Chevron a plecat din Polonia şi Ucraina, dar continuă activitatea în România


Compania americană Chevron, implicată în activităţi de explorare a gazelor de şist în zona Moldovei, a anunţat că va continua, cel puţin pentru moment, operaţiunile din România.

Informaţiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

„Chevron analizează informaţiile obţinute pe parcursul operaţiunilor de foraj la sonda de explorare de la Siliştea şi cele obţinute în urma investigaţiilor geo-fizice pentru a înţelege potenţialul de resurse de gaze naturale din argilite.

După finalizarea analizelor, rezultatele vor fi predate ANRM și vor rămâne în custodia statului. Confidențialitatea informațiilor de acest gen este menținută în conformitate cu legislaţia din România”, au răspuns reprezentanţii Chevron unei solicitări a ECONOMICA.NET referitoare la planurile companiei americane în România.

„Chevron Romania a finalizat operaţiunile asociate astupării sondei sale de explorare de la perimetrul Siliştea 1A, situat în apropierea satului Siliştea, comuna Pungeşti, județul Vaslui și derulează lucrări de reamenajare a terenului, în conformitate cu permisele obţinute.
Chevron continuă să dețină toate autorizaţiile şi permisele necesare pentru această locație” au mai spus reprezentanţii Chevron.

În noiembrie 2014, premierul Victor Ponta a declarat că este foarte posibil ca România să nu dispună de rezerve de gaze de şist. „Se pare că nu avem gaze de şist, ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred că ne-am bătut pe ceva care există”, a spus Victor Ponta. După declaraţia premierului, Chevron a anunţat că studiul pentru evaluarea potenţialului de gaze de şist în România nu a fost încă finalizat.

Grupul petrolier american Chevron a decis, să renunţe la explorarea gazelor de şist din Polonia, un sector care nu a reuşit să îndeplinească aşteptările de tranformare a furnizării de energie în Europa de Est, potrivit unei relatări Reuters din data de 1 februarie, care citează compania.

Divizia Chevron din Polonia „a decis să renunţe la operaţiunile legate de gazele de şist din această ţară deoarece oportunităţile de aici nu mai concurează favorabil cu alte oportunităţi din portofoliul global al Chevron”, se arată în declaraţia companiei publicată sâmbătă.
Şi firmele Exxon Mobil, Total şi Marathon Oil au renunţat la explorarea gazelor de şist în Polonia.
Polonia este unul dintre cele mai permisive state din Europa de Est în materie de legislaţie pentru companiile din sectorul energiei neconvenţionale, şi pentru că ţara este dependentă de importurile ruseşti de gaze. Potrivit unui raport al US Energy Information Agency (EIA), rezervele de gaze de şist ale polonezilor ar fi cele mai mari din Europa, estimate undeva între 800 şi 2.000 de miliarde de metri cubi.

Luna trecută, Chevron a decis să renunţe şi la proiectul de extracţie gaze de şist de la blocul Olesska, vestul Ucrainei, după ce a încercat, timp de un an, să convingă autorităţile de la Kiev să simplifice fiscalitatea pentru acest gen de afaceri.
Potrivit aceluiaşi raport al EIA, Rezervele de gaze naturale pe care România le poate exploata din punct de vedere tehnic din şisturi se ridică la 1.440 de miliarde de metri cubi. Rezervele de gaze convenţionale s-ar ridica la doar 113 milioane de metri cubi.

http://www.economica.

Acest articol a fost publicat în ROSIA MONTANA – GAZE DE SIST (Chevron). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.