pentru realizarea acestor sisteme, se pot utiliza următoarele soluţii tehnice:
Captarea energiei termice solare prin intermediul panourilor solare modulare sau cu tuburi vidate, amplasate pe structuri metalice proprii pe acoperişurile construcţiilor sau integrate în aceste acoperişuri, preluând astfel şi rolul de învelitori.
Stocarea apei calde obţinute, în rezervoare individuale: boilere de joasă presiune cu circulaţie liberă sau boilere cu circulaţie forţată, precum şi stocarea energiei calorice obţinute în boilere cu două sau trei serpentine, integrate în sistemele de încălzire sau preparare apă caldă menajeră, clasice, existente în dotarea consumatorului.
În urma dezvoltării tehnologice în acest domeniu, se pot folosi sisteme de captare a energiei calorice din radiaţia solară şi pe timp de iarnă, în condiţii de insolaţie normală şi de inexistenţa depunerilor de zapadă sau chiciură,  pe elementele de captare. În această situaţie, energia calorică astfel preluată de la soare va fi utilizată pentru aducerea temperaturii apei sau a agentului temic din instalaţia existentă la parametrii suficient de ridicaţi. Astfel, agentul termic va necesita ulterior un aport minim de energie de la sursa clasică existentă în instalaţie. Tot astfel se pot folosi soluţii combinate solare electrice şi solare termice. În acest caz, aportul de energie al sursei clasice, prezentată anterior poate fi înlocuit cu căldura produsă electric din energie fotovoltaică, prin intermediul unei rezistenţe electrice imersată în boilerul instalaţiei termice solare.
Ca o concluzie, conceptul de casă ecologică comportă mai multe aspecte de ordin tehnic şi estetic, care se pot completa în mod armonios, pentru a se realiza atât o casă ecologică, din punct de vedere constructiv şi funcţional cât, mai ales, la un prim contact cu aceasta, casa să ofere o imagine estetică agreabilă şi odihnitoare.

Dobre Ştefăniţ

http://articole.drumulinvingatorilor.ro/

Acest articol a fost publicat în CONSTRUCTII. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.