„Părinte, vrem să ne căsătorim. Cât ne costă?”. Un REPORTAJ GÂNDUL CU CAMERA ASCUNSĂ dezvăluie cum negociază „oamenii Domnului”


Cu vistieria umplută de Guvern, bisericile fac, probabil, şi provizii pentru perioade mai grele. Altfel nu se explică de ce unii preoţi cer sume foarte mari pentru oficializarea cununiilor religioase. În Bucureşti, naşii şi mirii trebuie să scoată din buzunar chiar şi 1.500 de lei. Există, însă, şi excepţii, pentru că sunt biserici unde cununia religioasă chiar e gratuită. Pentru a înţelege aceste taxe şi cum unele biserici îşi permit să nu le impună, în vreme ce altele cer sume uriaşe pentru oficierea cununiilor, Gândul a făcut un experiment şi a mers, cu camera ascunsă, prin mai multe lăcaşuri de cult ortodoxe din Capitală, pentru a vedea cum se face „negocierea” pentru viitoarea nuntă. Unul dintre preoţii întâlniţi, care pretinde 1.200 de lei pentru oficierea ceremoniei religioase, ne-a explicat cum se ajunge la taxa pentru nunta credincioşilor: plata angajaţilor se face, spune el, din aceste contribuţii. Acelaşi lucru este explicat şi de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, care a afirmat că „aceşti bani nu intră în buzunarele preoţilor, ci în bugetul parohiilor”.

Cum nu există o taxă fixată de Patriarhie pentru oficializarea cununiilor religioase, a botezurilor şi a înmormântărilor, fiecare biserică îşi pune propriul tarif. Din acest motiv, preţurile diferă ca la afacerile imobiliare: mărimea bisericii, dotările ei şi numărul de preoţi cresc considerabil „taxele” pe care trebuie să le achite credincioşii ce beneficiază de aceste slujbe. Şi pentru că este o afacere, la cele mai multe biserici trebuie achitat şi un avans. De regulă, pentru avans se dă chitanţă. Pentru restul sumei, facturarea rămâne la latitutudinea preotului.

„Una este o biserică mică, slujba o face un preot sau doi, alta e când sunt cinci preoţi”

Adelina şi Mihai vor să se căsătorească pe 3 octombrie, o dată la finalul sezonului de nunţi. Au mers, prin urmare, alături de naşii Adrian şi „Gabriela” – „Gabriela” fiind reporter gândul -, în căutarea bisericii perfecte. Au început cu Biserica Sf. Dumitru (video, mai sus), situată în zona Colentina. Acolo au avut un şoc: preotul le-a cerut 1.200 de lei, cu un avans de 600 de lei, nerambursabil.

“Sunt condiţii, nu le îndeplinim, plecăm. Ne întoarcem când le îndeplinim. Contribuţia pentru biserică este de 1.200 de lei, adică 12 milioane de lei vechi. Zic şi aşa, şi aşa, ca să se înţeleagă. În suma respectivă intră şi corul”, spune părintele.

Întrebat de ce costă aşa mult, explicaţia lui a venit numaidecât: cu cât e biserica mai mare, cu atât cheltuielile sunt mai mari, deci şi preţul pentru cununia religioasă e mai mare.

“Una este o biserică mică, slujba o face un preot sau doi, alta e când sunt cinci preoţi. Noi trebuie să asigurăm salariul pentru toţi, începând de la omul de serviciu până la preotul paroh.[…] Dacă nu contabilizăm ceea ce primim de la credincioşi, nu avem de unde să plătim. Noi, puţin câte puţin, de la fiecare strângem. Dacă dvs. căutaţi o biserică cu un preţ mai mic, mergeţi la o biserică mai mică. Vreţi biserica mare cu slujitori şi aşa, că sunt oameni care caută anumite treburi…”, explică preotul.

pentru video:

http://www.gandul.info/reportaj/parinte-vrem-sa-ne-casatorim-cat-ne-costa-un-reportaj-gandul-cu-camera-ascunsa-dezvaluie-cum-negociaza-oamenii-domnului-13828769

 

Acest articol a fost publicat în RELIGIE(preoti). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.