Trăiască Ciorba la borcan! Ce să mâncăm la serviciu / școală / facultate?


Trăiască Ciorba la borcan Ce să mâncăm la serviciu școală facultate mancare gatita acasa luata la pachet sanatoasa fara e-uri chimicale din comert 1Înainte de a vă lăsa să citiți acest text despre Ciorba la borcan, vreau să fac următoarele precizări:

1. Textul vorbește în principiu de masa de prânz. Eu, personal, dimineața pe stomacul gol beau multă apă și apoi până în prânz mănânc multe fructe (1-2 kg) în loc de covrigi = cocă rumenită fără nimic hrănitor sau patiserie = chimicale și E-uri (vezi fabrica Zeelandia care livrează în mod legal otravă în toată țara);

2. NU, nu a făcut nimeni mișto de mine niciodată că am mâncat ciorbă din borcan și NU, nu am nicio traumă legată de așa ceva care să mă fi făcut să scriu acest text 🙂 – pur și simplu e o chestie care se întâmplă și despre care mi se pare util să scriu;

3. Textul vorbește despre Ciorba la borcan, dar e valabil pentru orice mâncare gătită pe cont propriu și adusă de acasă pentru a fi mâncată la serviciu/școală/facultate etc;

4. Ciorba este de regulă la borcan, pentru că borcanele pot transporta ciorbă (lichid) într-un mod mai sigur decât alte recipiente. E pur și simplu o chestie practică – dacă pui ciorba în casoletă de plastic riști să-ți umpli ghiozdanul/poșeta cu ciorbă. 🙂 Desigur, orice alt recipient este binevenit pentru transportul mâncării (depinde și de ce fel de mâncare vorbim), deși în domeniul alimentar, sticla este mult mai sănătoasă decât plasticul – vezi câteva detalii aici: Plasticul este toxic. Folosirea plasticului in industria alimentara ar trebui interzisa! Cum ne afecteaza sanatatea obiectele din plastic din jurul nostru;

5. Bineînțeles că NU toată lumea are condițiile necesare la serviciu pentru a mânca ciorbă la borcan sau altceva gătit acasă, și bineînțeles că sunt inconveniente legate de transportul hranei de acasă, încălzitul ei etc. Fiecare face ce poate pentru sănătatea lui, în condițiile concrete/particulare pe care le are în viața lui. (Veți vedea că din ce în ce mai mulți oameni vor alege să mânânce chestii gătite acasă, de ei/rude/prieteni sau alimente cât mai puțin procesate – gen legume / leguminoase / fructe / boabe / semințe / sâmburi sub diferite forme – rase, salate, shakeuri etc. Părerea mea);

6. Bineînțeles că cei care trăiesc autonom într-o gospodărie țărănească sau o mică fermă familială, sau pensionarii care nu mai sunt nevoiți să meargă la serviciu nu știu câte ore pe zi NU se confruntă cu astfel de probleme. 🙂 (Din acest punct 6 concluzia nu este să ne rugăm zilnic să ajungem mai repede la pensie – eu am renunțat de pe la 26 de ani la ideea de pensie – ci concluzia era să vedem cum putem face să fim CÂT MAI AUTONOMI);

7. Răspunsul la întrebarea din titlu – ce să mâncăm – este: hrană cât mai puțin procesată și cât mai puțin chimizată (ideal cât mai puțin gătită/prăjită). Vezi și articolele din categoria Mâncare otravă.

Acum, textul despre Ciorba la borcan:

Astăzi am mâncat la serviciu o ciorbă de legume la borcan. Făcută în casă. Delicioasă. Aveam de gând să o vărs într-o crăticioară, să o încălzesc la aragaz, să mi-o pun într-o farfurie adâncă dar…până la urmă am zis că „NEeeahh…merge și așa la temperatura camerei”. Am deschis capacul, am luat o lingură și am mâncat-o direct din borcan. Cu borcanul în punga în care l-am adus.

