Statul, puşculiţa BOR. Câţi bani au dat autorităţile la Catedrala Mântuirii Neamului şi la biserici în 2014


Guvernul şi autorităţile locale au alocat sume importante de la buget în 2014, pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului şi pentru lăcaşurile de cult. La Bucureşti, pentru proiectul gigantic al Bisericii Ortodoxe Române, au mers în total aproape 12 milioane de euro, strânşi atât de Guvern, cât şi de câteva primării şi consilii judeţene. Pentru restul bisericilor din ţară, autorităţile au scos din bugete, fiecare după posibilităţi, tot cam atât: cel puţin alte 12 milioane de euro, după cum reiese din datele centralizate de Gândul, de la autorităţile contactate. Conform datelor publice ale Patriarhiei, Catedrala Mântuirii Neamului este construită în proporţie de 15%, iar lucrările sunt în desfăşurare.

Autorităţile locale şi Guvernul alocă în mod constant, anual, bani de la buget, atât pentru bisericile din parohiile locale, cât şi pentru construcţia proiectului gigantic al Bisericii Ortodoxe Române – Catedrala Mântuirii Neamului, de la Bucureşti. În 2014, BOR a primit de la stat aproape 12 milioane de euro, doar pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului. În total, Guvernul a alocat în 2014, an electoral cu alegeri prezidenţiale şi europarlamentare, aproape 30 de milioane de euro pentru construirea şi repararea bisericilor, sumă de aproape patru ori mai mare faţă de anul precedent, 2013, lipsit de scrutinuri.

Autorităţile locale au alocat, fiecare în ograda proprie, alţi bani pentru biserici – în total peste 12 milioane de euro, după cum reiese din datele centralizate de gândul de la 33 din cele 41 de consilii judeţene şi de la mai multe primării. Practic, bisericile din toată ţara s-au bucurat aproximativ de aceiaşi bani câţi a primit Catedrala Mântuirii Neamului, de la Bucureşti. Precizăm că nu toate aceste autorităţi publice au fost transparente cu privire la cheltuirea banilor pentru biserici, unele refuzând să răspundă.

Cele mai darnice autorităţi locale cu bugetul bisericilor au fost Primăria sectorului 1 din Bucureşti, cu peste 3,2 milioane euro alocaţi bisericilor, Consiliul Judeţean Hunedoara (peste 900.000 de euro), Consiliul Judeţean Cluj (aproape 800.000 de euro), Consiliul Judeţean Harghita (aproape 700.000 de euro) şi Primăria Bacău (peste 630.000 de euro).

Au existat însă şi autorităţi locale care nu au alocat niciun leu bisericilor în 2014 – Braşov, atât Consiliul Judeţean, cât şi Primăria, Primăria Craiova, Primăria Sibiu, CJ Botoşani, CJ Galaţi, CJ Ialomiţa, CJ Vâlcea, CJ Teleorman sau CJ Sălaj.

În Bucureşti, primăria sectorului 2, condusă de Neculai Onţanu, şi primăria sectorului 5, condusă de Marian Vanghelie, au refuzat să răspundă solicitărilor gândul.

http://www.gandul.info/

Acest articol a fost publicat în RELIGIE(caterdala). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Statul, puşculiţa BOR. Câţi bani au dat autorităţile la Catedrala Mântuirii Neamului şi la biserici în 2014

  1. remi zice:

    Fraier este romanul ,care se duce la biserica cu speranta ca pacatele lui vor fi sterse , dar uita ca sufletul sau exista si care are nevoie de o adevarata indrumare pentru al regasi . In orice caz nu va fi biserica romana care-l va indruma pe bietul roman ,prost si fricos ,sa-si descopere sufletul : un locas de cult construit pe saracia poporului nu cred ca reprezinta dovada ca santem mai aproape de credinta in Dumnezeu . Voi ce credeti?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.