Cum deosebești mierea naturală de cea falsificată. 10 sfaturi pentru a nu cădea în capcana falșilor stupari de la târgurile apicole


Pentru un apicultor cu experiență, nu este deloc greu să identifice, între zecile de persoane care vând miere la târgurile apicole, care sunt producătorii adevărați și care sunt cei care comercializează doar produse apicole 100% naturale. Este și cazul profesorului Petre Iordache, unul dintre cei mai cunoscuți stupari din România, care ne-a explicat care sunt semnele prin care îți poți da seama de calitatea unei mieri:

1.Ambalajul și etichetarea. O miere de calitate este ambalată igienic, are capacul curat, la fel ca și suprafața borcanului. Nu cumpărați miere dacă vedeți că nu este perfect curată, prezentând impurități ce nu au ce căuta într-un produs de calitate. O mare atenție trebuie dată și etichetei (obligatorie pe fiecare borcan!) și care trebui să conțină informații despre tipul de miere, cantitatea, datele de contact ale stupinei unde a fost produsă, perioada de valabilitate și condițiile în care trebuie păstrată.

2.Culoarea. În funcție de tipul mierii, aceasta are o culoare specifică. Astfel, dacă este vorba despre mierea de salcâm, aceasta trebuie să fie cât mai aproape de culaorea incoloră. Dacă este prea galbenă, atunci poate fi vorba despre un amestec de miere (albinele nu au cules doar de la salcâm îna cea perioadă) sau, deloc de dorit, este vorba despre un produs ”îmbunătățit” artificial. La polul celălalt, mierea de mană, cea mai scumpă din categoria acestor produse apicole, trebuie să fie cât mai închis, o culoare mai slabă indicând, din nou, că ar fi vorba despre un amestec.

3.Densitatea. Deși, în mod normal, densitatea mierii se măsură cu un refractometru,pentru cei care se află la un târg apicol, există căi mai puțin tehnice pentru a descoperi mierea de calitate. Se poate răsturna borcanul cu capacul bine închis, observând modul în care bula de aer din interior se ridică. Dacă mișcarea este lentă, atunci avem o densitate bună. Totuși, această tehnică este ”combătută” de falsificatori cu ajutorul unui truc: borcanele sunt umplute până la refuz, nelăsând loc formării acelei bule de aer!

4.Gustul. Degustarea mierii de face într-un mod similar cu al vinului. Se folosește o paletă de unică folosință, apoi se plimbă mierea în gură pentru a-i simți toate aromele. Dacă nu ne putem da seama imediat de gust, înainte de a încerca din nou, putem mânca o bucățică de măr sau putem bea puțină apă, pentru a ne relaxa papilele gustative. Din păcate, degustarea mierii este o tehnică pe care o stăpânesc doar cei cu experiență sau cu un simț al gustului foarte dezvoltat. Totuși, uneori, falsificatorii de miere apelează la arome, coloranți, zaharuri sau conservanți care au un gust atât de ”chimic” încât se simt instant la testul gustului. Dacă gustul mierii este caramelizat, poate fi vorba despre o miere încălzită pentru a fi fluidizată sau amestecată cu zahăr ars.

5.Gradul de cristalizare. Orice miere cristalizează la un moment dat, dacă este o miere naturală. Totuși, la unele produse – mierea de salcâm, spre exemplu, cristalizarea se face după o perioadă mai lungă, acest lucru fiind și un atribut care îi ajută pe stupari să îi pună un preț mai mare. În fapt, nu este relevant acest aspect, întrucât mierea de rapiță cristalizează cel mai repede și, totuși, este la fel de sănătoasă și își păstrează toate proprietățile chiar și în forma…zaharisită.

6. Testul șervețelului. O altă metodă de testare a mierii poate fi şi „murdărirea” unui şervet alb de bucătărie cu o lingură de miere. Cea autentică nu pătează, pe când cele mai multe tipuri de miere artificială lasă pete gălbui.

7.Testul sugativei. Se poate turna o linguriță de miere pe o hârtie de sugativă sau de filtru de cafea, iar dacă mierea se absorbe imediat, atunci ea nu este 100% naturală. Cea care este produsă doar din munca albinelor nu va fi absorbită de sugativă.

