Cine au fost părinţii lui Vlad Ţepeş: tatăl, un militar desăvârşit, singurul român care a primit „Ordinul Dragonului“


Cine au fost părinţii lui Vlad Ţepeş: tatăl, un militar desăvârşit, singurul român care a primit „Ordinul Dragonului“

Tatăl lui Vlad Ţepeş a st crescut şi educat, pentru început, la curtea din Buda a lui Sigismund de Luxemburg; ulterior, a fugit în Polonia, încercând să obţină sprijin în vederea ocupării tronului Ţării Româneşti

Fără îndoială, cea mai interesantă domnie din întreg secolul al XV-lea, depăşind-o chiar şi pe cea a fiului său, Vlad Ţepeş, a fost cea a lui Vlad Dracul. A fost cel de-al treilea fiu al lui Mircea cel Bătrân, care a urcat pe tronul Ţării Româneşti, şi singurul român care a primit „Ordinul Dragonului”.

Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Ţepeş, a domnit între anii 1437-1447, cu o întrerupere de circa un an şi jumătate, când a fost ostatic la Adrianopol, pe tronul ţării fiind “omul de curte” al lui Ioan de Hunedoara, Basarab al II-lea. Vlad Dracul a avut o viaţă extrem de aventuroasă, un adevărat roman de capă şi spadă.

A fost crescut şi educat, pentru început, la curtea din Buda a lui Sigismund de Luxemburg; ulterior, a fugit în Polonia, încercând să obţină sprijin în vederea ocupării tronului Ţării Româneşti. Prins şi trimis înapoi la Buda, a fugit în teritoriile otomane, unde şi-a găsit un loc la curtea lui Murad al II-lea. Ne aflăm, acum, în mijlocul luptelor dintre ramurile princiare ale Dăneştilor şi Drăculeştilor, conflict armat prelungit în plin sec. al XVI-lea. Cum pe tronul, deja la Târgovişte stabilit se afla Dan al II-lea, sprijinit de regele maghiar, Vlad Dracul a căutat sprijin la Murad al II-lea.

„Probabil că neprimind ajutorul sperat, Vlad Dracul va trece în tabăra imperială, găsind un nou loc de rezidenţă: capitala imperiului bizantin, Constantinopol. Personalitatea sa puternică, ca şi proximitatea faţă de împărat, dar mai ales calităţile sale militare, l-au determinat pe Ioan al VIII-lea Paleologul să-i acorde mult aşteptatul sprijin. A ajuns pe o corabie în Ţara Românească, apoi s-a adăpostit în Transilvania, întrând din nou în serviciul regelui maghiar, ca păzitor al graniţelor carpatice. De aici a intrat în serviciul direct al împăratului romano-german (Sigismund de Luxemburg), rezidând în capitala imperială Nuremberg”, ne-a spus Florin Petrică, istoric în cadrul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte

A fost căsătorit de două ori  

Membru al Ordinului Dragonului, Vlad Dracul (tatăl) se intitula deja principe al Ţării Româneşti. A luat domnia târziu, la sfârşitul anului 1436, stabilindu-se la Târgovişte, unde-şi va pune amprenta personală asupra Curţii Domneşti, pe care o va transforma radical.

A fost căsătorit de două ori, cu prima soţie, Anastasia, cu care avut doi copii: Mircea şi Vlad (Dracula). De asemenea, a mai fost căsătorit cu Marina, o fiică a lui Alexandru cel Bun, dar şi văduva lui Alexandru Aldea, predecesorul său, cu care a avut tot doi copii, pe Radu (cel Frumos) şi Alexandra.      „

Rafinat simţ diplomatic”

Vlad Ţepeş a avut cu cine să semene, din punct de vedere militar. Tatăl său era un militar desăvârşit, spun istoricii, dar şi un “rafinat simţ diplomatic”.

“Vlad Dracul a avut multe calităţi dovedite în timpul vieţii. A avut o personalitate extrem de puternică, dublată de un rafinat simţ diplomatic. A fost un militar desăvârşit, care a văzut în oştire un garant al independenţei Ţării Româneşti şi un mijloc de a face din domnie un centru de putere superior celui boieresc”.

Înşelat de boieri, răzbunat de Ţepeş  

În relaţia cu boierii, Vlad Dracul a înregistrat un eşec. În iarna anului 1447, când se pregătea de luptă, stabilind două fronturi de conflict (Târgovişte şi Târgşor), boierii l-au trădat, retrăgându-şi trupele proprii. A fost, însă, răzbunat de Vlad Ţepeş.

“Decapitarea sa la Târgşor, îngroparea de viu a fiului său Mircea la Târgovişte, la ordinul lui Vladislav al II-lea mai curând, au făcut din Vlad Ţepeş o statuie de titan a neîndurării. Se  va acutiza, astfel, conflictul dintre Dăneşti şi Drăculeşti. Vom înţelege, astfel, mult mai bine de ce Vlad Dracula i-a pedepsit pe boierii târgovişteni, iar pe Vladislav al II-lea l-a decapitat tot la Târgşor, unde Ţepeş ridicase o biserică exact pe locul decapitării tatălui său”, mai spune Florin Petrică.

Singurul român, membru al „Ordinului Dragonului”

Vlad Dracul a fost singurul român, membru al Ordinului Dragonului (în latină Societas Draconistrarum), un ordin militar asemănător Ordinului Templierilor, ce s-a instituit în zona centrală a Europei. A fost creat de împăratul Sigismund de Luxemburg în anul 1408, în principal pentru a proteja creştinătatea de ameninţarea otomană.

Printre membrii acestui ordin cavaleresc s-a numărat şi voievodul muntean Vlad al II-lea Dracul, acesta fiind înnobilat în 1431 la Nürenberg de către Sigismund de Luxemburg. La scurt timp însă, în 1436, numele lui a fost şters de pe lista cavalerilor.

În anul 1432, la numai un an de la înnobilare, contrar statutului creştin al Ordinului care avea ca scop protejarea creştinătăţii de păgâni, în speţă de ameninţarea otomană, Vlad i-a condus personal pe turcii care au asediat şi incendiat Cetatea Severinului, fiind ucişi toţi cavalerii teutoni din cetate.

http://adevarul.ro/

 

Acest articol a fost publicat în ISTORIE RO.(Vlad Tepes). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cine au fost părinţii lui Vlad Ţepeş: tatăl, un militar desăvârşit, singurul român care a primit „Ordinul Dragonului“

  1. A.D. zice:

    Nu este el (Vlad Dracul) cel a carui moarte o descrie Neagu Djuvara (In „O istorie pentru tineret”, asa ceva), ca fiind prin jupuirea fetei, „pentru complot” ?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.