Trăiască Ciorba la borcan Ce să mâncăm la serviciu școală facultate mancare gatita acasa luata la pachet sanatoasa fara e-uri chimicale din comert 1

Mulți oameni au o chestie împotriva ideii de „Ciorbă la borcan”. (unii oameni au și o chestie cu mâncatul din pungă – de’aia am și menționat că am mâncat ciorba cu borcanul încă în pungă – să-i „provoc” și mai rău 🙂 ). Există și expresii foarte întâlnite de genul „Ce-ai făcut mă, ai venit cu ciorbă la borcan?” (ironic-insultător) sau „Doar n-o să-mi aduc ciorbă la borcan?” (fii serios! eu sunt peste acest nivel!) etc.

Oamenii au o chestie împotriva ciorbei la borcan pentru că este echivalată cu sărăcia. În căpățâna multor oameni cel care își aduce ciorbă de acasă într-un borcan și o mănâncă la serviciu este sărac și nu are bani să-și cumpere ceva din oraș. Deși ideea asta pleacă desigur de la un sâmbure de adevăr (societatea sclavagistă în care trăim ne forțează să ținem de fiecare leu cum putem), este totuși o imbecilitate să privești omu’ care și-a adus ciorbă la borcan, INDIFERENT DE MOTIVE, într-un mod negativ. Până la urmă, ce ți-a făcut el ție rău, venind cu ciorba la pachet? Absolut nimic!

Mulți oameni au o nevoie aproape biologică de a-și gâdila/mângâia propriul egou. Este unul dintre motivele pentru care oamenii comentează ”Ce-ai făcut mă, ai venit cu ciorba la borcan HĂ HĂ?!”. În felul acesta, ei se prezintă în fața propriului EU și în fața celor din jur (care sunt de față) ca fiind MAI BUNI decât persoana care și-a adus ciorba. Ego-ul nostru este gâdilat (printre alte situații) și când noi ne considerăm mai buni decât alții sau când alții ne consideră mai buni decât alții. Este vorba probabil de vreo rămășiță de competiție între indivizii aceleiași specii, ca în natură. În creierul omului care-și hrănește ego-ul inconștient se întâmplă asta: „Tu mănânci ciorbă la borcan, eu mănânc nu știu ce pizza sau meniu de la nu știu ce restaurant => Tu ești mai sărac ca mine, eu sunt mai bogat ca tine => Tu ești mai fraier ca mine, eu sunt mai șmecher ca tine în societate => Mă simt bine”. Adică egoul se simte bine… Dar toate astea se întâmplă inconștient, nu plănuiește nimeni „hai să-l ironizez p’ăla cu ciorba ca să-mi ridic în slăvi ego-ul” 🙂

Deși existau pe vremuri și situații în care nu prea aveai alternative pentru hrană la serviciu – pur si simplu nu aveai de unde să cumperi mâncare în zonă și nici de unde să comanzi prin smartphone, și deși multă lume vine probabil cu mâncare la pachet și din considerentul banilor, în viitorul apropiat eu cred că vom asista la acest „fenomen” cu ciorba la borcan și din alt motiv: SĂNĂTATEA. Pur și simplu, în prezent, este mai sănătos să mănânci ce ți-ai făcut tu acasă (sau ți-a făcut cineva cunoscut) decât să bagi în gură CINE ȘTIE CE INGREDIENTE adaugate în mâncare de fast-food-urile, restaurantele, pizzeriile, supermarket-urile care oferă consumatorilor „hrană”.

Nu faptul că tu mănânci o ciorbă făcută acasă ar trebui să fie rușinos ci faptul că cei mai mulți mănâncă alimente din comerț pline cu chimicale nocive ar trebui să fie condamnat!

Așa cum țigara era considerată pe vremuri un semn de forță / siguranță / putere iar acum fumatul e doar un semn de slăbiciune și e considerat doar un viciu de care ești dependent, care te sărăcește și te îmbolnăvește (vezi cum să te lași ușor AICI), așa și venitul cu mâncare de acasă nu va mai fi considerat un semn de sărăcie sau cine știe ce tâmpenii, ci un mare NOROC să ai această posibilitate – să mănânci hrană gătită pe cont propriu.