8.Testul paharului cu apă. Mierea autentică nu se dizolvă imediat dacă este pusă într-un pahar cu apă. Ea se va duce prima dată la fundul paharului. Dacă mierea este fasificată, se va dizolva imediat şi nu se va depune. Se poate folosi, de asemenea, şi metanol, un tip de alcool obţinut din fermentarea sfeclei de zahăr sau a fructelor. În acest alcool, mierea contrafăcută se dizolvă extrem de uşor şi îi dă lichidului un aspect lăptos.

9.Prețul. Dacă prețul unei mieri este cu mult sub ceea ce știți că se practică pe piața celor care dețin stupine, atunci acesta este un semn care trebuie să vă ridice un semn de întrebare. Din păcate, însă, acesta nu mai reprezintă un indiciu clar, întrucât unii falsificatori au ajuns să pună chiar prețuri mai mari, motivând clienților ca un produs de calitate…costă!

10.Analiza de laborator. Dacă doriți să testați mierea pe care ați cumpărat-o la un târg apicol, puteți trimite o mostră la un laborator de specialitate, cum este cel din cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură din Bucureşti. Aici sunt analizaţi mai mulţi parametri care pot confirma sau infirma falsificarea mierii respective. Acest lucru se face însă pe cheltuiala dumneavoastră. În cazul în care se dovedeşte că mierea este contrafăcută, vă puteți adresa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia consumatorului şi puteți cere despăgubiri de la falsul apicultor.

http://agrointel.ro/

Acest articol a fost publicat în ALIMENTATIE(miere), ALIMENTATIE(teste). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Cum deosebești mierea naturală de cea falsificată. 10 sfaturi pentru a nu cădea în capcana falșilor stupari de la târgurile apicole

 1. dflorin78 zice:

  Se pricepe nevastă-mea la aşa ceva, când merge la piaţă învârte borcanele cu miere pe toate părţile! Aşa că nu mai parcurg conţinutul articolului! 😀

  Apreciază

 2. citadela zice:

  Pe marginea drumurilor, piata, samd, mierea este 99.9% „apa de ploaie”, poti invirti borcanul cit vrei ca tot zahar dizolvat cumperi.
  Numai cunoscind personal un producator poti gasi ceva real, altfel nici o sansa!

  Apreciază

 3. handra2000 zice:

  Oare o veni si vremea in tara asta, cand poti cumpara orice de oriunde fara sa-ti fie teama de tepari ? La cum e poporul asta…probabil ca nu.

  Apreciază

 4. Marius zice:

  Un articol foarte slab ca multe altele de pe intenet. Evaluarea mierii dupa modul de ambalare este ca cea a laptelui dupa sticla de plastic in care este pus. Evaluarea mierii dupa pret? Testul sugativei? Ori va bateti joc ori nu va pasa ceea ce scrieti. Daca aceste teste v-au fost date de un „stupar” el nu va putea face din categoria apicultorilor din Romania, putand fi numit generic doar un detinator de stupi sau crescator de albine.

  Apreciază

  • Lupul Dacic zice:

   Blogul functioneaza in felul urmator:
   -este compus din art. publicate pe net.Pot sa copiez un art. intreg doar pentru o singura fraza care consider ca merita si are o informatie buna.
   – cei care citesc, sunt in marea majoritate vechi pe blog stiu asta iar fiecare alege ce-i convine din tot art.

   Referitor la art. acesta….sunt si alte art. mai vechi, care se pot corela cu acesta. Na…oamenii au citit la vremea respectiva, fiecare art. publicat si isi pot face o idee mai buna citind o alta parere, asa cum e cea de acum.
   Si in alta ordine….partea cu bula care urca incet…aia e cea mai valabila. 🙂

   Apreciază

 5. IOAN zice:

  CU CREIONUL CHIMIC…DACA SE COMBINA -E FALS
  DUPA MIROS SI ETERURI

  Apreciază

 6. neicaion zice:

  Creionul chimic spune intotdeuna adevarul, la sigur, testat, extrem de rar gasesti in targ miere naturala, cand le arati testul scot imediat certificatul unde iti arata ca contine si apa, conf. normelor UE, cuvantul natural dispare, ti-e si jena de parul alb ce-l poarta cu emfaza unii, in loc de respect, provoaca mila.

  Apreciază

  • ci ta de la zice:

   Imi place testul asta, dar de unde mai gasesti creion chimic?…dia astea aveam pe vremea lu’ nea Nicu cind inca mai aveam industrie chimica, hehe!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.