Ție n-ar trebui să-ți fie jenă că tu mănânci o ciorbă sănătoasă făcută acasă de tine / mama / bunica / iubita / soția, ci ar trebui să-ți fie milă de ceilalți, că nu mănâncă hrană preparată acasă.

Când vezi pe alții că mănâncă cine știe ce chestii gustoase/delicioase (dar nu și sănătoase!) comandate/cumpărate de la nu știu ce restaurante, fast food-uri sau supermarket-uri, să te gândești că „uite săracul, el n-are timp să-și facă singur / n-are pe cineva să-i facă și lui niște mâncare sănătoasă – e nevoit să cumpere dubioșenii din comerț”. Aceasta trebuie să fie atitudinea! Nu să-ți fie ție jenă! Și spre asta sunt convins că se tinde în societatea actuală românească, dacă nu chiar la nivel european/planetar, ca reacție la mizeriile pe care ni le servește zilnic industria alimentară în mod legal (cu „binecuvântarea” guvernelor/Statelor și a Uniunii Europene – care toate ne vor numai binele).

Când alții râd de tine că ai venit cu borcanul cu ciorbă la serviciu sau te arată cu degetul, reacția ta ar putea fi următoarea:

”Da, mănânc o ciorbă foarte gustoasă făcută în casă de …..(mine / mama / bunica / iubita / soția) cu dragoste și fără chimicale din comerț. Tu ce mănânci azi? Știi ce conține?”

SAU (pentru cei care vor să fie și mai duri):

”Da, păi unii oameni nu consideră că stomacul lor este coșul de gunoi. Tu ce mănânci azi?”

În felul acesta se va simți acea persoană rușinată, că bagă în gură și stomac mâncare dubioasă, cu ingrediente incerte, cel mai sigur nocive pentru sănătate. Cei mai mulți oameni care-și cumpără mâncare din oraș/comerț, nu-și cumpără hrană sănătoasă (nu sănătatea este criteriul după care aleg ce să mănânce), ci își cumpără alimente ieftine și gustoase, care de cele mai multe ori nu pot fi considerate hrană – important e să umpli mațul (urăsc expresia asta) și să-ți potolești senzația de foame. Că ai băgat în organism ceva toxic, nociv, nehrănitor, asta nu contează încă foarte mult pentru foarte mulți oameni. Dar…lucrurile acestea se schimbă văzând cu ochii: din ce în ce mai mulți oameni devin din ce în ce mai conștienți cu privire la importanța alimentației pentru viața sănătoasă și sunt din ce în ce mai atenți la ce bagă în gură. Iar asta nu poate decât să ne bucure.

Poftă bună!

https://ceicunoi.wordpress.com/

Acest articol a fost publicat în ALIMENTATIE(diverse). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Trăiască Ciorba la borcan! Ce să mâncăm la serviciu / școală / facultate?

  1. ghindar vasile zice:

    Vorbe nene! Baga tu 30km naveta zi cu bicicleta ! Cand plec manc fortat felul 1 si 2 pen ca nu sti ce se poate intampla pe traseu. : ))) ajungi la destinatie cam in 2 ore chioraie burta parca ai tinut post o saptamna.Bagi doua senvisuri ieftine de care in mod normal nu te ai apropia(da atat te tine punga) .Manca omul ce poate nu ce ai mai sanatos!

    Apreciază

  2. Gabriel zice:

    Eu iti dau toata dreptatea Vasile, baietilor astia emancipati ce li se tabaceste curu muncind la birou normal ca le tine de foame o zeama lunga sau salate si verdeturi dar daca lucri 10 -12 ore pe zi in constructii sau orce alta munca fizica , ciorba aia e ca si cum ai bea doar apa. Sa nu ma intelegeti gresit eu sunt pro mancare sanatoasa dar muncitorului de rand nu prea ii este posibil.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.